Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13327
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΑναργύρου, Δήμητραel
dc.contributor.authorΠανταζή, Ιωάννα-Χαρούλαel
dc.date.accessioned2022-03-23T12:33:54Z-
dc.date.available2022-03-23T12:33:54Z-
dc.date.issued2022-03-23-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13327-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΛαχανικάel
dc.subjectΛίπανσηel
dc.subjectΆζωτοel
dc.titleΜελέτη της επίδρασης της αζωτούχου λίπανσης στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα φυτών σπανακιού καλλιεργούμενων κατά την εαρινή περίοδο.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΚαλλιέργεια - σπανακιούel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:08:30Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΑναργύρου, Δ. & Πανταζή, Ι., 2022. Μελέτη της επίδρασης της αζωτούχου λίπανσης στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα φυτών σπανακιού καλλιεργούμενων κατά την εαρινή περίοδο. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο σπανάκι αποτελεί ένα από τα λαχανικά το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τον άνθρωπο στην καθημερινή του διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, επίσης παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Φυτά σπανακιού (Spinacea olerachea L.) καλλιεργήθηκαν σε γλάστρες χωρητικότητας 1L με μείγμα τύρφη – περλίτη 1:1. Η λίπανση έγινε με τη χορήγηση θρεπτικών διαλυμάτων, με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις αζώτου στο νερό του ποτίσματος (50, 200 και 350 mg/L). Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να διαπιστωθεί αν η αύξηση στην ποσότητα του χορηγουμένου αζώτου έχει επίδραση στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα των φυτών του σπανακιού. Για τον προσδιορισμό της, εφαρμόσθηκε η μέθοδος DPPH σε νωπούς φυτικούς ιστούς φυτών σπανακιού, τα οποία αναπτύχθηκαν για διάστημα 6 εβδομάδων κατά την περίοδο της άνοιξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση στην χορηγούμενη ποσότητα αζώτου προκαλεί αύξηση στο νωπό βάρος των φυτών του σπανακιού, αλλά δεν έχει σημαντική επίδραση στην ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα.el
heal.abstractSpinach is one of the vegetables that is widely used by humans in their daily diet. It is rich in vitamins and trace elements, it also has a high concentration of antioxidants. Spinach plants (Spinacea Olerachea L.) were grown in pots with a capacity of 1L with a mixture of peat – perlite 1:1. The fertilization was done by the administration of nutrient solutions, with three different concentrations of nitrogen in the irrigation water (50, 200 and 350 mg/L). The purpose of this study was to determine whether the increase in the amount of nitrogen administered has an effect on the total antioxidant capacity of spinach plants. To determine it, the DPPH method was applied to fresh plant tissues of spinach plants, which were grown for 6 weeks during the spring period. The results showed that the young plants of spinach show significant differences in their content of antioxidants, which depend on the amount of nitrogen fertilizer provided. Increasing the administered nitrogen from 50 to 200 mg/L resulted in a decrease in the total antioxidant capacity of the plants, whereas when the administered nitrogen was increased (350 mg/L), the percentages of total antioxidant capacity were similar to those of plants that received limited nitrogen fertilization (50 mg/L).el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΣτουρνάρας, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages46-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Αναργύρου _ Πανταζή.pdfΠτυχιακές Εργασίες2.23 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons