Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10315
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤσαγκάλη, Σπυριδούλαel
dc.contributor.authorΛαμπρόπουλος, Διονύσηςel
dc.date.accessioned2019-09-18T11:00:36Z-
dc.date.available2019-09-18T11:00:36Z-
dc.date.issued2019-09-18-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10315-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΕλαιόλαδοel
dc.titleΣύγκριση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του ελαιολάδου προερχόμενο απο ελαιοτριβεία δύο φάσεων και τριών φάσεων.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΕλαιοτριβεία - Ελλάδαel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:25:47Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2019-09-13-
heal.bibliographicCitationΛαμπρόπουλος, Δ., & Τσαγκάλη, Σ., 2019. Σύγκριση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του ελαιολάδου προερχόμενο απο ελαιοτριβεία δύο φάσεων και τριών φάσεων. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο ελαιόλαδο αποτελεί την βάση για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, λόγω του μεγάλου ποσοστού αντιοξειδωτικών ουσιών, που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη, διερεύνηση και κατ επέκταση η σύγκριση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του ελαιόλαδου σε δείγματα ελαιόλαδου, που προέρχονταν από τρεις ποικιλίες ελιάς, Κορωνέϊκη, Αμφίσσης, και Καλαμών, από πέντε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, όπως Γραμμενίτσα και Δίστρατο Άρτας, Γλυκή Θεσπρωτίας, Βρεστό Ηλείας και Ράχες Φθιώτιδας. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν επτά δείγματα, τα οποία συλλέχθηκαν αμέσως μετά την τελική φάση παραλαβής του ελαιόλαδου. Όλα τα δείγματα ήταν παρθένα ελαιόλαδα με οξύτητα που κυμαινόταν από 0,5 έως 1,5% σε ισοδύναμο ελαϊκού οξέος. Στα δείγματα αυτά πραγματοποιήθηκε ο προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας τόσο στο ολικό τους κλάσμα όσο και στο μεθανολικό τους εκχύλισμα, με την φασματοφωτομετρική μέθοδο DPPH. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, ο τρόπος επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο, επηρεάζει την διατήρηση των αντιοξειδωτικών ουσιών στο τελικό προϊόν της επεξεργασίας της ελιάς και ότι δείγματα, που προέρχονται από διφασικά ελαιοτριβεία παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας (TAC), τόσο στο ολικό τους κλάσμα όσο και στο μεθανολικό τους εκχύλισμα, σε σύγκριση με αυτά των ελαιοτριβείων τριών φάσεων. Επιπλέον συμπεραίνεται, ότι η ογκομετρούμενη οξύτητα αποτελεί δευτερεύοντα ρόλο στην TAC. Για τον λόγο αυτό, οι περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξέλιξη και επικράτηση ελαιοτριβείων δύο φάσεων, τα οποία εκτός από την υπεροχή τους στην παραγωγή ελαιόλαδου, με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελούν μια κατεύθυνση καθαρά «οικολογική», αφού η χρήση μικρότερης ποσότητας νερού, μειώνει και τον όγκο των παραγόμενων αποβλήτων στη βιομηχανία του ελαιόλαδου.el
heal.abstractOlive oil is considered to be the basis for a balanced and healthy diet, due to the high proportion of antioxidants in it, that shield the body's defense. The purpose of the present study is to investigate the total antioxidant capacity of olive oil in samples derived from three olive varieties, Koroneiki, Amfissis, and, Kalamon, taken from five different regions of the country, such as Grammenitsa, and Dystrato in Arta, Gliki in Thesprotia, Raches in Fthiotida, and Vresti in Ilia. A total of seven samples were used, which were collected immediately after the final phase of he olive oil production. All samples were virgin olive oils with an acidity ranging from 0.5 to 1.5% in oleic acid equivalents. In these samples, total antioxidant capacity was determined in both their total fraction and their methanolic extract by using the DPPH spectrophotometric method. The results of the study showed that the treatment of olive oil in the olive press affects the preservation of antioxidants in the end product of olive processing and that samples from biphasic centrifiguration method mills exhibit higher values of total antioxidant capacity (TAC) in their fraction as well as their methanolic extract, compared to those of the three-phase centrifiguration method mills. In addition, it is concluded that volumetric acidity plays a secondary role in their total antioxidant capacity (TAC). For this reason, further research should focus on the development and prevalence of two-stage centrifiguration method mills, which, in addition to their superiority in olive oil production, with the highest content of natural antioxidants, constitute a purely 'ecological' direction, since the use of a smaller amount of water also reduces the volume of waste produced in the olive oil industry.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages70-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ_ΤΣΑΓΚΑΛΗ_2019.pdfΠτυχιακή Εργασία2.5 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons