Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29425
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚαραβασίλη, Νικολέτταel
dc.date.accessioned2019-06-26T11:16:08Z-
dc.date.available2019-06-26T11:16:08Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/29425-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.433-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΥδατογενείς λοιμώξειςel
dc.subjectΔημόσια υγείαel
dc.subjectΠοιοτικές ιδιότητες υδάτωνel
dc.subjectΠαθογόνοι μικροοργανισμοιel
dc.subjectWaterborne infectionsen
dc.subjectPublic healthen
dc.subjectWater quality propertiesen
dc.subjectPathogenic microorganismsen
dc.titleΥδατογενείς λοιμώξεις και επιπτώσεις στη δημόσια υγείαel
dc.titleWaterborne infections and Public Health impactsen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.secondaryTitleαξιολόγηση ποιοτικών ιδιοτήτων των υδάτων, με έμφαση στους δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς ως δείκτες καταλληλότηταςel
heal.secondaryTitleassessing water quality properties, with emphasis on potential pathogenic microorganisms as indicators of suitabilityen
heal.classificationΥδατογενείς λοιμώξειςel
heal.dateAvailable2019-06-26T11:17:08Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικήςel
heal.publicationDate2019-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 120-127el
heal.abstractΕισαγωγή: Το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να είναι αβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς και επικίνδυνες ουσίες. O ποιοτικός έλεγχος έχει συμβάλει στην εξάλειψη των υδατογενών λοιμώξεων και την ασφαλέστερη κατανάλωση του νερού. Σκοπός: Να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα μικροβιολογικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων των υδάτων του δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηπείρου και των εμφιαλωμένων νερών των Ηπειρωτικών Βιομηχανιών Εμφιαλώσεως 1 και 2 μεταξύ των ετών 2013-2018. Μεθοδολογία: Καταγραφή των μικροβιολογικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων των υδάτων μέσα από το αρχείο της Μονάδος Υγιεινής Νερών και Τροφίμων για τα έτη 2013-2018. Αποτελέσματα: Από την καταγραφή των δεδομένων φάνηκε ότι για τα Κοινά αερόβια και για τα Ολικά Κολοβακτηριοειδή στους 22°C & 37°C ήταν αυξημένος ο αριθμός των δειγμάτων στη θερινή περίοδο (n: 43) έναντι της χειμερινής (n: 31). Για το E. coli καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή τη θερινή περίοδο Μέσος 4,5816cfu/100mL, ΤΑ 5,55596 όπως και για τους Enterococci: Μέσος 2,4513cfu/100mL, ΤΑ 3,17493, p= 0,022. Σχετικά με την Pseudomonas aeruginosa, φάνηκαν αυξημένα αποτελέσματα Μέσος 11,9667cfu/100mL, ΤΑ 63,85246 τη χειμερινή περίοδο, σε αντίθεση με το Clostridium Perfringens, το οποίο παρουσιάζεται αυξημένο τη θερινή περίοδο Μέσος 0,1429cfu/100mL, ΤΑ 0,37796. Η Legionella spp περιορίζεται σε μηδενικά αποτελέσματα τη χειμερινή περίοδο δειγματοληψίας (n: 25). Η συγκριτική ανάλυση ανά έτος για το δίκτυο ύδρευσης κατέδειξε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα για τρείς μικροοργανισμούς: Ολικά Κολοβακτηριοειδή (p=0,001), E. coli (p=0,021), Κοπρανώδεις Εντερόκοκκοι (p=0,001). Για τους προσφυγικούς καταυλισμούς δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ παθογόνων ανά έτη, Ολικά Κολοβακτηριοειδή, ΟΜΧ 22ο C, ΟΜΧ 37ο C, Στρεπτόκοκκοι Κοπράνων, E. coli, Κοπρανώδεις Εντερόκοκκοι (p= 0,847, vs p= 0,904, vs p= 0,813, vs p= 0,760, vs p= 0,802, vs p= 0,883). Συμπεράσματα: Οι μηχανισμοί ελέγχου και τα κατάλληλα εργαλεία είναι απαραίτητα για την τον εντοπισμό των κινδύνων που υπάρχουν στο σύστημα ύδρευσης, με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.el
heal.abstractIntroduction: Water for human consumption must be harmless to human health, free of pathogenic micro-organisms and dangerous substances. Quality control has helped eliminate waterborne infections and for safer water consumption. Aim: To investigate all the microbiological and physiochemical properties of the water of the Regional Unit of Epirus and the bottled water of the Bottling Industries of Epirus 1 and 2 between the years 2013-2018. Methods: Record of the microbiological and physiochemical properties of the water through the records of the Water and Food Hygiene Unit for the years 2013-2018. Results: From data recording it appeared that for the Common aerobic and Total Coliforms at 22°C and 37°C the number of samples in the summer period (n: 43) was increased, compared to the winter (n: 31). For E. coli the highest median of 4.5816cfu/100mL, Std. Deviation (SD) 5,55596 was recorded in summer period, as for Enterococci: Mean 2.4513cfu/100mL, SD 3,17493, p= 0.022. Regarding Pseudomonas aeruginosa, Mean elevations of 11.9667 cfu/100mL, SD 63,85246 were seen in the winter period, as opposed to Clostridium Perfringens, which shows an increased summer period of 0.1479 cfu/100mL, SD 0,37796. Legionella spp is limited to zero results in the winter sampling period (n: 25). The comparative analysis per year for the water supply network showed statistically significant results for three microorganisms: Total Coliforms (p= 0.001), E. coli (p= 0.021), Fecal Enterococci (p= 0.001). For the refugee camps, there was not a statistically significant difference between pathogens per year, Total coliforms, TMF 22°C, TMF 37°C, Fecal Streptococci, E. coli, Fecal Enterococci (p= 0.847, vs p= 0.904, vs p= 0,813, vs p= 0.760, vs p= 0.802 vs p= 0.883). Conclusions: Control procedures and appropriate action are necessary to identify the hazards in the water supply system in order to protect Public Health.en
heal.advisorNameΕυαγγέλου, Ευάγγελοςel
heal.committeeMemberNameΕυαγγέλου, Ευάγγελοςel
heal.committeeMemberNameΤσιλίδης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΒεζυράκη, Πατρώναel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages127 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΙΑΤ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ 2019.pdf2.63 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons