Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37995
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΔερβίλης, Γεώργιοςel
dc.date.accessioned2024-06-19T11:21:24Z-
dc.date.available2024-06-19T11:21:24Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37995-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17702-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΓαστρονομία, Γαστρονομικός τουρισμός Ηπείρουel
dc.subjectGastronomy, Epirus culinary tourismen
dc.titleΓαστρονομικός τουρισμός στην περιοχή της Ηπείρουel
dc.titleGastronomy tourism in the region of Epirusen
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.generalDescriptionΑ/Α 803el
heal.classificationΤουρισμός -- Ειδικές μορφές -- Ελλάδα -- Ήπειρος-
heal.languageel-
heal.accesscampus-
heal.recordProviderΣχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικήςel
heal.publicationDate2022-12-
heal.abstractΑπό την αρχή των χρόνων, η γαστρονομία συνδέεται άρδην με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πέραν των απαραίτητων διατροφικών αναγκών του ανθρώπου και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, εξελίχθηκε εν συνεχεία σε απόλαυση και σήμερα σε πλαίσιο πολλών επιστημονικών πεδίων. Ιδιαίτερα δε, όταν γίνει η σύνδεση και με το πλαίσιο του επιχειρηματικού μοντέλου του τουρισμού, πρόκειται για βαρυσήμαντο άξονα μελέτης με πολλούς αποδέκτες. Στη σημερινή Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων στηρίζεται στον τουρισμό, η γαστρονομική έκφραση αυτού παρουσιάζει ευκαιρίες με μεγάλα οφέλη, αναλογιζόμενη πάντα και η ποιότητα της ελληνικής κουζίνας. Όντας αναπόφευκτη η σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό, λόγω της αναγκαιότητας της διατροφής κατά τα ταξίδια των τουριστών, ενυπάρχει στην επίσκεψη κάθε προορισμού. Η Ελλάδα, ως πάροχος διαφόρων ειδών τουρισμών, λόγω της πολιτισμικής και φυσιολατρικής της αξίας, δράττεται της ευκαιρίας ώστε να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολυφημισμένη της κουζίνα. Υπό αυτό το πρίσμα, η ηπειρώτικη κουζίνα δικαιολογεί τη φήμη της ποιότητας που διακατέχει την ελληνική γαστρονομία και χαρακτηρίζει μοναδικά με τις επί μέρους ιδιαιτερότητές της, την έννοια του γαστρονομικού τουρισμού. Μέσα από τις βυζαντινές, τις ρωμαϊκές και τις οθωμανικές επιρροές, έχει ζυμωθεί μία κουζίνα βασισμένη στην απλότητα και στα φτωχικά σε σύνολο προϊόντα που παρέχονται φυσικά, επιτυγχάνοντας ωστόσο μία πλούσια γεύση στις συνταγές της. Η παρούσα εργασία αποπειράται να χαρτογραφήσει τις πτυχές της ηπειρώτικης γαστρονομίας και μέσω των χαρακτηριστικών που την καθιστούν μοναδική, να αποκρυπτογραφήσει τη νοστιμιά των προϊόντων και των πρώτων υλών, το πολιτισμικό και γεωγραφικό υπόβαθρο που τη φιλοξενεί, όπως επίσης και την ιστορική διαμόρφωση των τεχνικών και των συνταγών της.el
heal.abstractSince the beginning of time, gastronomy has been strongly connected with human existence. Beyond the essential nutritional needs of humans and the absorption of nutrients, it subsequently evolved into a pleasure and today in the context of many scientific fields. In particular, when the connection is also made with the context of the business model of tourism, it is an important axis of study with many recipients. In today's Greece, where most of the income is based on tourism, the culinary expression of this presents opportunities with great benefits, always considering the quality of Greek cuisine. The connection between gastronomy and tourism being inevitable, due to the necessity of food during tourist trips, it is inherent in the visit of every destination. Greece, as a provider of various types of tourism, due to its cultural and naturalistic value, takes the opportunity to highlight and exploit its famous cuisine. In this light, the cuisine of Epirus justifies the reputation of the quality that Greek gastronomy possesses and uniquely characterizes, with its particularities, the concept of culinary tourism. Through Byzantine, Roman and Ottoman influences, a cuisine based on simplicity and the poor overall products provided naturally has been fermented, yet achieving a rich flavor in its recipes. This thesis attempts to map the aspects of the continental gastronomy and through the characteristics that make it unique, to decipher the deliciousness of the products and raw materials, the cultural and geographical background that hosts it, as well as the historical formation of the techniques and of her recipes.en
heal.advisorNameΤάτση, Φωτεινήel
heal.committeeMemberNameΠαππάς, Θεόδωροςel
heal.committeeMemberNameΧατζόπουλος, Περικλήςel
heal.academicPublisherΛογιστικής & Χρηματοοικονομικήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPagesσ.64-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Ηπείρου

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons