Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37300
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΡάπτης, Γεώργιοςel
dc.date.accessioned2024-04-11T08:33:14Z-
dc.date.available2024-04-11T08:33:14Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37300-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17011-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΑρωματικά φυτάel
dc.subjectΔάφνηel
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε ολικά αντιοξειδωτικά και φαινολικές ουσιές σε νωπά και αποξηραμένα φύλλα δάφνηςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΑρωματικά φυτά - Δάφνη-
heal.dateAvailable2024-04-11T08:34:14Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 50 - 51el
heal.abstractΗ δάφνη (Laurus nobilis) είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών και χρησιμοποιείται καθημερινά στη μαγειρική ως μυρωδικό. Η δάφνη καλλιεργείται συστηματική στη Μεσόγειο και ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ακόμη, η δάφνη χρησιμοποιείται καθημερινά σαν μυρωδικό στο φαγητό και έχει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθάνε στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η περιεκτικότητα σε ολικές φαινολικές ουσίες και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα των φύλλων της δάφνης σε νωπή και ξηρή κατάσταση, για να διαπιστωθεί αν ξήρανση των φύλλων της δάφνης έχει επίδραση στην περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά και σε ουσίες με αντιοξειδωτική ικανότητα. Προσδιορισμός των ολικών φαινολικών συστατικών έγινε με την μέθοδο Folin–Ciocalteu και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με την μέθοδο DPPH.. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποξήρανση των φύλλων δεν έχει σημαντική επίδραση στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα αν και παρατηρήθηκε ελάττωση στην περιεκτικότητα των εκχυλισμάτων των φύλλων σε φαινολικές ουσίες.el
heal.abstractLaurel (Laurus nobilis) is an aromantic plant of the laurel family and is used daily in cooking as a spice. Laurel is systematically cultivated in the Mediterranean and thrives in calcareous and well-irrigated soils. Also laurel is used daily as a spice in food and has important medical properties that help to treat many diseases. In this project content of total phenolic substances and the total antioxidant capacity of fresh and dry laurel leaves were studied in order to determine whether drying laurel leaves has an effect on their content of phenolic components and substances with antioxidant capacity. The total phenolics components were determined by the Folin-Ciocalteu method and the total antioxidant capacity by DPPH method. The results showed that the drying of the leaves has no significant effect on the total antioxidant capacity, although a decrease was observed in the content of the leaf extracts in phenolic substances.en
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages51 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΡΑΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf1.99 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons