Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13232
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚατραχούρας, Απόστολοςel
dc.contributor.authorΚλεισαρχάκης, Μιχάληςel
dc.date.accessioned2022-02-09T10:53:40Z-
dc.date.available2022-02-09T10:53:40Z-
dc.date.issued2022-02-09-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13232-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΔιατροφή -υγεία ζώωνel
dc.subjectΖωοτροφέςel
dc.subjectΜονάδα πάχυνσης πτηνώνel
dc.subjectΟρνιθείου κρέατοςel
dc.titleΗ επίδραση των υποπροϊόντων της ελαιουργίας, της οινοποιίας και της τυροκομίας στο σιτηρέσιο των Broilers και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ορνιθείου κρέατος.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΚτηνοτροφίαel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T16:14:03Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΚατραχούρας, Α., & Κλεισαρχάκης, Μ., 2021. Η επίδραση των υποπροϊόντων της ελαιουργίας, της οινοποιίας και της τυροκομίας στο σιτηρέσιο των Broilers και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ορνιθείου κρέατος. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής.el
heal.abstractΜε την εξέλιξη της τεχνολογίας τα δεδομένα σε όλους τους επιστημονικούς τομείς αλλάζουν. Έτσι και η κτηνοτροφία βλέπει τους κλάδους της να αναπτύσσονται ταχύτατα. Καθώς το καταναλωτικό κοινό συνεχώς επιμορφώνεται, οι ανάγκες μεγαλώνουν και η οικολογική συνείδηση συνεχώς διαφοροποιείται. Η διατροφή και η υγεία των ζώων έρχονται συνεχώς απέναντι σε όλα τα σταθμά που θέτει η κοινωνία, μιας και επηρεάζουν σχεδόν όλες τις εργασίες γύρω από την ανάπτυξη ενός ζώου. Τόσο η διατροφή όσο και η ανοσοποίηση των ζώων χρειάζεται βελτίωση όσων αφορά την τεχνητή όψη τους, δηλαδή τα τεχνητά φάρμακα και τις συνθετικές ζωοτροφές. Το έργο INNO.TRITION προσθέτει στην διατροφή των κρεοπαραγωγικών broilers υπολείμματα προϊόντων ελληνικών αγροτικών βιομηχανιών, πιο συγκεκριμένα της ελαιουργίας, της οινοποιίας και της τυροκομίας. Τα υποπροϊόντα αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ουσίες, όπως φαινόλες και φλαβονοειδή. Παρασκευάστηκαν δύο μείγματα τροφών τα οποία περιείχαν, τα υπό εξέταση, υπολείμματα των βιομηχανιών σε αναλογίες 5% και 10% καθώς επίσης και ένα ακόμα μείγμα, με βάση τον αραβόσιτο και τη σόγια, το οποίο δεν περιείχε κανένα νέο προϊόν (control). Ο πειραματισμός έλαβε χώρα σε εμπορική μονάδα πάχυνσης πτηνών στην Άρτα, του κ. Κωνσταντίνου Μίχα, με την οποία συνεργάζεται το Τμήμα Γεωπονίας, οι νεοσσοί που επιλέχθηκαν ήταν αρσενικοί Ross-308 ηλικίας μίας ημέρας και ο συνολικός αριθμός αυτών ήταν 216. Τα πτηνά χωρίστηκαν σε 3 μεγάλες πειραματικές ομάδες, με την κάθε ομάδα να απαρτίζεται από 6 υποομάδες των 12 πτηνών ανά κελί. Τα πτηνά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πειραματισμού, ταΐστηκαν ανά ομάδα με ένα από τα τρία μείγματα που παρασκευάστηκαν και οι συνθήκες ήταν όμοιες με αυτές των εμπορικών μονάδων. Ανά 14 ημέρες τα πτηνά ζυγίζονταν όπως επίσης και η τροφή την οποία είχαν καταναλώσει μέχρι εκείνη την ημέρα. Ο πειραματισμός διήρκησε 36 ημέρες και με το πέρας των ημερών αυτών επιλέχθηκαν τυχαία 8 πτηνά από κάθε ομάδα, σύνολο 24, στα οποία ελέγχθηκαν παράμετροι που αφορούν την οξειδωτική σταθερότητα, τον χρωματισμό και τη χημική σύστασή του.el
heal.abstractWith the evolution of technology, the realities in all scientific fields are changing. Similarly, livestock farming sees its industries grow rapidly. As the consumer audience is constantly being educated, the needs are growing, and ecological consciousness is being constantly changing. Animal diet and health are constantly confronted with all the standards set by society, as they affect almost all the work around the growth of an animal. Both the nutrition and the immunization of animals require an improvement of all the technical aspects that are linked to that process, namely artificial medicines, and synthetic forage. The INNO.TRITION project adds residues of products of Greek industries to the diet of meat-producing broilers, more specifically of oil production, winemaking, and cheese-making. These by-products are rich in antioxidants, anti-inflammatory and antimicrobial substances, such as phenols and flavonoids. Two forage mixtures were manufactured containing the industrial residues under test in proportions of 5% and 10%, as well as another mixture, based on maize and soybeans, which did not contain any new products (control). The experiment took place in a normal commercial fattening unit, the selected chicks were one day old male Ross-308, the total number was 216. The birds were divided into 3 large groups, each with 6 subgroups of 12 birds per cell. The birds, throughout the experiment, were fed per group with one of the three mixtures prepared and the conditions being like those of the commercial units. Every 14 days the birds, as well as the food they had eaten up to that day, were weighed. The experiment lasted 36 days and at the end of these days 8 birds were randomly selected from each group, slaughtered and parameters related to oxidative stability, color and composition in biomolecules such as glucose, triglycerides and cholesterol were tested.el
heal.advisorNameΣκούφος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΜπόνος, Ελευθέριοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages70-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΑΡΧΑΚΗΣ-ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ 4-2-2022.pdfΠτυχιακές Εργασίες3.38 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons