Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38737
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤσακμάκη, Γεωργίαel
dc.contributor.authorTsakmaki, Georgiaen
dc.date.accessioned2025-02-10T08:12:18Z-
dc.date.available2025-02-10T08:12:18Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38737-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΤσίπουροel
dc.subjectΤσάιel
dc.subjectTsipouroen
dc.subjectTeaen
dc.titleΜελέτη επίδρασης προσθήκης εκχυλισμάτων φυτικών προϊόντων σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τσίπουρουel
dc.typemasterThesisen
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΕμπλουτισμός τσίπουρουel
heal.classificationEnrichment tsipouroen
heal.dateAvailable2025-02-10T08:13:19Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημώνel
heal.publicationDate2025-01-
heal.abstractΤο τσίπουρο είναι ένα προϊόν ευρέως γνωστό στον τόπο μας που προτιμάται από ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Λόγω αυτού, η εργασία αυτή στοχεύει στη μελέτη της επίδρασης προσθέτων σε δείγματα τσίπουρου. Χρησιμοποιήθηκαν, λοιπόν δύο δείγματα και έγιναν δύο ξεχωριστά πειράματα. Στο πρώτο πείραμα, το τσίπουρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Ηπειρώτικο, στο οποίο προστέθηκε εκχύλισμα τσαγιού σε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση. Στο δεύτερο πείραμα χρησιμοποιήθηκε το Θεσσαλικό τσίπουρο και σε αυτό έγινε προσθήκη εκχυλίσματος κρόκου επίσης σε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση. Στην οργανοληπτική αξιολόγηση τα εμπλουτισμένα τσίπουρα παρουσίασαν βελτιωμένο άρωμα και γεύση σε σχέση με τον αντίστοιχο μάρτυρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως και τα δύο προϊόντα παρουσιάζουν βελτιωμένες ιδιότητες σε σχέση με το αρχικό τσίπουρο. Συγκεκριμένα παρουσίασαν αύξηση της αντιοξειδωτικής τους δράσης (μέθοδοι Folin, FRAP, DPPH) και αυξημένη αντιφλεγμονώδη δράση. Όσον αφορά το πτητικό τους προφίλ, μετά τις προσθήκες έγινε πιο πλούσιο, όπως φάνηκε με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον αέριο χρωματογράφο. Τέλος, έγινε μελέτη με το χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως με το πέρας του χρόνου υπήρχε στατιστική μείωση στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και στα πτητικά, η οποία ήταν μικρότερη στα εμπλουτισμένα με φυτικά προϊόντα τσίπουρα.el
heal.abstractTsipouro is a product widely known in our country and preferred by a large number of consumers. Because of this, this work aims to study the effect of additives on tsipouro samples. Therefore, two samples were used and two separate experiments were performed. In the first experiment, the tsipouro used called zoinos. Into this tea extract was added in small and large concentration. In the second experiment, the Thessalian tsipouro tsilili was used and safran extract was added to it also in a small and large concentration. Then the products were evaluated organoleptically and a study was made regarding the basic composition, the antioxidative and anti-inflammatory action, while the aromatic profile of the products was also evaluated. The evaluation was done in 4 times, the first of which was time 0. The results showed that both products have improved properties compared to the original tsipouro. In particular, they showed an increase in their antioxidant activity (Folin, FRAP, DPPH methods), increased anti-inflammatory activity and as for their volatile profile, it became richer after the additions, as shown by the measurements made in the gas chromatograph. The products were evaluated organoleptically, with the enriched ones being more pleasant in taste and smell, according to the testers. Finally, in relation to time, there was a statistical decrease in antioxidant and anti-inflammatory activity, as well as in volatiles.en
heal.advisorNameΡούσσης, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΡούσσης, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜαγιάτης, Προκόπιοςel
heal.committeeMemberNameΧατζηδημητρίου, Ευφημίαel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages113el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. Τσακμάκη Γεωργία (2025).pdf2.92 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons