Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39526
Title: Εξέλιξη της οινοποιΐας στο Νομό Ιωαννίνων
Institution and School/Department of submitter: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών
Keywords: Οινοποιΐα,Ιωάννινα,Οινοποίηση,Αμπελοκαλλιέργεια,Ζυθοποίηση,Αβέρωφ κρασί,Ζίτσα ντεμπίνα
URI: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39526
Table of contents: ΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………………………………………………………………………………………………3 6 ΠΕΡΙΛΗΨΗ……………………………………………………………………………………………………………….4 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Ιστορική αναδρομή οίνου………………………………………………………………………………..…8 Α.1.1 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη……………………………………………….9 Α.1.2 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στον Νέο Κόσμο…………………………………………..9 Α.2 Ο οίνος στην Ελλάδα, ιστορική αναδρομή………………………………………………………..11 Α.3 Κατηγορίες οίνων……………………………………………………………………………………………13 Α.4 Τύποι οίνων………………………………………………………………………………………………………14 Α.5 Τσίπουρο, ιστορική αναδρομή………………………………………………………………………….15 Α.6 Μπύρα (Ζύθος), ιστορική αναδρομή………………………………………………………………..16 Β. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Β.1 Περιγραφή της μεθοδολογίας…………………………………………………………………………..19 Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ.1 ΟΙΝΟΣ……………………………………………………………………………………………………………19 Γ.1.2 Χαρακτηριστικά της περιοχής της Ζίτσας………………………………………………………22 Γ.1.3 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή της Ζίτσας…………………………….26 Γ.1.4 Οινοποίηση της ντεμπίνας στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά……………………41 Γ.1.5 Το βαρέλι……………………………………………………………………………………………………….66 Γ.1.6 Οινοποίηση ερυθρών ποικιλιών στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά…………..76 Γ.1.7 Οινοποίηση ροζέ οίνων στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά………………………..79 Γ.1.8 Η περίπτωση του Μετσόβου…………………………………………………………………………82 Γ.1.9 Οινοποίηση στην περιοχή του Μετσόβου διαχρονικά…………………………………..89 Γ. 2 ΤΣΙΠΟΥΡΟ Γ.2.1 Νομοθεσία-Φορολογία………………………………………………………………………………….94 Γ.2.2 Συσκευές απόσταξης…………………………………………………………………………………..…99 Γ.2.3 Διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και διάθεσης του προϊόντος……………..105 7 Γ.3 ΜΠΥΡΑ ( ΖΥΘΟΣ) Γ.3.1 Νομοθεσία-Φορολογία………………………………………………………………………………..110 Ε.3.2 Διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και διάθεσης του προϊόντος……….…….113 Δ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ…………………………………………………………........................117 Δ.1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ…………………………………………………………………..121 Δ.2 ΟΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…………………………………………..124 Ε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…………………………………………………………………………………………….125 ΣΤ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ……………………………………………………………………………………..……………139 ΣΤ.1 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………….……………………..…………….165 ΣΤ.2 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ………………………………………………………………………………173 ΣΤ.3 ΠΗΓΕΣ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ………………………………..176
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M.E. Μαρτίνη Βασιλική (2021).pdf7.12 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons