Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9336
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓούσιου, Ελένηel
dc.date.accessioned2018-10-23T08:49:19Z-
dc.date.available2018-10-23T08:49:19Z-
dc.date.issued2018-10-23-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9336-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΖωοτροφέςel
dc.titleΠεριγραφή της βιομηχανίας ζωοτροφών του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Πίνδος Α.Ε.el
heal.typebachelorThesisel
heal.classificationΖωοτροφές - Ήπειρος - Πίνδοςel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασίαel
heal.dateAvailable2024-01-06T16:01:16Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2018-
heal.bibliographicCitationΓούσιου, Ε. 2018. Περιγραφή της βιομηχανίας ζωοτροφών του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Πίνδος Α.Ε. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής.el
heal.abstractΚτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζώων. Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα να μην τα σκοτώνει, αλλά να τα πιάνει ζωντανά, ιδιαίτερα την εποχή που ήταν πολλά και να τα κρατά κάπου περιορισμένα, να τα τρέφει και να τα σκοτώνει όταν είχε ανάγκη. Έτσι, ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε σιγά - σιγά να ασχολείται με την κτηνοτροφία. Καθώς προχωράμε στο σήμερα, η τεχνολογία αλλά και η καθημερινότητα, όπως είναι λογικό, έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και στη δημιουργία ορισμένων κλάδων αυτής. Οι σύγχρονοι αυτοί κλάδοι είναι η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η χοιροτροφία, η μελισσοκομία και η πτηνοτροφία. Σαν πτηνοτροφία ορίζουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η εκτροφή των πουλερικών, όπως κυρίως όρνιθες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες με σκοπό την παραγωγή αυγών αλλά και κρέατος. Παλαιότερα, όπως είναι φυσικό, η πτηνοτροφία δεν ήταν συστηματική ενώ συνηθιζόταν μόνο σε επαρχιακά σπίτια και σε αγροκτήματα που έτρεφαν διάφορα είδη πουλερικών για να παίρνουν τα αυγά και το κρέας, για προσωπική τους χρήση. Τα πουλιά ζούσαν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα κάτι το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές αλλά σε γενικές γραμμές, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αυξημένη ζήτηση της αγοράς, έχουν δημιουργηθεί συνεταιρισμοί που φροντίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και οι πάγκοι των κρεοπωλείων να είναι πάντα γεμάτοι για την άμεση εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία, είναι μια: «αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων τους, διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης». 7 Στην ελληνική νομοθεσία γίνεται διάκριση μεταξύ: • Αστικών συνεταιρισμών • Αγροτικών συνεταιρισμών Αξιοσημείωτες επιμέρους μορφές είναι οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικοί, οι οποίοι αποτελούν οικονομικές οργανώσεις με συλλογική παραγωγή, επεξεργασία, διάθεση (εμπορία) αγαθών, δανειοδότηση μελών, αποζημιώσεις επί καταστροφών κ.λπ. Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ιστορικά τον κύριο κορμό κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Λειτουργούν κυρίως ως επιχειρήσεις, με την έννοια ότι παράγουν και διαθέτουν στην αγορά προϊόντα ή υπηρεσίες. Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία περιγράφεται ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» και πιο συγκεκριμένα, για το Εργοστάσιο Παραγωγής Φυραμάτων «ΠΙΝΔΟΥ». Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται γενικά, αλλά χρήσιμα στοιχεία για τον συνεταιρισμό αυτό, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι εγκαταστάσεις. Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει το εργοστάσιο παραγωγής φυραμάτων και στο τέταρτο μπαίνουμε στις εγκαταστάσεις του. Το τέταρτο και βασικό κεφάλαιο, περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής φυράματος. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο δείχνονται φωτογραφίες από τις καρτέλες της σύνθεσης των φυραμάτων.el
heal.advisorNameΧατζηζήσης, Λάμπροςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiepel
heal.numberOfPages43el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
πτυχιακη Γουσιου.pdfΠτυχιακή Εργασία2.88 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons