Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12159
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠετμεζάς, Δημήτριοςel
dc.date.accessioned2021-02-23T11:43:56Z-
dc.date.available2021-02-23T11:43:56Z-
dc.date.issued2021-02-23-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12159-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΛαχανικάel
dc.subjectΒιολογική γεωργίαel
dc.titleΑξιολόγηση της επίδρασης της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας, στην απόδοση και ποιότητα διαφόρων φυλλωδών λαχανικών.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΛαχανικά - Καλλιέργειαel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:00:44Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-02-22-
heal.bibliographicCitationΠετμεζάς, Δ., 2021. Αξιολόγηση της επίδρασης της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας, στην απόδοση και ποιότητα διαφόρων φυλλωδών λαχανικών. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΗ ρόκα, το μαρούλι, το σέσκουλο, το ραπανάκι, το παντζάρι και το αντίδι είναι δημοφιλή λαχανικά. Καταναλώνονται κυρίως νωπά σε σαλάτες ή μαγειρευτά σε πίτες. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της συμβατικής και βιολογικής μεθόδου λίπανσης, στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα των παραπάνω φυτών σε συνδυασμό με την συσσώρευση νιτρικών και τη μεταβολή του βάρους των φυτών. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν κατά την ανοιξιάτικη περίοδο, αρχικά σε σπορεία σε μείγμα τύρφης - χώματος και μεταφυτεύθηκαν στο έδαφος θερμοκηπίου. Η βιολογική μέθοδος λίπανσης αφορούσε την χορήγηση αυξημένης ποσότητας οργανικού λιπάσματος και η συμβατική την χορήγηση 12 μονάδων Ν ανόργανου λιπάσματος. Ο προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας έγινε με την μέθοδο DPPH και των νιτρικών με την μέθοδο του χρωμοτροπικού οξέος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όλα τα είδη λαχανικών, δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στην ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα ανεξάρτητα από το είδος λίπανσης που δέχθηκαν. Αντίθετα τα φυτά που δέχθηκαν την αυξημένη οργανική λίπανση παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην ποσότητα των νιτρικών που συσσωρεύουν στους ιστούς τους.el
heal.abstractArugula, lettuce, white beet, radish, beetroot and endive are popular vegetables. They are consumed either fresh or cooked in salad and pies. The intent of this project was to study the effects of conventional and organic fertilizing method on the total antioxidant capacity of the above plants in combination with the accumulation of nitrates and the variation of plants weight. The plants were cultivated during the spring period, initially in seedbeds with peat-soil mixture, and transplanted in greenhouse soil. In the organic cultivated plants was added increased quantities of organic fertilizer, while in the conventional cultivated plants 12 units of inorganic Nitrogen. The DPPH method was used for the determination of the total antioxidant capacity of plants, while the nitrate accumulation was estimated by chromotropic acid method. The results showed that no significant difference was found in all species of vegetables, with regard to their total antioxidant capacity, regardless of the type of fertilization. On the other hand, the plants that received the increased organic fertilization showed a significant increase in the amount of nitrates that accumulate in their tissues.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages68-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.pdfΠτυχιακή Εργασία2.53 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons