Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9299
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜπόμπας, Χρήστοςel
dc.date.accessioned2018-10-16T08:27:57Z-
dc.date.available2018-10-16T08:27:57Z-
dc.date.issued2018-10-16-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/9299-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectτουρσί, Ηλεία, πιπεριάel
dc.titleΟι ποικιλίες πιπεριάς που είναι κατάλληλες για τουρσί στο Νομό Ηλείας.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationτουρσί, Ηλεία, πιπεριάel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T09:14:15Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2018-
heal.bibliographicCitationΜπόμπας, Χ., 2018. Οι ποικιλίες πιπεριάς που είναι κατάλληλες για τουρσί στο Νομό Ηλείας. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΗ πιπεριά είναι ένα αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Καψικόν (Capsicum), κατάγεται από την Λατινική Αμερική είναι γνωστό πως υπάρχουν αρκετά είδη πιπεριάς αλλά δεν είναι όλα καλλιεργήσιμα καθώς επίσης πως σήμερα υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες είναι κατάλληλες για κάθε περιοχή ανάλογα με της συνθήκες που επικρατούν. Μπορεί να καλλιεργηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους α)σπορά απευθείας στον αγρό β) με έτοιμα σποριόφυτα, γ)με σπορά σε σπορείο και μεταφορά του φυτού στον αγρό όταν φτάσει τα 10 εκατοστά ,αυτό που χρειάζεται τώρα στον αγρό είναι κατάλληλη κατεργασία του εδάφους αυτό πρέπει να είναι κυρίως αμμώδης και πλούσιο σε οργανική ύλες καθώς και το ph 5-7,5.Το φυτό χρειάζεται αρκετή προσοχή στο νερό γιατί είναι ευπαθές στην ξηρασία αλλά και στη υγρασία, η λίπανση πρέπει να είναι κατάλληλη με το έδαφος που έχουμε και είναι κυρίως 3-4 τόνους το στρέμμα. Τώρα η καταστροφή των ζιζανίων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους πχ ηλιοαπολυμανση, το κλάδεμα έχει άμεση σχέση με τον τύπο της καλλιέργειας και την υποστύλωση που γίνεται (υπαίθρια ή σε θερμοκήπιο) στον αγρό δεν γίνεται υποστύλωση. Η συγκομιδή γίνεται στο "στάδιο του ώριμου πράσινου" καρπού και μεταφέρεται με δυο τρόπους στο συσκευαστήριο με τελάρα ή σε τσουβάλια. Επίσης ταλαιπωρείται από πολλές ασθένειες(περονόσπορος) και εχθρούς (νηματώδης) με συνεπεία να αυξάνεται το κόστος παράγωγης. Τέλος στην Ηλεία για την παρασκευή τουρσί μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρεις ποικιλίες ( σταυρός, μακεδονικό μυτερό, Φλωρίνης) το τουρσί είναι ένα κρύο συνοδευτικό πιάτο. Τα συσκευαστήρια που είναι ο τελικός προορισμός του προϊόντος επιλέγουν και πως θα το προωθήσουν. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να κατανοήσουν οι αγρότες της Ηλείας ποιες ποικιλίες πιπεριάς είναι κατάλληλες για τουρσί. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η μελέτη του κλίματος καθώς επίσης και η σύσταση του εδάφους αλλά και η ποσότητα και η ποιότητα του νερού στο νόμο και ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος.el
heal.abstractThe pepper is an angiosperm, herbaceous, herbaceous and shrubby plant of the genus Capsicum, originated in Latin America. It is known that there are several species of peppers but they are not all cultivated as well as today there are varieties that are suitable for each area depending with the prevailing conditions. It can be cultivated in three different ways (a) sowing directly on the field; (b) using seedbeds; (c) sowing seeds and transferring the plant to the field when it reaches 10 cm; what is needed now in the field is proper treatment of the soil; it is mainly sandy and rich in organic matter as well as ph 5-7.5. The plant needs a lot of attention to the water because it is susceptible to drought and humidity, the fertilization must be appropriate to the soil we have and it is mainly 3-4 tons per acre. Now weed control can be done in many ways eg sun-pollination, pruning is directly related to the type of cultivation and the support (outdoor or in the greenhouse) in the field is not provided. The harvest is done at the "mature green" stage of the fruit and is transported in two ways to the packer with stacks or sacks. It also suffers from many diseases (downy mildew) and enemies (filamentous) as a consequence of increasing production costs. Finally, three varieties (cruciform, Macedonian, Florina) can be used in Ilia to make pickles and pickles are a cold dish. Packers that are the final destination of the product choose and how to promote it. The purpose of this research is to understand the farmers of Ilia which varieties of peppers are suitable for picking. The methodology followed was the study of the climate as well as the composition of the soil as well as the quantity and quality of water in the law and the way of disposal of the product.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages49-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons