Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38987
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Βαρούχου, Ευθυμία | el |
dc.contributor.author | Varouchou, Efthymia | en |
dc.date.accessioned | 2025-06-02T07:36:53Z | - |
dc.date.available | 2025-06-02T07:36:53Z | - |
dc.identifier.uri | https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38987 | - |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Πρωτεϊνικές πηγές | el |
dc.subject | Έντομα | el |
dc.subject | Άλευρο Tenebrio molitor | el |
dc.subject | Διατροφη χοίρων | el |
dc.subject | Protein sources | en |
dc.subject | Insects | en |
dc.subject | Tenebrio molitor insectmeal | en |
dc.subject | Pig nutrition | en |
dc.title | Η χρήση καινοτόμων πρωτεϊνών με έμφαση τη χρήση εντομάλευρων από το είδος Tenebrio molitor στη διατροφή του χοίρου | el |
dc.title | The use of innovative proteins with emphasis on Tenebrio molitor insect meal in pig nutrition | en |
dc.type | masterThesis | en |
heal.type | masterThesis | - |
heal.type.en | Master thesis | en |
heal.type.el | Μεταπτυχιακή εργασία | el |
heal.classification | Καινοτόμες πρωτεϊνικές πηγές στην διατροφή του χοίρου | - |
heal.dateAvailable | 2025-06-02T07:37:53Z | - |
heal.language | el | - |
heal.access | free | - |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών | el |
heal.publicationDate | 2024-12 | - |
heal.bibliographicCitation | APA | en |
heal.abstract | Επι του παρόντος η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική κρίση έχουν επιφέρει προβλήματα στην προσπάθεια σίτισής του, με τον τομέα της κτηνοτροφίας να πασχίζει για την εξασφάλιση επαρκών πόρων τροφοδοσίας, ειδικά των πρωτεϊνικών του πηγών. Τις κύριες πηγές πρωτεϊνών των ζωοτροφών αποτελούν το σογιάλευρο και το ιχθυάλευρο, λόγω της ισορροπημένης και ιδιαίτερα εύπεπτης περιεκτικότητάς τους σε αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, Ωστόσο, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής αυτών, και η υποβάθμιση εδαφικών πόρων, καθώς και των αλιευτικών πεδίων έχει αυξήσει την ανάγκη για αντικατάσταση υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες πρώτων υλών με εντομάλευρα ή άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η μελέτη της χρήσης καινοτόμων πρωτεϊνών με έμφαση τη χρήση εντομάλευρων από το είδος Tenebrio molitor στη διατροφή του χοίρου. Αναλύθηκε η επίδραση της ένταξης καινοτόμων πρωτεϊνών από το εν λόγο είδος στην υγεία και την ανάπτυξη των χοίρων, και την ποιότητα του χοιρινού κρέατος. Συνολικά, ενώ η χρήση αλεύρων εντόμων στις ζωοτροφές φαίνεται μια ελκυστική εναλλακτική λύση με διατροφικά και παραγωγικά οφέλη, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την αποδοχή από τους καταναλωτές και την ασφάλεια μέσω ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως και περαιτέρω έρευνας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτής της καινοτόμου πηγής πρωτεΐνης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των ζωοτροφών. | el |
heal.abstract | Currently, the rapid growth of the world's population and the climatic crisis have caused serious problems in the search for protein sources and components in animal diets, therefore the livestock sector is struggling to secure sufficient feed and protein resources. The main protein sources in animal feed are soybean and fishmeal, due to their balanced and highly digestible content of amino acids, fatty acids, vitamins, and minerals. However, the ever-increasing cost of their production has increased the need for high-protein substitutes, such as insect meals, as well as the climatic crisis, depleting soil and water resources. The aim of this thesis is to investigate the use of innovative proteins with emphasis on Tenebrio molitor insect meal in pig nutrition. The effect of the inclusion of proteins from Tenebrio molitor on health and growth performance of pigs and the quality of pork meat was analysed. Overall, while the use of insect meal in animal feed seems an attractive alternative, it is necessary to address concerns about consumer acceptability and safety through a strict regulatory framework and further research. | en |
heal.advisorName | Σκούφος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Σκούφος, Ιωάννης | el |
heal.committeeMemberName | Τζώρα, Αθηνά | el |
heal.committeeMemberName | Μπόνος, Ελευθέριος | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | uoi | - |
heal.numberOfPages | 89 | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
Appears in Collections: | Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΒΑΡΟΥΧΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ.pdf | Μ.Ε. Βαρούχου Ευθυμία (2024) | 2.2 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License