Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/32215
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜπαμπαλή, Αικατερίνη-
dc.date.accessioned2022-12-14T11:57:44Z-
dc.date.available2022-12-14T11:57:44Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/32215-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.12027-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΚοσμητολογίαel
dc.subjectΓαλάκτωμαel
dc.subjectΔέρμαel
dc.titleΠαρασκευή και χαρακτηρισμός γαλακτωμάτων ύδατος σε ελαιώδη φάση για εφαρμογές στην κοσμητολογίαel
dc.titlePreparation and characterization of water-in-oil emulsions for applications in cosmetologyen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis*
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΚοσμητολογία-
heal.dateAvailable2022-12-14T11:58:44Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πολυτεχνική Σχολή. Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικώνel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 86-88el
heal.abstractΗ περιποίηση του δέρματος υπήρξε από την αρχαιότητα μια πολύ σημαντική διεργασία τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγείας. Το γεγονός αυτό οδηγεί εδώ και δεκαετίες στη συνεχή ανάπτυξη του κλάδου της σύγχρονης κοσμητολογίας και στη διαρκώς αυξανόμενη μαζική παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. Στο πλαίσιο όμως αυτής της μαζικής παραγωγής η ανάγκη για μειωμένο κόστος αλλά και για αύξηση του χρόνου αποθήκευσης και συντήρησης των καλλυντικών οδήγησε στη χρήση διαφόρων συνθετικών ουσιών με αμφιλεγόμενη δράση κυρίως όσον αφορά στην υγεία των καταναλωτών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη η τάση για στροφή σε χρήση φυσικών συστατικών στη παραγωγή κοσμητικών προϊόντων. Καθώς οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες και ενημερώνονται διαρκώς, η ζήτηση για προϊόντα φυσικής-φυτικής προέλευσης και μάλιστα εξειδικευμένης δράσης έχει γίνει επιτακτική. Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο τη παραγωγή και τη μελέτη των ιδιοτήτων γαλακτωμάτων ύδατος σε ελαιώδη φάση για εφαρμογές στη κοσμητολογία. Για το σκοπό αυτό παρασκευάστηκαν γαλακτώματα τύπου Νερό σε Έλαιο (Water in Oil, W/O) αναλογίας 40% W/ 60% O με κύριο ενεργό συστατικό το κολλαγόνο φυσικής προέλευσης (κολλαγόνο ιχθύων). Παρασκευάσθηκαν 17 διαφορετικά δείγματα γαλακτώματος με τροποποιήσεις στην αναλογία και τη σύσταση των ελαίων της λιπαρής φάσης καθώς και στο είδος και τη ποσότητα κολλαγόνου. Διενεργήθηκαν επίσης δοκιμές όσον αφορά στη διαδικασία γαλακτωματοποίησης και ομογενοποίησης όπου εφαρμόσθηκε ανάδευση με χρήση μηχανικού αναδευτήρα (μίξερ) αλλά και ανάδευση με χρήση τεχνολογίας υπερήχων (sonication). Στη συνέχεια διενεργήθηκαν φυσικοχημικοί έλεγχοι των δειγμάτων, όπως φυγοκέντρηση, μέτρηση pH, μελέτη ρεολογίας και μικροσκοπικός έλεγχος με χρήση οπτικού μικροσκοπίου. Τέλος μελετήθηκε η αντοχή των γαλακτωμάτων μακροσκοπικά σε βάθος χρόνου. Οι παραπάνω μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δείγματα και τα συμπεράσματα προέκυψαν από σύγκριση μεταξύ των δειγμάτων αλλά και από σύγκριση με πρότυπες τιμές της βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων υπήρξαν ενθαρρυντικά καθώς σε γενικές γραμμές συμβάδιζαν με τα αναμενόμενα βιβλιογραφικά ενώ προέκυψαν και αφορμές για επόμενους πιθανούς πειραματισμούς σε σχέση με τη σταθερότητα και τη δραστικότητα των γαλακτωμάτων.el
heal.abstractSkin care has been a very important process since ancient times for both aesthetic and health reasons. This fact leads for decades to the continuous development of the modern cosmetology industry and to the ever-increasing mass production of cosmetic products. However, in the context of this mass production, the need for reduced costs but also for increasing the storage and maintenance time of cosmetics, has led to the use of various synthetic substances with controversial action, mainly regarding the health of consumers. In recent years there has been a strong tendency to move towards the use of natural ingredients in the production of cosmetic products. As consumers gain greater access to relevant information and are constantly keeping themselves updated, the demand for products of natural-plant origin and even specialized action has become imperative. Τhe purpose of the present study was the production and the study of the properties of water in oil emulsions for applications in cosmetology. For this purpose, emulsions of the type Water in Oil (Water in Oil, W / O) were prepared in a ratio of 40% W / 60% O with the main active ingredient being collagen of natural origin (fish collagen). 17 different emulsion samples were prepared by modifying the proportion and composition of the fatty phase oils as well as the type and amount of collagen. Tests were also performed regarding the emulsification and homogenization process where agitation was applied using a mechanical stirrer (mixer) but also agitation using ultrasound technology (sonication). Physicochemical tests of the samples were then performed, such as centrifugation, pH measurement, rheology study and microscopic examination using an optical microscope. Finally, the durability of the emulsions was studied macroscopically over time. The above measurements were performed on specific characteristic samples and the conclusions emerged from a comparison between the samples but also from a comparison with standard values in the literature. The results of the measurements were encouraging as in general they were in line with the literature.en
heal.advisorNameΖαφειρόπoυλος, Νικόλαοςel
heal.committeeMemberNameΖαφειρόπoυλος, Νικόλαοςel
heal.committeeMemberNameΑυγερόπουλος, Απόστολοςel
heal.committeeMemberNameΣαλμάς, Κωνσταντίνοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πολυτεχνική Σχολή. Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικώνel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages88 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΜΕΥ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 2022.pdf3.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons