Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37277
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣαπλαούρα, Βασιλικήel
dc.contributor.authorΕξάρχου, Νικολίναel
dc.date.accessioned2024-04-10T06:16:32Z-
dc.date.available2024-04-10T06:16:32Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37277-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.16988-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΟινολάσπηel
dc.subjectΚομπόστel
dc.subjectΝτεμπίναel
dc.subjectΑμπέλιel
dc.titleΕφαρμογή κομπόστ από υπολείμματα αμπέλου σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια αμπέλου ποικιλίας ντεμπίναel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΚομπόστ-
heal.classificationΑμπέλια - Καλλιέργεια - Ποικιλίες - Ντεμπίνα-
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή εργασία-
heal.dateAvailable2024-04-10T06:17:32Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2023-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 118 - 124el
heal.abstractΣκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η παρασκευή βιοδραστικού οργανικού κομπόστ από υπολείμματα βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου (κληματίδες και φύλλα) και οινοποιίας (οινολάσπη) και η εφαρμογή του σε φυτά αμπέλου σε γλάστρες εντός θερμοκηπίου για την μελέτη της επίδρασής του στην φυσιολογία και την ανάπτυξη των φυτών αυτών. Η συλλογή των υπολειμμάτων αμπέλου έγινε από αμπελώνα, όπου καλλιεργείται η ποικιλία Ντεμπίνα, η οποία είναι γηγενής ποικιλία της αμπελουργικής ζώνης της Ηπείρου που βρίσκεται στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων. Η οινολάσπη συλλέχθηκε από οινοποιείο της ίδιας περιοχής μετά από την διαδικασία της ερυθρής οινοποίησης με ποσοστά συμμετοχής σταφυλιών σε αυτή τη διαδικασία από τις ποικιλίες αμπέλου Merlot (60%), Syrah (30%) και Cabernet Sauvignon (10%). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους Κωστακιούς Άρτας. Τα νεαρά φυτά αμπέλου (Vitis vinifera) ποικιλίας ντεμπίνα που επιλέχθηκαν ήταν εμβολιασμένα σε υποκείμενο 110R και αναπτύχθηκαν σε γλάστρες εντός του υαλόφρακτου υδροπονικού θερμοκηπίου της σχολής κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και παρέμειναν σε αυτό καθόλη την διάρκεια του πειράματος. Καλλιεργήθηκαν 36 φυτά αμπέλου τα οποία διαχωρίστηκαν σε 7 διαφορετικές μεταχειρίσεις. Κατά την διαδικασία παρασκευής του κομπόστ από υπολείμματα καλλιέργειας αμπέλου και οινοποίησης έγιναν μετρήσεις για τον προσδιορισμό του pH, της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC), της θερμοκρασίας (T) και της υγρασίας (H) μέχρι την τελική ωρίμανσή του. Επίσης, στο τέλος αυτής της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος φυτοτοξικότητας του κομπόστ με σπόρους κάρδαμου. Μετά την εφαρμογή του κομπόστ στα φυτά αμπέλου πραγματοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές μετρήσεις, όπως η μέτρηση του μήκους του κεντρικού και των πλάγιων βλαστών των φυτών, η μέτρηση των αριθμών των φύλλων και των μεσογονάτιων διαστημάτων του κεντρικού και των πλάγιων βλαστών, καθώς και το πάχος του κεντρικού βλαστού στα 6 cm από τη βάση έκπτυξής του. Επίσης, έγιναν μετρήσεις στο τέλος της καλλιέργειας για τον προσδιορισμό του νωπού και ξηρού βάρους των φυτών και τον προσδιορισμό της φυλλικής τους επιφάνειας.el
heal.abstractThe aim of this thesis was the preparation of bioactive organic compost from residues of organic cultivation of vine (vines and leaves) and winery (wine lees) and its application to vine plants in pots within a greenhouse to study its effect on the physiology and growth of these plants. The collection of vine residues was made from a vineyard, where the Debina variety is cultivated, which is an indigenous variety of the viticultural zone of Epirus located in the area of Zitsa in the prefecture of Ioannina. The lees were collected by a winery in the same region after the red vinification process with percentages of grape participation in this process from the Merlot grape varieties (60%), Syrah (30%) and Cabernet Sauvignon (10%). The experiment was carried out at the Department of Agriculture of the University of Ioannina in Kostakioi, Arta. The selected young vine (Vitis vinifera) plants of the debina variety were inoculated on 110R rootstock and grown in pots within the glass-barred hydroponic greenhouse of the faculty under controlled conditions and remained there throughout the experiment. Thus, 36 vine plants were cultivated and divided into 7 different treatments. During the process of compost preparation from vine crop residues and vinification, measurements were made to determine pH, electrical conductivity (EC), temperature (T) and moisture (H) until final maturation. Also, at the end of this process, the phytotoxicity test of the compost with cardamom seeds was carried out. After the application of compost to the grapevine plants, the developmental measurements were made, such as measuring the length of the central and lateral shoots of the plants, the number of leaves and the internodes intervals of the central and lateral shoots, as well as the thickness of the central shoot at 6 cm from its base of development. At the end of the cultivation, measurements were also taken to determine the fresh and dry weight of the plants and to determine their leaf area.en
heal.advisorNameΜάντζος, Νικόλαοςel
heal.committeeMemberNameΑναστόπουλος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΚύρκας, Δημήτριοςel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages124 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΣΑΠΛΑΟΥΡΑ - ΕΞΑΡΧΟΥ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf4.49 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons