Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38203
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒέλλη, Χριστίναel
dc.contributor.authorΚαραλή, Άρτεμιςel
dc.contributor.authorΜαρκάκη, Μαρίαel
dc.contributor.authorΠαπαχαραλάμπους, ΠΟλυξένηel
dc.contributor.authorΣέντη, Αμαλίαel
dc.date.accessioned2024-07-16T07:35:55Z-
dc.date.available2024-07-16T07:35:55Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38203-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17909-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΠαιδιά--Διατροφήel
dc.subjectΔυσανεξίαel
dc.subjectΠαιδικοί σταθμοίel
dc.subjectΒρεφικοί σταθμοίel
dc.titleΗ διατροφή των παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΔιατροφή-
heal.dateAvailable2024-07-16T07:36:55Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικίαel
heal.publicationDate2023-
heal.abstractΗ σημαντικότητα ενός σωστού τρόπου διατροφής, δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αντιθέτως η “εκμάθηση” μιας ορθής διατροφικής συνήθειας, από τα στάδια της πρώιμης ακόμη παιδικής ηλικίας, μελλοντικά θα οδηγήσει σε φυσιολογικές τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά και σε μια ισορροπημένη διατροφική νοοτροπία. Για τον λόγο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ακολουθείται ο Διατροφικός Οδηγός του Ινστιτούτου προληπτικής, περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής, Prolepsis. Σύμφωνα με τον οποίο, γίνονται συστάσεις για την επαρκή πρόσληψη συγκεντρώσεων μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροθρεπτικών συστατικών (λιποδιαλυτές βιταμίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ανόργανα στοιχεία). Σύνηθες φαινόμενο στις πρώιμες παιδικές ηλικιακές ομάδες, είναι η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων (γάλα, αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια, σιτάρι και σόγια), ενώ παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι δυσανεξίες ( στη λακτόζη, γλουτένη, σαλικυλικά, αμίνες, FODMAP, διοξείδιο του θείου και φρουκτόζη). Επίσης, ένα συχνό επιδημιολογικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και II, για τον οποίο ύστερα από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις στην βρεφική ηλικία, αλλά και η πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια στην παιδική ηλικία. Επιπροσθέτως, ο/η Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις και ευκαιρίες για παρέμβαση, καλείται να διαδραματίσει έναν σπουδαίο και υπεύθυνο ρόλο, τόσο για την πρόληψη προβλημάτων υγείας (παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα), όσο και για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Επομένως, το σχολικό περιβάλλον σε συνεργασία με την οικογένεια, έχουν απώτερο σκοπό την θεμελίωση ακλόνητων υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ενάντια στα νωθρά και νοσηρά πρότυπα που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.el
heal.advisorNameΚανέλλου, Νικολίτσαel
heal.committeeMemberNameΚανέλλου, Νικολίτσαel
heal.committeeMemberNameΝάτσης, Αντώνηςel
heal.committeeMemberNameΚαινούριου, Ελένηel
heal.academicPublisherΣχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικίαel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages134 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons