Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/32352
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒλάχου, Ελένηel
dc.contributor.authorVlachou, Helenen
dc.date.accessioned2023-02-07T12:16:14Z-
dc.date.available2023-02-07T12:16:14Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/32352-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.12163-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectTροφιμογενείς λοιμώξειςel
dc.subjectΒακτήριαel
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΓαλακτοκομικά προϊόνταel
dc.subjectFoodborne infectionsen
dc.subjectBacteriaen
dc.subjectMilken
dc.subjectDairy producten
dc.titleΤροφιμογενείς λοιμώξεις από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντωνel
dc.titleFoodborne infections from consumption of dairy productsen
dc.typemasterThesis*
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis*
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationTροφιμογενείς λοιμώξεις-
heal.dateAvailable2023-02-07T12:17:14Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείαςel
heal.publicationDate2022-
heal.abstractΟι τροφιμογενείς λοιμώξεις εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αποτελούν ένα σοβαρό και μείζον πρόβλημα για τη βιομηχανία των γαλακτοκομικών προϊόντων, επηρεάζοντας τόσο την υγεία των ανθρώπων όσο και την οικονομία της κάθε χώρας. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά, υδατάνθρακες καθώς και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς πολλές φορές αν δεν τηρηθούν σωστά τα μέτρα και οι πρακτικές που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της υγιεινής των συγκεκριμένων τροφίμων, τότε αυτά μπορεί να αποτελέσουν αιτία τροφιμογενών λοιμώξεων. Στην παρούσα εργασία, στόχος μας ήταν να δείξουμε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των τροφιμογενών λοιμώξεων, κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα μέσα από μια βιβλιογραφική έρευνα έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νωπού ή μη καλά παστεριωμένου γάλακτος ή προϊόντων προερχόμενων από νωπό η μη καλά παστεριωμένο γάλα εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους για την υγεία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του θανάτου. Παρατηρήθηκε πως μετά από τη λήψη ορισμένων μέτρων που θεσπίστηκαν από κάθε χώρα (π.χ. παστερίωση γάλακτος και απαγόρευση κατανάλωσης μη παστεριωμένου, σύστημα HACCR στις επιχειρήσεις κ.α.) και χρήση ατομικών μέτρων από κάθε πολίτη, ναι μεν οι τροφιμογενείς λοιμώξεις μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν πλήρως.el
heal.abstractFoodborne infections even today are not a serious and major problem for the dairy industry, affecting both people's health and the economy of each country. Milk and milk products are an integral part of the diet of people around the world. They are foods that contain proteins of high biological value, fats, carbohydrates as well as many micronutrients that contribute to the normal functioning of the human body. Unfortunately, many times the measures and practices that exist for the safety of the hygiene of the specific foods are not properly observed, then these can be causes of foodborne infections. In the present work, our aim was to show the association between the consumption of dairy products and foodborne infections, mainly in the countries of the European Union. Specifically, through a literature survey, we have come to the conclusion that the consumption of fresh or poorly pasteurized milk or products derived from fresh or poorly pasteurized milk poses serious risks to people's health, including even death. It was observed that after taking certain measures established by each country (e.g., pasteurization of milk and prohibition of consumption of unpasteurized milk, HACCR system in businesses, etc.) and use of individual measures by each citizen, yes foodborne infections decreased but were not completely eliminated.en
heal.advisorNameΑγγελίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΑγγελίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΓκαρτζονίκα, Κωνσταντίναel
heal.committeeMemberNameΜποζίδης, Πέτροςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages96 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΙΑΤ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΒΛΑΧΟΥ ΕΛΕΝΗ 2022.pdf5.26 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons