Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39228
Title: Υπάρχουσα κατάσταση και προβλήματα με έμφαση στη σωματική ανάπτυξη και ποιότητα σάρκας στην εκτροφή του κρανίου (Argyrosomus regius, Asso 1801) στην Ελλάδα.
Institution and School/Department of submitter: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας
Subject classification: Ιχθυοκαλλιέργεια και ποιότητα εκτρεφόμενου προιόντος
Keywords: Argyrosomus regius,λιπαρά οξέα,μυϊκή πυκνότητα,αντιοξειδωτική ικανότητα,λιπιδική οξείδωση,ψυχρή αποθήκευση,ποιότητα φιλέτου
URI: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39228
Table of contents: Περίληψη 9 Abstract 12 Πρόλογος 16 1. Εισαγωγή 19 1.1 Η σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο 19 1.2 Βιολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του κρανιού (A. regius) 34 1.3 Προκλήσεις στην εκτροφή του κρανιού (A. regius) 38 2. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική ανάπτυξη και την ποιότητα σάρκας του κρανιού 46 2.1 Παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης 46 2.2 Σχέση του ρυθμού ανάπτυξης και της σύστασης του μυϊκού ιστού 53 2.3 Μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και η επίδρασή του στον ρυθμό ανάπτυξης 65 2.4 Σύνδεση της μυϊκής δομής με την υφή και την ικανότητα συγκράτησης νερού 73 2.5 Αντιοξειδωτική ικανότητα και οξειδωτικό στρες 82 3. Παράμετροι ποιότητας των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας 90 3.1 Φυσικοχημικές παράμετροι 91 3.2 Βιοχημικές παράμετροι 94 3.3 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά 97 3.4 Λειτουργικές παράμετροι 100 3.5 Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των ιχθύων 103 3.6 Αντιληπτή ποιότητα και καταναλωτική αποδοχή των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας 107 3.7 Οξειδωτικό στρες και λιπιδική σταθερότητα 109 3.8 Καινοτόμες τεχνολογίες συσκευασίας για τη διατήρηση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων 120 4. Βιολογική σημασία των δεικτών που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη για την αξιολόγηση της ποιότητας των φιλέτων κρανιού 133 4.1 Σωματομετρικοί και φυσιολογικοί δείκτες 134 4.2 Δείκτες χημικής σύστασης και του λιπιδικού περιεχομένου 135 4.3 Αντιοξειδωτική ικανότητα και δείκτες οξείδωσης 136 4.4 Ιστολογικοί δείκτες μυϊκής μορφολογίας 141 5. Σκοπός της μελέτης 148 6. Υλικά και μέθοδοι 150 6.1 Δειγματοληψία και σωματομετρικές μετρήσεις 151 6.2 Ανάλυση της χημικής σύστασης και των λιπαρών οξέων 156 6.3 Προσδιορισμός των λιπαρών οξέων 158 6.4 Ανάλυση με αέρια χρωματογραφία (GasChromatography- FlameIonizationDetector, GC-FID) 159 6.5 Προσδιορισμός και ποσοτικοποίηση των λιπαρών οξέων 160 6.6 Συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, δραστηριότητα της δισμουτάσης του σουπεροξειδίου (SOD) και λιπιδική οξείδωση 161 6.7 Συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAOC) 162 6.8 Προσδιορισμός της δραστικότητας της δισμουτάσης του σουπεροξειδίου (SOD) 163 6.9 Προσδιορισμός της λιπιδικής οξείδωσης 165 6.10 Ανάλυση της μυϊκής κυτταρικής δομής 167 6.11 Χημικά αντιδραστήρια 168 6.12 Στατιστική ανάλυση 170 7. Αποτελέσματα 171 7.1 Σωματομετρικές μετρήσεις και απόδοση φιλέτου 171 7.2 Λιπαρά οξέα 174 7.3 Αντιοξειδωτική ικανότητα και οξείδωση των λιπιδίων 176 8. Συζήτηση 187 8. Συμπεράσματα & μελλοντικές κατευθύνσεις 195 9. Βιβλιογραφία 204
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές - ΓΕΩ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mittakos -PHD-uoi-2025.pdfΔιδακτορική διατριβή Ιωάννη Μιττάκου2.05 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.