Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38680
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Μάρου, Αγγελική | el |
dc.contributor.author | Maroy, Angeliki S. | en |
dc.date.accessioned | 2025-01-20T11:54:39Z | - |
dc.date.available | 2025-01-20T11:54:39Z | - |
dc.identifier.uri | https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38680 | - |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Ιστοριογραφία της διατροφής | el |
dc.subject | Ιστορία της διτροφής | el |
dc.subject | Ηπειρώτικη διατροφή | el |
dc.subject | Οθωμανική κυριαρχία | el |
dc.subject | Μοναστήρια (περιοχής Ιωαννίνων) | el |
dc.title | Διατροφικές συνήθειες, τιμές και αγαθά στα Ιωάννινα του 19ου-20ου αιώνα (1875-1912): η μαρτυρία των Μονών | el |
heal.type | journalArticle | - |
heal.type.en | Journal article | en |
heal.type.el | Άρθρο περιοδικού | el |
heal.secondaryTitle | Nutritional habits, prices and in Ioannina of the 19th-20th century (1875-1912: the evidence from monasteries (Τίτλος περίληψης) | en |
heal.secondaryTitle | Ιστορία = History | el |
heal.generalDescription | σ. [145]-169 | el |
heal.generalDescription | Περιέχει πίνακες εσόδων-εξόδων τροφίμων των Μονών Ιωαννίνων | el |
heal.generalDescription | Κείμενο στα ελληνικά με περίληψη στα αγγλικά | el |
heal.classification | Διατροφικές συνήθειες--Ελλάδα--Ιωάννινα | - |
heal.classification | Μοναστήρια--Ελλάδα--Ήπειρο | - |
heal.dateAvailable | 2025-01-20T11:55:39Z | - |
heal.language | el | - |
heal.access | free | - |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης | el |
heal.publicationDate | 2021 | - |
heal.bibliographicCitation | Βιβλιογραφία: σ. 168 | el |
heal.bibliographicCitation | Περιλαμβάνει βιβλιογραφικές παραπομπές | el |
heal.abstract | On the pages of this article, a typology emerges concerning nutritional habits of the beneficiary population as well as food products for human consumption along with their exact prices in the ottoman city of Ioannina in Epirus during the second half of the 19th century and the first decade of the 20th century (1875-1912). The analysis is based on the compilation and comparison of four Orthodox Monasteries located in the region. The Monasteries are: a) Douroutis Monastery and b) Peristeras Monastery, both of which lie within the boarders of the University of Ioannina campus, c) Agias Paraskevis Monastery in the region of Zagori and d) Lycostanis Monastery in the village Ligiades. The main sources consist of unpublished Greek “quid pro quo”, “verso and recto” manuscripts, which currently lie in the Historical Archive of the Diocese of Ioannina. Thus, the pages of the paper entail a detailed presentation and explication o f monastic diet along with the relevant financial transactions of these specific Monasteries. Finally, the varying buying and selling rates o f the market in Ioannina, during the period considered, are emphasized. | en |
heal.publisher | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας | el |
heal.journalName | Δωδώνη: Τεύχος Πρώτο: επιστημονική επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Τόμ. 48 (2021) | el |
heal.journalType | peer-reviewed | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
Appears in Collections: | Τόμος 48 (2021) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Διατροφικές συνήθειες, τιμές και αγαθά στα Ιωάννινα του 19ου-20ου αιώνα (1875-1912).pdf | 4.57 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License