Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13304
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒενετσάνου, Κατερίναel
dc.contributor.authorΖορμπά, Ειρήνηel
dc.date.accessioned2022-03-10T09:20:05Z-
dc.date.available2022-03-10T09:20:05Z-
dc.date.issued2022-03-10-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13304-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΠαιδική παχυσαρκίαel
dc.subjectΟικογενειακό περιβάλλονel
dc.subjectΔιατροφή--Παιδιάel
dc.titleΟ ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκίαel
dc.titleThe role of family environment in childhood obesityen
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΠαχυσαρκίαel
heal.dateAvailable2024-01-06T22:24:12Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒενετσάνου, Κ. & Ζορμπά, Ει., 2022. Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία. Πτυχιακή εργασία. Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία.el
heal.abstractΗ παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως νόσος που εμφανίζεται ακόμα και στην παιδική ηλικία. Η παιδική παχυσαρκία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι επίκτητη και οφείλεται σε περιβαλλοντικούς, γενετικούς-περιγεννητικούς, ακόμη και σε κληρονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις και για αυτό επιβάλλεται να έχει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Καθίσταται έτσι, αναγκαία η πρόληψη σε κοινωνικό, οικογενειακό και σχολικό επίπεδο. Με βάση τα παραπάνω η σωστή διατροφή από τα πρώτα χρόνια και η καθημερινή σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Καθοριστικός βέβαια είναι ρόλος των γονέων, καθώς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Στόχος: Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη του ρόλου του οικογενειακού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, και η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μεθοδολογία: Η έρευνα διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε σε γονείς παιδιών ηλικίας μικρότερης του ενός έτους έως πέντε ετών. Αποτελέσματα: Η οικογένεια έχει άμεση επιρροή στην ανάπτυξη του παιδιού, σχετικά με τις διατροφικές συμπεριφορές. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και για αυτό όσο περισσότερο χρόνο και προσοχή αφιερώνουν στις τροφές που καταναλώνουν τόσο πιο πολύ μειώνεται ο κίνδυνος της παχυσαρκίας. Η πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο για το παιδί ώστε να λάβει υγιεινές διατροφικές βάσεις, γιατί θα διδαχθεί ποιες τροφές το ωφελούν με άφθονα θρεπτικά συστατικά και ποιες εγκυμονούν κινδύνους. Το οικογενειακό περιβάλλον και πολλές συνιστώσες αυτού, πρέπει να παρέχει στο παιδί υγιεινά διατροφικά πρότυπα, στοχεύοντας στην καλύτερη υγεία και ευεξία. Αν αυτό δεν γίνει θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και ανώμαλη ανάπτυξη. Συμπεράσματα: Οι γονείς δίνουν μεγάλη αξία στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους και φροντίζουν ώστε να τους παρέχουν υγιεινά πρότυπα διατροφής, αφού όπως παρατηρήσαμε υιοθετούν σωστές πρακτικές σίτισης και η ενασχόλησή τους με την διατροφή των παιδιών τους είναι ικανοποιητική.el
heal.abstractObesity has been recognized as a disease that occurs even in childhood. Childhood obesity in most cases is acquired and is due to environmental, genetic-perinatal, and even hereditary and psychological factors. It takes on epidemic proportions and so childhood obesity must be treated immediately and effectively. Thus, prevention becomes necessary at a social, family and school level. Based on the above, proper nutrition from the first years of a child’s life and daily physical exercise are very important. Of course, the role of parents is determinant, as they are role models for their children. Aim: The aim of this paper was to examine the role of family environment in childhood obesity, and to investigate the eating habits of preschool children. Methodology: The research was conducted through a questionnaire distributed to parents of children under the age of one to five years old. Results: Family has a direct influence on a child's development, regarding eating behaviors. Parents are a role model for children and therefore the more time and attention they devote to the foods their children consume the lower the risk of obesity is. Early childhood is the best time for a child to receive a healthy diet, because he/she will be taught which foods are good for him/her with plenty of nutrients and which ones are fraught with risks. Family environment must teach a child healthy eating patterns, aiming at better health and wellbeing. If this is not done there will be negative consequences and abnormal growth. Conclusions: Parents place great value on their children's eating habits and take care to provide them with healthy eating patterns, since as we have observed they adopt good feeding practices and their engagement with their children's nutrition is satisfactory.en
heal.advisorNameΚαραβίδα, Βασιλικήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Προσχολικής Αγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages96-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΖΟΡΜΠΑ, ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ_EYCL_2022.pdfΠτυχιακή εργασία2.83 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons