Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38695
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓιούτσος, Νεκτάριος Πέτροςel
dc.contributor.authorYioutsos, Nektarios Petrosen
dc.date.accessioned2025-01-22T10:16:39Z-
dc.date.available2025-01-22T10:16:39Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38695-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΡεβύθια (Ερέβινθοι)el
dc.subjectΚουκιά (Κύαμοι)el
dc.subjectΌσπριαel
dc.subjectΔυτική Ελλάδαel
dc.subjectΣκεύη μαγειρέματοςel
dc.subjectΙστοριογραφία της διατροφήςel
dc.titleΕρέβινθοι και κύαμοι στο πιάτο. Οι διατροφικές συνήθειες στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία από την υστροβυζαντινή ως την νεότερη εποχήel
heal.typejournalArticle-
heal.type.enJournal articleen
heal.type.elΆρθρο περιοδικούel
heal.secondaryTitleΕρέβινθοι and κύαμοι on the plate. Dietary habits in Epirus and Aitoloakarnania from the late byzantine to the modern period (Τίτλος περίληψης)en
heal.secondaryTitleΑρχαιολογία = Archaeologyel
heal.generalDescriptionσσ. [251]-280el
heal.generalDescriptionΚείμενο στα ελληνικά με περίληψη στα αγγλικάel
heal.classificationΔιατροφικές συνήθειες--Ελλάδα, Αρχαία--Ιστορίαel
heal.classificationΜαγειρική, Ελληνική--Ιστορίαel
heal.classificationΔιατροφή--Ελλάδα, Αρχαία--Πηγέςel
heal.classificationΌσπρια--Διατροφήel
heal.dateAvailable2025-01-22T10:17:39Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 267-279el
heal.abstractWhen talking about eating habits in Western Greece, Epirus and Aitoloakarnania from the Late Byzantine to the modern period, we are referring to ingredients, serving, storage and preparation techniques, as well as to taste preferences, repeated daily actions and recipes. Until the middle of the 20th century, the diet in the region of Western Greece was based on local production and the possibilities provided (but also on the limitations posed) by the climatic and geographical conditions. Other factors that contributed to their formation were the local social, political and economic situation, dietary restrictions imposed by religion and the coexistence of various ethnicities that allowed the combination of different gastronomic habits. The diet in Late Byzantine and Post Byzantine Western Greece is largely a continuation of the traditional Graeco-Roman and Byzantine cuisine, greatly influenced by the ascetic values of Christianity, which imposed strict dietary rules, enriched with new flavors and food variations, due to the influence and coexistence with the Frankish, Venetian and Muslim communities. The article presents the dietary habits of Western Greece through archaeological data, medieval texts, private letters and descriptions in texts from foreign travelers.el
heal.publisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίαςel
heal.journalNameΔωδώνη: Τεύχος Πρώτο: επιστημονική επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Τόμ. 49 (2022)el
heal.journalTypepeer-reviewed-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Τόμος 49 (2022)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ερέβινθοι και κύαμοι στο πιάτο.pdf7.07 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons