Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/27724
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΖωγράφου, Ελένηel
dc.date.accessioned2016-11-21T12:22:41Z-
dc.date.available2016-11-21T12:22:41Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/27724-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.1765-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΧυμός ροδιούel
dc.subjectΦαινολικές ουσίεςel
dc.subjectΑντιβακτηριακή δράσηel
dc.subjectDPPHen
dc.subjectGC-MSen
dc.subjectPomegranate juicesen
dc.subjectPolyphenolsen
dc.subjectAntibacterial activityen
dc.titleΑντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες εμπορικών χυμών με βάση το ρόδιel
dc.titleAntioxidant and antibacterial activity of commercial pomegranate based juicesen
heal.typemasterThesis-
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΡόδιel
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.publicationDate2016-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία : σ. 93-104el
heal.abstractΗ ροδιά (Punica granatum) καλλιεργείται από την αρχαιότητα και ο καρπός της συνδέεται με πλήθος παραδόσεων και συμβολισμών πολλών λαών. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά της στον ελλαδικό χώρο αυξήθηκε σημαντικά λόγω της εγκατάλειψης παραδοσιακών καλλιεργειών και λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας πολλών παραγωγών. Παράλληλα πολλές έρευνες μαρτυρούν τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού που οφείλονται κυρίως στα φαινολικά συστατικά του. Από τα προϊόντα του ροδιού, ο χυμός ροδιού που είναι το κυριότερο παράγωγο προϊόν, αρχίζει να κατακτά την ελληνική αγορά. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών πέντε εμπορικών χυμών με βάση το ρόδι. Συγκεκριμένα προσδιορίστηκε η περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική τους ικανότητα με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau και DPPH αντίστοιχα. Ακόμη ερευνήθηκε η αντιβακτηριακή τους δράση έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών E. coli, P. aeruginosa, S. aureus και L. monocytogenes. Τέλος ταυτοποιήθηκαν τα πτητικά συστατικά τους και έγινε ποσοτικός προσδιορισμός τους με χρήση SPME-GC/MS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού περιέχει περισσότερα φαινολικά συστατικά από το χυμό σταφυλιού και λιγότερα από τους χυμούς βατόμουρου και φράουλας. Φαίνεται ότι οι χυμοί από συμπύκνωση υπερτερούν έναντι των φυσικών χυμών ενώ επιβεβαιώθηκε και η σχέση μεταξύ φαινολικών ουσιών και αντιοξειδωτικής δράσης. Όλοι οι χυμοί παρουσίασαν αξιόλογη αντιβακτηριακή δράση πλήν ελαχίστων περιπτώσεων με τους χυμούς από συμπύκνωση να δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους υπολοίπους. Τέλος ταυτοποιήθηκαν περισσότερες πτητικές ουσίες στους φυσικούς χυμούς ενώ ανιχνεύτηκε BHT σε δύο από αυτούς.el
heal.abstractPomegranate (Punica granatum) has been cultivated since antiquity and its fruit is connected with multiple traditions and symbolisms of many peoples. Over the last few years, the pomegranate cultivation in Greece has raised extremely due to the relinquishment of traditional cultivations as well as the private initiative of many producers. At the same time, many surveys reveal the pomegranate’s beneficial health properties, mainly due to its phenolic components. One of the main products of pomegranate, its juice, begins to conquer the Greek market and has become the subject of several investigations. The aim of this study was the description of some quality characteristics of five commercial pomegranate based juices. Specifically the total phenolic content and the antioxidant capacity were determined using the Folin-Ciocalteu method and the DPPH method respectively as well as the antibacterial activity of the juices against pathogens e.g. E. coli, P. aeruginosa, S. aureus and L. monocytogenes. Furthermore the volatile costituents of the juices were identified. The identification and semi-quantification were carried out by means of headspace solid-phase micro-extraction (HS-SPME) coupled to gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The results showed that pomegranate juice contains more phenolics than blackberry and strawberry juice and less than grape juice. It seems that juices from concentrate had a higher phenolic content than the natural juices. All juices showed high antioxidant capacity and the correlation between antioxidant activity and total phenolic content was confirmed. The majority of the juices induced a remarkable growth inhibition of the pathogens and namely those from concentrate exhibited the strongest antibacterial activity. Concerning the volatile compounds, commercial pomegranate juices had low aromatic intensity whereas BHT was detected in two of them.en
heal.advisorNameΔεμερτζής, Παναγιώτηςel
heal.committeeMemberNameΔεμερτζής, Παναγιώτηςel
heal.committeeMemberNameΑκρίδα-Δεμερτζή, Κωνσταντούλαel
heal.committeeMemberNameΚανδρέλης, Σωτήριοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages104 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΛΕΝΗ 2016.pdf2.64 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons