Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9915
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚρητικός, Μανώληςel
dc.date.accessioned2019-04-22T09:10:39Z-
dc.date.available2019-04-22T09:10:39Z-
dc.date.issued2019-04-22-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9915-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΦωνήel
dc.subjectΧαρακτηριστικά φωνήςel
dc.subjectΑνάλυση φωνήςel
dc.subjectΚαφεΐνηel
dc.titleΠοιοτική ανάλυση φωνής και καφεΐνηel
heal.typemasterThesis-
heal.classificationΛογοθεραπείαel
heal.dateAvailable2024-01-06T14:13:04Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2018-
heal.bibliographicCitationΚρητικός, Μ., 2019. Ποιοτική ανάλυση φωνής και καφεΐνη. Μεταπτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Λογοθεραπείας.el
heal.abstractΗ παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει την φωνή των ανθρώπων. Στην βιβλιογραφία που μελετήθηκε δεν βρέθηκε παρόμοια έρευνα που να μελετά την άμεση επίδραση της καφεΐνης μετά την πόση της. Το δείγμα αποτελούνταν από 67 ενήλικες, 29 άνδρες και 38 γυναίκες. Για τη συλλογή των πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν λογοπαθολογικά ερωτηματολόγια και ηχητικές καταγραφές φωνής πριν και μετά την πόση στιγμιαίου καφέ και νερού. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης φωνής (VEF), το ερωτηματολόγιο Φωνητικής Δυσχέρειας (VHI), το ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων παλινδρόμησης (RSI) και το ερωτηματολόγιο Φωνής και Ποιότητας Ζωής (V-RQOL). Τα δεδομένα αναλύθηκαν στατιστικά. Τα ευρήματα που προέκυψαν προτείνουν ότι η πόση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη δείχνει να επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της φωνής των συμμετεχόντων. Μελετήθηκαν και παρουσιάζονται αναλυτικά τα ευρήματα που αφορούν τη Θεμελιώδη συχνότητα (F0), τη διακύμανση της απόκλισης της συχνότητας (Jitter) και του πλάτους (Shimmer), και τον αριθμητικό λόγο αρμονικών προς θόρυβο (NHR) των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φωνής πριν και μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Ενδεικτικά φαίνεται ότι η Θεμελιώδη συχνότητα έχει στατιστικά σημαντική διαφορά όταν τα υποκείμενα έχουν πιει ζεστό ή κρύο καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σε σχέση με την περίπτωση που δεν έχουν πιει κάτι ή έχουν πιει νερό βρύσης. Συζητούνται τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με την κείμενη βιβλιογραφία και προοπτικές για μελλοντική έρευνα.el
heal.advisorNameΤόκη, Ευγενίαel
heal.academicPublisherΣχολή Επιστημών Υγείας / Τμήμα Λογοθεραπείαςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages75-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
dc.contributor.masterΜΠΣ: Διεπιστημονική προσέγγιση αναπτυξιακών και επίκτητων διαταραχών επικοινωνίαςel
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές εργασίες Τμ. Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kritikos M._MSc_SLT_2019.pdfΜεταπτυχιακή εργασία1.93 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons