Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/36822
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚαλλέ, Αθηνάel
dc.contributor.authorKalle, Athinaen
dc.date.accessioned2024-02-26T10:29:50Z-
dc.date.available2024-02-26T10:29:50Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/36822-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.16535-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΦέτα και άλλα τυριά άλμηςel
dc.subjectΜετσοβόνε και άλλα καπνιστά τυριάel
dc.subjectΥδατικό εκχύλισμα τυριώνel
dc.subjectΩρίμανση και διατήρησηel
dc.subjectΔιαφορετικές περιοχές της Ελλάδαςel
dc.subjectΑντιοξειδωτική δράσηel
dc.subjectΣυγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδιώνel
dc.subjectΑντιφλεγμονώδης δράσηel
dc.subjectFeta and other brined cheesesen
dc.subjectMetsovone and other smoked cheesesen
dc.subjectWater soluble extract of cheesesen
dc.subjectRipening and storageen
dc.subjectDifferent regions of Greeceen
dc.subjectAntioxidant activityen
dc.subjectConcentration of amino acids and peptidesen
dc.subjectAnti-inflammatory activityen
dc.titleΑντιοξειδωτική δράση και συγκέντρωση πεπτιδίων υδατικών εκχυλισμάτων Φέτας, Μετσοβόνε και συναφών τυριώνel
dc.titleAntioxidant activity and peptide content of water soluble extracts of Feta, Metsovone and related cheesesen
dc.typemasterThesisen
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.dateAvailable2024-02-26T10:30:50Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημώνel
heal.publicationDate2024-02-
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία έγινε αποτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης και της συγκέντρωσης πεπτιδίων υδατικών εκχυλισμάτων τυριού Φέτα και άλλων τυριών άλμης, καθώς και τυριού Μετσοβόνε και άλλων καπνιστών τυριών. Επίσης, αποτιμήθηκε η αντιφλεγμονώδης δράση των υδατικών εκχυλισμάτων των τυριών. Αναλύθηκαν τα υδατικά εκχυλίσματα τυριών Φέτα, γίδινων και αγελαδινών τυριών άλμης. Το Μετσοβόνε και τα άλλα καπνιστά τυριά, που αναλύθηκαν, παρασκευάστηκαν από αγελαδινό γάλα. Η αντιοξειδωτική δράση των υδατικών εκχυλισμάτων των τυριών προσδιορίστηκε με τις μεθόδους Folin και FRAP, ενώ η συγκέντρωση πεπτιδίων προσδιορίστηκε με τις μεθόδους Bradford και Lowry. Τα αποτελέσματα εκφράστηκαν ανά L υδατικού εκχυλίσματος. Η αντιφλεγμονώδης δράση αποτιμήθηκε με τη μέθοδο της λιποξυγενάσης και εκφράστηκε ως % αναστολή. Αναλύθηκαν δείγματα ώριμων τυριών Φέτα (από Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα), δείγματα ώριμων γίδινων τυριών άλμης (από Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα) και δείγματα ώριμων αγελαδινών τυριών άλμης (από Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία). Επίσης, έγινε ανάλυση δειγμάτων τυριού Φέτα (από Ήπειρο) κατά την ωρίμανση και διατήρηση του. Αναλύθηκαν δείγματα ώριμου τυριού Μετσοβόνε και δείγματα άλλων ώριμων καπνιστών τυριών (από Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία). Επίσης, αναλύθηκαν και δείγματα τυριού Μετσοβόνε κατά τη διατήρηση του (6 μηνών). Τα υδατικά εκχυλίσματα των τυριών Φέτα και άλλων τυριών άλμης, καθώς και Μετσοβόνε και άλλων καπνιστών τυριών, παρουσίασαν αντιοξειδωτική δράση. Τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων τυριών Φέτα παρουσίασαν στατιστικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων αγελαδινών τυριών άλμης (μέθοδοι Folin και FRAP). Τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων τυριών Φέτα δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδίων σε σύγκριση με τα υδατικά εκχυλίσματα ώριμων αγελαδινών τυριών άλμης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πιθανόν μπορεί να στοιχειοθετείται διαφοροποίηση των ώριμων τυριών Φέτα από τα ώριμα αγελαδινά τυριά άλμης με βάση την αντιοξειδωτική δράση των υδατικών εκχυλισμάτων τους. Τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων τυριών Φέτα παρουσίασαν στατιστικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση (μέθοδοι Folin και FRAP) και στατιστικά υψηλότερη συγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδίων (μέθοδοι Lowry και Bradford) από τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων γίδινων τυριών άλμης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πιθανόν μπορεί να στοιχειοθετείται διαφοροποίηση των ώριμων τυριών Φέτα από τα ώριμα γίδινα τυριά άλμης με βάση την αντιοξειδωτική δράση και τη συγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδίων των υδατικών εκχυλισμάτων τους. Τα υδατικά εκχυλίσματα των ώριμων τυριών Φέτα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας παρουσίασαν κάποιες στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αντιοξειδωτική δράση και στα επίπεδα των αμινοξέων και πεπτιδίων. Τα υδατικά εκχυλίσματα του τυριού Φέτα κατά την ωρίμανση και διατήρηση του παρουσίασαν στατιστικά σημαντική αύξηση στην αντιοξειδωτική δράση (μέθοδος Folin), είτε όχι (μέθοδος FRAP). Κατά την ωρίμανση και διατήρηση του τυριού Φέτα παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα αμινοξέων και πεπτιδίων (μέθοδος Lowry). Τα επίπεδα πεπτιδίων > 3-5 kDa (μέθοδος Bradford) εμφάνισαν διακυμάνσεις. Τα υδατικά εκχυλίσματα του ώριμου τυριού Μετσοβόνε και άλλων ώριμων καπνιστών τυριών παρουσίασαν αντιοξειδωτική δράση (μέθοδοι Folin και FRAP) με κάποιες στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις. Επίσης, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδίων των υδατικών εκχυλισμάτων των τυριών (μέθοδοι Lowry και Bradford). Κατά τη διατήρηση του τυριού Μετσοβόνε (3-6 μήνες) παρατηρήθηκε αύξηση στην αντιοξειδωτική δράση και στη συγκέντρωση αμινοξέων και πεπτιδίων (μέθοδος Lowry). Τα αποτελέσματα εκφράστηκαν και ανά kg τυριού για αποτίμηση από διαιτητική άποψη. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με τα αποτελέσματα ανά L με κάποιες διαφοροποιήσεις. Τα υδατικά εκχυλίσματα των τυριών Φέτα και άλλων τυριών άλμης, καθώς και Μετσοβόνε και άλλων καπνιστών τυριών, παρουσίασαν κάποια αντιφλεγμονώδη δράση.
heal.advisorNameΡούσσης, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜποσνέα, Λουλούδαel
heal.committeeMemberNameΠαρασκευοπούλου, Αδαμαντίνηel
heal.committeeMemberNameΡούσσης, Ιωάννηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages69 σ.el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. Καλλέ Αθηνά (2024).pdf1.34 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons