Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12664
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΑλέστας, Παναγιώτηςel
dc.contributor.authorΚαγκαρά, Δωροθέαel
dc.date.accessioned2021-04-23T07:42:45Z-
dc.date.available2021-04-23T07:42:45Z-
dc.date.issued2021-04-23-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12664-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΓαλακτοκομικάel
dc.subjectΜικροοργανισμοίel
dc.titleΜικροοργανισμοί των γαλακτοκομικών και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπουel
heal.typebachelorThesis-
heal.generalDescriptionΤμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνσης Ζωϊκής Παραγωγήςel
heal.classificationΜικροοργανισμοί - Γαλακτοκομικάel
heal.classificationΓαλακτοκομικά - Μικροοργανισμοίel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T16:05:53Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΑλέστας, Π., Καγκαρά, Δ., 2021. Μικροοργανισμοί των γαλακτοκομικών και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνσης Ζωϊκής Παραγωγήςel
heal.abstractΗ παρούσα εργασία σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την επίδραση των μικροοργανισμών που εμπεριέχονται για την ανθρώπινη υγεία. Τα ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστά από παλιότερα και καταναλώνονται ευρέως, λόγω των ιδιαίτερων οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους και των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη υγεία και κυρίως το εντερικό μικροβίωμα. Στη συγκεκριμένη εργασία, αρχικά αναλύεται το ανθρώπινο μικροβίωμα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εντερική μικροχλωρίδα και στους λακτοβάκιλλους, οι οποίοι είναι οι κυρίαρχοι μικροοργανισμοί στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου. Αναφορικά με τη χρήση προβιοτικών βακτηρίων στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά και η ευεργετική δράση τους, καθώς και οι τρόποι αύξησης της βιωσιμότητάς τους. Μια σύντομη παρουσίαση γίνεται όσον αφορά τα πιο γνωστά είδη ζυμούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή τους, ενώ πιο εκτενώς παρουσιάζονται οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε αυτά και η επίδραση που έχουν στην υγεία τα μόρια που παράγονται κατά τη ζύμωση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται για την παρασκευή προβιοτικών τυριών και τα οφέλη που μπορεί να προσδώσουν στον καταναλωτή. Ειδικότερα, στην εργασία ,γίνεται λόγος για την προσθήκη προβιοτικών στελεχών στα τυροκομικά, τα ενδεχόμενα μειονεκτήματά τους, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα αυτών στο τυρί, αλλά και τις τεχνικές για αύξηση της βιωσιμότητάς τους. Τέλος, διασαφηνίζεται τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία για τη χρήση προβιοτικών στα τρόφιμα, αλλά και την ασφάλεια των προβιοτικών για ανθρώπινη χρήση.el
heal.abstractThis paper is a literature review on the microorganisms of dairy products as well as their effects on human health. Fermented dairy products are known from the past and continue to be widely consumed due to their special organoleptic properties and their included nutritional ingredients. In recent years studies have shown that the consumption of these products positively affects human health and in particular improve the intestinal microbiome. In this text initially is analyzed the human microbiome with special emphasis on the gut microbiome and lactobacilli which are the prevailing microorganisms in the human gastrointestinal tract. Additionally, have been highlighted the probiotic bacteria in dairy products and their characteristics and beneficial effects, as well as the ways to increase their viability. A brief presentation is made on the most well-known types of fermented dairy products, the benefits on health, while more extensively have been presented the existed microorganisms within them and the effect that the delivered molecules during fermentation could be confer to our health. A great interest is observed in the production of probiotic cheeses and the benefits that they may offer. There is a particular reference to the adding of probiotic strains to cheese, the possible disadvantages they have and the factors that affect the viability (of probiotics) in cheese as well as the techniques that increase their viability. Finally, a small report was made on the legislation governing the safety of probiotics and how they can be used in food for human benefit.el
heal.advisorNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages85-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΚΑΓΚΑΡΑ-ΑΛΕΣΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdfΠτυχιακή εργασία1.96 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons