Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39526
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Μαρτίνη, Βασιλική | el |
dc.date.accessioned | 2025-10-16T08:12:14Z | - |
dc.date.available | 2025-10-16T08:12:14Z | - |
dc.identifier.uri | https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39526 | - |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Οινοποιΐα | el |
dc.subject | Ιωάννινα | el |
dc.subject | Οινοποίηση | el |
dc.subject | Αμπελοκαλλιέργεια | el |
dc.subject | Ζυθοποίηση | el |
dc.subject | Αβέρωφ κρασί | el |
dc.subject | Ζίτσα ντεμπίνα | el |
dc.title | Εξέλιξη της οινοποιΐας στο Νομό Ιωαννίνων | el |
dc.type | masterThesis | * |
heal.type | masterThesis | - |
heal.type.en | Master thesis | en |
heal.type.el | Μεταπτυχιακή εργασία | el |
heal.dateAvailable | 2025-10-16T08:13:15Z | - |
heal.language | el | - |
heal.access | free | - |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών | el |
heal.publicationDate | 2021 | - |
heal.abstract | Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να μελετήσει βιβλιογραφικά τις διαδικασίες παραγωγής οίνου και προϊόντων οίνου στα Ιωάννινα καθώς και την ιστορική εξέλιξή τους. Η γνώση του παρελθόντος και η αναλυτική αποτύπωση των βημάτων που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας σε συνδυασμό με την περιγραφή των μεθόδων που ακολουθούνται στην περιοχή μας σήμερα μπορεί να συνεισφέρει στην υλοποίηση νέων τεχνικών και βημάτων που συνδυάζουν το παρόν και το παρελθόν στον τομέα της οινοπαραγωγής, της απόσταξης ή της ζυθοποίησης. Στην εργασία λοιπόν πραγματοποιείται καταγραφή της χρονολογικής εξέλιξης για τις διαδικασίες παραγωγής οίνου, από το αμπέλι έως το κρασί, για τις διαδικασίες παραγωγής τσίπουρου, καθώς και κάποιες πληροφορίες που αφορούν τον τομέα ζυθοποίησης στα Ιωάννινα. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις παλαιών παραγωγών της περιοχής και εργαζομένων, εν δυνάμει και μη, σε οινοποιεία και αποσταγματοποιεία καθώς μικροζυθοποιείου. Μεγάλο μέρος των πληροφοριών έρχεται και από επιστημονικές αλλά και λαογραφικές εργασίες και βιβλία που βρίσκονται σε τοπικά κέντρα ερευνών και βιβλιοθήκες. Οι φορείς του δημόσιου τομέα όπως η Περιφέρεια, το Τελωνείο και το Χημείο παρείχαν πληροφόρηση αλλά και αρχεία περασμένων ετών. Καταγράφεται αναλυτικά και με χρονολογική σειρά και πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η εξέλιξη αποτυπώνεται και φωτογραφικά ύστερα από επίσκεψη σε οτιδήποτε συναφές π.χ. οινοποιείο, αποσταγματοποιείο, μουσείο οίνου, λαογραφικό μουσείο, αμπελώνες και κελάρια σπιτιών παλαιών παραγωγών. | el |
heal.abstract | The present dissertation aims to study, through bibliographic research, the processes involved in the production of wine and wine-related products in the region of Ioannina, as well as their historical development. Understanding the past and analyzing the steps followed by previous generations, combined with a description of the methods currently practiced in the area, can contribute to the implementation of new techniques and practices that bridge traditional and contemporary approaches to winemaking, distillation, and brewing. This study records the chronological evolution of wine production processes—from the vineyard to the final product—as well as the production of tsipouro and related beverages, including information concerning local brewing practices in Ioannina. The research is based on interviews with local producers and workers, as well as with wineries and distilleries, both industrial and small-scale. A substantial part of the data has been collected from both scientific and ethnographic sources, including books and studies available in local research centers and libraries. Public institutions such as the Regional Authority, the Customs Office, and the Chemical Laboratory provided valuable information and archival material from previous years. Detailed chronological documentation has been compiled, and scientific research was conducted in collaboration with the University of Ioannina. The findings are further supported by photographic documentation obtained during field visits to relevant locations, such as wineries, distilleries, wine museums, folklore museums, vineyards, and the wine cellars of traditional producers. | en |
heal.tableOfContents | ΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………………………………………………………………………………………………3 6 ΠΕΡΙΛΗΨΗ……………………………………………………………………………………………………………….4 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Ιστορική αναδρομή οίνου………………………………………………………………………………..…8 Α.1.1 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη……………………………………………….9 Α.1.2 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στον Νέο Κόσμο…………………………………………..9 Α.2 Ο οίνος στην Ελλάδα, ιστορική αναδρομή………………………………………………………..11 Α.3 Κατηγορίες οίνων……………………………………………………………………………………………13 Α.4 Τύποι οίνων………………………………………………………………………………………………………14 Α.5 Τσίπουρο, ιστορική αναδρομή………………………………………………………………………….15 Α.6 Μπύρα (Ζύθος), ιστορική αναδρομή………………………………………………………………..16 Β. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Β.1 Περιγραφή της μεθοδολογίας…………………………………………………………………………..19 Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ.1 ΟΙΝΟΣ……………………………………………………………………………………………………………19 Γ.1.2 Χαρακτηριστικά της περιοχής της Ζίτσας………………………………………………………22 Γ.1.3 Εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή της Ζίτσας…………………………….26 Γ.1.4 Οινοποίηση της ντεμπίνας στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά……………………41 Γ.1.5 Το βαρέλι……………………………………………………………………………………………………….66 Γ.1.6 Οινοποίηση ερυθρών ποικιλιών στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά…………..76 Γ.1.7 Οινοποίηση ροζέ οίνων στην περιοχή της Ζίτσας διαχρονικά………………………..79 Γ.1.8 Η περίπτωση του Μετσόβου…………………………………………………………………………82 Γ.1.9 Οινοποίηση στην περιοχή του Μετσόβου διαχρονικά…………………………………..89 Γ. 2 ΤΣΙΠΟΥΡΟ Γ.2.1 Νομοθεσία-Φορολογία………………………………………………………………………………….94 Γ.2.2 Συσκευές απόσταξης…………………………………………………………………………………..…99 Γ.2.3 Διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και διάθεσης του προϊόντος……………..105 7 Γ.3 ΜΠΥΡΑ ( ΖΥΘΟΣ) Γ.3.1 Νομοθεσία-Φορολογία………………………………………………………………………………..110 Ε.3.2 Διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και διάθεσης του προϊόντος……….…….113 Δ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ…………………………………………………………........................117 Δ.1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΟΥ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ…………………………………………………………………..121 Δ.2 ΟΙΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…………………………………………..124 Ε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…………………………………………………………………………………………….125 ΣΤ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ……………………………………………………………………………………..……………139 ΣΤ.1 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………….……………………..…………….165 ΣΤ.2 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ………………………………………………………………………………173 ΣΤ.3 ΠΗΓΕΣ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ………………………………..176 | el |
heal.advisorName | Ρούσσης, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Ρούσσης, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Σκάλκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Αλμπάνης, Τριαντάφυλλος | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | uoi | - |
heal.numberOfPages | 177 σ. | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
Appears in Collections: | Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
M.E. Μαρτίνη Βασιλική (2021).pdf | 7.12 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License