Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/27934
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠαπαεμμανουήλ, Χριστίνα Δ.el
dc.date.accessioned2017-04-20T05:33:06Z-
dc.date.available2017-04-20T05:33:06Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/27934-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.1921-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΣύσταση του γάλακτοςel
dc.subjectΩφέλη γαλακτομικών προϊόντωνel
dc.subjectΑρνητικές δράσεις του γάλακτοςel
dc.titleΕφαρμογή πρωτότυπων μεθοδολογιών NMR στη μελέτη της λιπιδικής φάσης γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντωνel
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.secondaryTitleμεθοδολογία της χρωματογραφίας των SPINel
heal.classificationΓάλα -- Ανάλυσηel
heal.classificationΓαλακτοκομικά προϊόνταel
heal.dateAvailable2017-04-20T05:34:06Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2015-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογράφία : σ. 116-118el
heal.abstractΑντικείμενο μελέτης της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί η ανάλυση και η μελέτη της λιπιδικής φάσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με εφαρμογή της φασματοσκοπίας XH NMR. Η μελέτη της λιπιδικής φάσης του γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων έγινε με την ανάπτυξη μιας νέας τεχνικής, βασιζομενη στη φασματοκοπία XH NMR, η οποία καλείται επιλεκτικό πείραμα TOCSY μιας διάστασης (Selective 1D TOCSY). Τα λιπίδια του γάλακτος είναι πολύ σημαντικά καθώς προσδίνουν διακριτή υφή και διατροφικές και οργανοληπτικές ιδιότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ακριβής ανάλυση των λιπιδίων που βρίσκονται σε μικρό ποσοστό είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της διατροφικής αξίας και την προετοιμασία διατροφικών υλικών που προορίζονται για συγκεκριμένη λειτουργία και εφαρμογή. Η ανάλυση των λιπιδίων αυτών όμως αποτελεί μεγάλη πρόκληση διότι είναι αρκετά περίπλοκη, μπορεί να απαιτεί ειδική προετοιμασία και πολλά βήματα ανάλυσης. Το πείραμα επιλεκτικό TOCSY μιας διάστασης (selective 1D TOCSY) αποτελεί μια σημαντική τεχνική NMR για τη διερεύνηση της αλληλουχίας 1Η-1Η μέσω σταθερών σύζευξης J σε μόρια μικρού και μεσαίου μοριακού βάρους. Επίσης, έχει εφαρμοστεί στην ανάλυση μιγμάτων και στον προσδιορισμό συστατικών σε μικρή αναλογία. Η τεχνική αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές εφαρμογές στην έρευνα τροφίμων.el
heal.abstractThe aim of this master thesis is the analysis and the study of the lipid phase of milk and milk products, using the spectroscopic method Nuclear Magnetic Resonance (1H NMR). The study of the lipid phase of milk and milk products has been achieved by developing a new technique, based on the NMR Spectroscopy. This technique is called Selective 1D TOCSY. Milk lipids are supposed to be important as they give distinct texture, nutritional and organoleptic properties in dairy products. Accurate analysis of lipids present in a small percentage is important to determine the nutritional value as well as preparing food materials for this function and application. Though the analysis of these lipids is supposed to be a real challenge, as it is complicated, requires special preparation and many derivatization steps. Selective 1D TOCSY experiment is an important technique based on NMR Spectroscopy, for investigating 1H-1H sequence through J coupling constants in low and medium molecular weight molecules. It has also been applied to the analysis of mixtures and identifying components in minor percentage. This technique is expected to have important applications in food research.en
heal.advisorNameΓεροθανάσης, Ιωάννης Π.el
heal.committeeMemberNameΓεροθανάσης, Ιωάννης Π.el
heal.committeeMemberNameΡούσσης, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΤζάκος, Ανδρέας Γ.el
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages118 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Δ. 2015.pdf4.16 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons