Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13181
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠατσαβούρας, Αλέξανδροςel
dc.contributor.authorΣκαφτούρος, Συμεώνel
dc.date.accessioned2022-02-07T07:28:18Z-
dc.date.available2022-02-07T07:28:18Z-
dc.date.issued2022-02-07-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13181-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΑπόβλητα τυροκομείωνel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΚρεοπαραγωγός ορνιθοτροφίαel
dc.titleΗ χρήση υποπροϊόντων ελαιουργίας, οινοποιίας και τυροκομίας ως συστατικών για την διατροφή πτηνών κρεοπαραγωγής και η επίδραση τους στις ζωοτεχνικές αποδόσεις και στους δείκτες υγείας.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΜεσογειακή διατροφήel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T16:11:46Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΠατσβούρας, Α., & Σκαφτούρος, Σ., 2021. Η χρήση υποπροϊόντων ελαιουργίας, οινοποιίας και τυροκομίας ως συστατικών για την διατροφή πτηνών κρεοπαραγωγής και η επίδραση τους στις ζωοτεχνικές αποδόσεις και στους δείκτες υγείας. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής.el
heal.abstractΣτις ημέρες μας, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανεβεί κατακόρυφα. Με δεδομένο ότι το κόστος τους αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα έπρεπε να στραφεί το ενδιαφέρων σε εναλλακτικές τροφές που θα μπορούσαν να χορηγηθούν. Επίσης, ο παγκόσμιος πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα ο τροφικός ανταγωνισμός μεταξύ ανθρώπου και ζωικής παραγωγής να μεγαλώνει. Έτσι όλη η επιστημονική κοινότητα έχει οδηγηθεί στην εύρεση ζωοτροφών, οι οποίες προέρχονται από προϊόντα τα οποία δεν αξιοποιούνται και εναποθέτονται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, έχουμε την παραγωγή εναλλακτικών και φθηνότερων ζωοτροφών αλλά και την μείωση της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης. Στόχος λοιπόν αυτής της διπλωματικής εργασίας, είναι η χρήση υποπροϊόντων από ελαιουργεία, οινοποιεία και τυροκομεία στην διατροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων και την επίδραση τους στις ζωοτεχνικές αποδόσεις και δείκτες υγείας τους. Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στην Άρτα ως κομμάτι του ακαδημαϊκού κύκλου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το προαναφερθέν θέμα μελετήθηκε σε επίπεδο βιβλιογραφικής έρευνας στον ευρύτερο τομέα της διατροφής κρεοπαραγωγών ορνιθίων σε Ευρωπαϊκό αλλά και εγχώριο επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πειραματικής μελέτης για την εκτίμηση της χρήσης των συγκεκριμένων πρόσθετων σε επιλεγμένο πληθυσμό broilers. Τα αρχικά κεφάλαια εστιάζουν στην αξία της μεσογειακής διατροφής, στον τροφικό ανταγωνισμό μεταξύ ανθρώπου και παραγωγικών ζώων αλλά και στην ανάλυση της πρακτικής εξημέρωσης των ζώων από τον άνθρωπο. Επιπρόσθετα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο χαρακτήρα της παγκόσμιας παραγωγής αλλά και βιβλιογραφική ανασκόπηση στην σχέση που είχε η παραγωγή της Ελλάδας με την αντίστοιχη κατανάλωση. Τα επόμενα κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της κρεοπαραγωγικής ικανότητας, στην πλήρη αναφορά για την παραγωγή τους, την σύσταση τους καθώς και στην έρευνα επάνω στην χρήση των υποπροϊόντων στην διατροφή των πτηνών. Η πτυχιακή ολοκληρώνεται με την ανάλυση και την επεξήγηση της βασικής πειραματικής διαδικασίας, την παράθεση των αποτελεσμάτων όπου μετά το πέρας της πειραματικής διαδικασίας (36 ημέρες) μελετήθηκαν συγκριτικά η ανάπτυξη και απόδοση των πτηνών (broilers), αλλά και η μικροβιακή μικροχλωρίδα τους.el
heal.abstractNowadays, feed prices have risen sharply. Given that their cost is more than 60% of the total cost of production of the livestock farms, all involved in this industry should have turned to alternative foods that could be provided. Also, the world population is increasing more and more resulting in food competition between humans and animal production is growing. Thus, the whole scientific community has been led to find feed, which comes from products that are not evaluated and deposited unprocessed in the environment. As a result of this situation, we have the production of alternative and cheap feed but also the reduction of environmental pollution. The aim of this dissertation is the use of by-products from oil production, wineries and cheese making in the diet of meat-producing chickens and their effect in zootechnical performance and their health indicators. The present work was prepared in Arta as part of the academic cycle of the undergraduate program of the Department of Agriculture University of Ioannina. The aforementioned topic was studied at the level of literature research in the wider field of diet of meat-producing chickens at European and domestic level, but also at the level of experimental study to assess the use of specific additives in selected chicken population. The initial chapters focus on the value of the Mediterranean diet, on food competition between humans and productive animals, but also on the analysis of the practice of domestication of animals by humans. In addition, special emphasis is given to the character of world production but also a bibliographic review of the relationship that the production of Greece had with the corresponding consumption. The following chapters are devoted to parameters that are found in the assessment of meat production capacity, in the complete report on their production, their composition as well as the research on the use of by-products in the diet of birds. The dissertation) is completed with the analysis and explanation of the basic experimental process, the presentation of the results where after the end of the experimental process (36 days) the growth and performance of the birds (broilers) were studied, as well as their microbial microflora.el
heal.advisorNameΣκούφος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΜπόνος, Ελευθέριοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages87-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons