Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13029
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΕμμανουηλίδης, Νικόλαοςel
dc.date.accessioned2021-07-29T10:05:38Z-
dc.date.available2021-07-29T10:05:38Z-
dc.date.issued2021-07-29-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13029-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΚαλλιέργειαel
dc.subjectΔιατροφική αξίαel
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε νεαρά σπορόφυτα σπανακιού.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΣπανάκιel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:05:09Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΕμμανουηλίδης, Ν., 2021. Συγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε νεαρά σπορόφυτα σπανακιού. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία . Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών ακόμη και από τα νεαρά στάδια (baby leaf), οι οποίες συμβάλουν στην σωστή λειτουργία των κυττάρων, συνεπώς και στην σωστή λειτουργεία του οργανισμού Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθεί και να συγκριθεί η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα σε 2 ποικιλίες σπανακιού (συγκεκριμένα υβρίδια) σε νεαρά στάδια (baby leaf ). Η σπορά των φυτών έγινε σε ομαδικούς δίσκους σποράς με ατομικές θέσεις. Ως υπόστρωμα σποράς χρησιμοποιήθηκε ξανθιά τύρφη εξουδετερωμένη για την διόρθωση της οξύτητας και εμπλουτισμένη με θρεπτικά μικροστοιχεία και ιχνοστοιχεία για την αρχική ανάπτυξη των φυτών. Ο προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας έγινε με την μέθοδο DPPH με αντιοξειδωτικό αναφοράς το ασκορβικό οξύ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σπανάκια ακόμα και σε νεαρό στάδιο περιέχουν αρκετές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα δεύτερο συμπέρασμα, είναι ότι μέσα σε κάθε τύπο-γονότυπο σπανακιού (στην συγκεκριμένη εργασία απλά υβρίδια), η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες παρουσιάζει μια σχετική σταθερότητα στις τιμές που προσδιορίζονται πειραματικά με την μέθοδο DPPH Τέλος διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο υβριδίων αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίεςel
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages39-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ - ΤΕΛ.pdfΠτυχιακή Εργασία475.3 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons