Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9472
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜπίνιας, Άγγελοςel
dc.date.accessioned2018-11-22T12:37:41Z-
dc.date.available2018-11-22T12:37:41Z-
dc.date.issued2018-11-22-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9472-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΑμπέλιαel
dc.subjectΠιερίαel
dc.titleΗ εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στον Ν. Πιερίας.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΑμπελουργία - Ελλάδα - Πιερίαel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T09:53:01Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2018-
heal.bibliographicCitationΜπίνιας, Α., 2018. Η εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στον Ν. Πιερίας. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΗ εργασία αυτή έχει ως θέμα την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας όπως αυτή εμφανίζεται στο Νομό Πιερίας. Η δομή που ακολουθήθηκε είναι η εξής: Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μία ιστορική ανασκόπηση της αμπελουργίας στον τότε γνωστό κόσμο, η οποία ξεκινάει από το 8.000 π.χ. και δείχνει το ενδιαφέρον του ανθρώπου από τότε για την Άμπελο. Στη συνέχεια (2ο κεφ.)παρουσιάζεται η μορφολογία της αμπέλου και αναλύονται τα επιμέρους τμήματα από τα οποία αυτή απαρτίζεται. Η εργασία προχωρά με το 3ο κεφάλαιο όπου αναλύονται τα χαρακτηριστικά του κλίματος και του εδάφους τα οποία απαιτούνται για την καλλιέργεια και ευδοκίμηση της αμπέλου και γίνεται έτσι αντιληπτό γιατί η παραγωγή αμπελιών είναι μεγαλύτερη στις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης. Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον εχθρό της αμπέλου που είναι η φυλλοξέρα και στις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τον εντοπισμό του συγκεκριμένου παράσιτου που πλήτει την καλλιέργεια. Το κύριο μέρος της εργασίας(6ο κεφ.) αναφέρεται στα ιστορικά δεδομένα που βρέθηκαν στο Νομό Πιερίας και αιτιολογούν την άνθιση της αμπελοκαλλιέργειας καθώς και την εξαγωγή οίνου κατά την αρχαία περίοδο. Η ανασκόπηση φτάνει μέχρι τη δεκαετία του 1990 όπου παρατηρείται παύση και εγκατάλειψη της καλλιέργειας για να φτάσει μέχρι το έτος 2008 όπου ο Νομός αποκτά ξανά σύνδεση με την αμπελοκαλλιέργεια. Στο 7ο κεφάλαιο αναλύονται οι διάφορες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στο Νομό με ιδιαίτερη αναφορά στις ποικιλίες Grimson και Μοσχάτο Αμβούργου. το επόμενο κεφάλαιο παραθέτει πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές παραγωγής που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του για την αμπελοκαλλιέργεια καθώς και το κόστος παραγωγής που απαιτείται .Η εργασία κλείνει με μία γενικότερη ανασκόπηση των δεδομένων που παρουσιάστηκαν και υπογραμμίζεται η συμβολή της αμπελοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη του Νομού Πιερίας.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages45-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons