Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37340
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜπέκα, Ελπίδαel
dc.contributor.authorΚίτσιος, Παναγιώτηςel
dc.date.accessioned2024-04-16T07:59:17Z-
dc.date.available2024-04-16T07:59:17Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37340-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17051-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΛωτόςel
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και ολικές φαινόλες των καρπών τριών εμπορικών ποικιλιών Λωτούel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΛωτός - Ποικιλίες - Καλλιέργεια-
heal.dateAvailable2024-04-16T08:00:17Z-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 86 - 89el
heal.abstractΟ λωτός είναι το φρούτο που στην αρχαιότητα χαρακτηρίστηκε «τροφή των θεών». Αποτελεί μια ισχυρή πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι τα καροτινοειδή και οι πολυφαινόλες και μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί σήμερα στη χώρα μας ιδιαίτερα καταναλωτικό προϊόν. Ωστόσο, η καλλιέργειά του στην Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές, μιας και η χώρα μας διαθέτει ιδανικές συνθήκες όσον αφορά στο κλίμα και το έδαφος για την εγκατάσταση εμπορικών καλλιεργειών λωτού. Η παρούσα εργασία αναφέρεται αρχικά στην καλλιέργεια του λωτού και τις διάφορες ποικιλίες του, ενώ στο πειραματικό της μέρος αξιολογούνται συγκριτικά η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα και περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ολικές φαινόλες τριών ποικιλιών λωτού (Fuju, Jiro, Karaliok). Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την επικρατούσα άποψη για την υψηλή διατροφική αξία των καρπών του Λωτού, ιδιαίτερα ως πηγή ασκορβικού οξέος και γενικά σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παράλληλα όμως φανερώνουν ότι μεταξύ των καλλιεργούμενων ποικιλιών υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές ως προς την σύσταση των καρπών αναφορικά με την περιεκτικότητά τους στις διάφορες ουσίες με υψηλή διαιτητική αξία, όπως η βιταμίνη C, οι διάφορες φαινολικές ουσίες και γενικά ουσίες με αντιοξειδωτικές ικανότητες. Οι διαφορές αυτές αφορούν τόσο στις ποσότητες που προσδιορίστηκαν, όσο και στην αναλογία των ουσιών αυτών στους καρπούς της εκάστοτε ποικιλίας.el
heal.abstractPersimmon is the fruit that in antiquity was characterized as "food of the gods". It is a powerful source of nutrients such as carotenoids and polyphenols and provides us with these essential elements, but also with many more, such as vitamins C, B1, B2 and B6, potassium, manganese, phosphorus and copper. Nevertheless, it is not a very consumer product in our country today. However, its cultivation in Greece has great prospects, since our country has ideal conditions in terms of climate and soil for the establishment of commercial lotus crops. The present work initially refers to the cultivation of persimmon and its various varieties, while in its experimental part the total antioxidant capacity and content of vitamin C and total phenols of three varieties of persimmon (Fuju, Jiro, Karaliok) are evaluated. The results confirmed the prevailing view of the high nutritional value of persimmon fruits, especially as a source of ascorbic acid and in general with substances with antioxidant properties. At the same time, however, they show that there are very important differences between the cultivated varieties in terms of fruit composition in terms of their content of various substances with high dietary value, such as vitamin C, various phenolic substances and generally substances with antioxidant abilities. These differences concern both the quantities identified and the proportion of these substances in the fruits of each variety.en
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΣτουρνάρας, Βασίλειοςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages89 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΜΠΕΚΑ - ΚΙΤΣΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf5.75 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons