Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/7291
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣερέτη, Κλεοπάτραel
dc.date.accessioned2017-08-29T06:05:13Z-
dc.date.available2017-08-29T06:05:13Z-
dc.date.issued2017-08-29-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/7291-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΔιασφάλιση ποιότητας τροφίμωνel
dc.subjectΣύστημα εσωτερικού ελέγχουel
dc.subjectΣύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ)el
dc.titleΤο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας τροφίμων (HACCP) ως τμήμα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ). Εξέταση περίπτωσης: μονάδα μεταποίησης αλιευμάτων.el
dc.titleFood Safety Management System (HACCP) as part of the internal control system (ICS). Case study: Fish processing factory.en
heal.typemasterThesis-
heal.generalDescriptionΤμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής MAF -- Α/Α 0030-
heal.classificationΣύστημα διασφάλισης ποιότηταςel
heal.classificationHACCPen
heal.dateAvailable2024-01-06T13:18:05Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2017-06-23-
heal.bibliographicCitationΣερέτη, Κ., 2017. Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας τροφίμων (HACCP) ως τμήμα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ). Εξέταση περίπτωσης :Μονάδα μεταποίησης αλιευμάτων. Μεταπτυχιακή εργασία. Πρέβεζα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.el
heal.abstractΣχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες έχει κάνει την εμφάνισή του ο Εσωτερικός έλεγχος (Internal Audit) στην Ελλάδα. Θεωρητικός σκοπός αυτού είναι η πρόληψη, η καταστολή και η απομάκρυνση «λοιμωδών ασθενειών» που αναπόφευκτα εμφανίζονται στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων, λόγω ενός συνεχόμενου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Άλλοι σημαντικοί λόγοι της εμφάνισής του είναι η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, των κινδύνων που αυτές αντιμετωπίζουν και τέλος οι εκάστοτε πρακτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν μιας επιχείρηση. Κατά καιρούς πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί σχετικά με την έννοια του εσωτερικού ελέγχου. Στην παρούσα φάση έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για να διαλευκανθεί η έννοια και οι δράσεις του συστήματος εσωτερικού ελέγχου (System of Internal Control). Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για να αποκτήσει οντότητα και να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να βρει πρόσφορο έδαφος να λειτουργήσει και να αποδειχθεί η αξία και ο στόχος του. Μελετήθηκαν εκτενώς οι βασικές αρχές του συστήματος, η μεθοδολογία καθώς και τα ελεγκτικά πρότυπα και πλαίσια που χρησιμοποιεί ώστε να είναι αποδοτικό και κατ’ επέκταση αποτελεσματικό. Τομείς δράσης του ΣΕΕ μπορεί να είναι παντός είδους επιχείρηση, δημόσιος οργανισμός ή μη. Στην περίπτωσή μας μελετήσαμε την ύπαρξη του συστήματος εσωτερικού ελέγχου που έχει τις ρίζες του, αφενός στον πρωτογενή τομέα (ιχθυοκαλλιέργεια) και αφετέρου στον δευτερογενή τομέα (βιοτεχνία –καπνιστήριο) που επεξεργάζεται και μεταποιεί την πρώτη ύλη (χέλια), εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου, πρόληψης και καταστολής κινδύνων των τροφίμων, το ISO-HACCP. Η ανάλυση των κινδύνων (hazards) και η παρέμβαση στα κρίσιμα σημεία ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας είναι μια μέθοδος για την πρόληψη, εξάλειψη ή μείωση του κινδύνου σε αποδεκτά για τη δημόσια υγεία επίπεδα, γνωστή και ως Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Στις μέρες μας, η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά στις βιομηχανίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, από την παραλαβή πρώτων υλών, τις διεργασίες παραγωγής, την αποθήκευση, τη διανομή και την πώληση των προϊόντων, για τη διαχείριση της ασφάλειας τους. Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα* που επικεντρώνεται στα σημεία που σχετίζονται με κινδύνους στα τρόφιμα (φυσικούς, χημικούς, μικροβιολογικούς) σε ολόκληρη την παραγωγική τους διαδικασία, μέχρι την τελική τους χρήση από τους καταναλωτές. Αυτό το σύστημα προσαρμόζεται στο κάθε είδους τρόφιμο ξεχωριστά, στη μέθοδο παραγωγής του και στη βιομηχανική μονάδα στην οποία αυτό παράγεται. Ως εκ τούτου, η εργασία αυτή προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το αν το σύστημα εσωτερικού ελέγχου μπορεί να θεωρηθεί εφόδιο και όχι τροχοπέδη στην αποτελεσματική και πιο αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης. * Στο κείμενο χρησιμοποιείται κατά παρέκκλιση η φράση «σύστημα HACCP». Το ορθό είναι «Το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) που στηρίζεται στην μέθοδο HACCP» (HACCP type systems).el
heal.abstractInternal Audit was introduced in Greece about two decades ago. The theoretical purpose of this process is the prevention, restraint and removal of “infectious diseases” that appear unavoidably in businesses of any sector; due to a continuously changed competitive environment. Other important factors that make internal audit necessary is the complexity of processes and the associated risks, as well as other practices that could have a negative impact on the business. In bibliography, there is a wealth of different meanings and interpretations of internal audit. This dissertation is trying to gather information from different sources in order to clarify the meaning, the purpose and the processes of the System of Internal Control. In order the System of Internal Control to acquire entity and be effective, in terms of value and meeting the purpose, the right circumstances need to be in place. Extensive studies have been conducted on the fundamental principles, methodology and auditing standards and framework of this system, and if and how they can affect its effectiveness. The system of internal control can be applied in any industry, private or public sector. In this dissertation, we study the existence of the system per se, which originates from the primary and secondary sectors. In particular, we focus on fish farming (primary sector) and processing (secondary sector) of the raw material (eels), by using a specific system for the control, prevention and restraint, which is called ISO-HACCP. The analysis of the hazards and the intervention at critical points of the control of the production process is a method for the prevention and elimination or reduction of the public health risk to an acceptable degree. This method is known as Hazard Analysis Critical Control Points. The HACCP is a preventive system which focuses on food related hazards (natural, chemical or microbiological) throughout the entire life cycle of the product, from the production stage until it reaches the consumers. This system can be adapted to the different types of food, the production methods and units individually. Therefore, this dissertation aspires to answer whether the system of internal control can be considered lever and not a deterrent factor for the effective and more efficient operation of the businesses. In this dissertation the term “HACCP system” is used in place of the more appropriate term “Food Safety Management System”, based on the HACCP methodology.en
heal.advisorNameΦίλος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΔιακομιχάλης, Μιχαήλel
heal.committeeMemberNameΧύτης, Ευάγγελοςel
heal.academicPublisherΣχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages166-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
dc.contributor.masterΜΠΣ: Λογιστική - Χρηματοοικονομική και Διοικητική Επιστήμηel
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές εργασίες Τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Ηπείρου

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sereti, K._MAF_2017.pdfΜεταπτυχιακή εργασία2.14 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons