Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13159
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠατσιούρας, Ιωάννηςel
dc.date.accessioned2021-12-08T11:49:48Z-
dc.date.available2021-12-08T11:49:48Z-
dc.date.issued2021-12-08-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13159-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΌσπριαel
dc.subjectΑμειψισποράel
dc.subjectΠρωτεϊνικές καλλιέργειεςel
dc.titleΗ καλλιέργεια της φακής στην επαρχία Φαρσάλων.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΚαλλιέργεια φακήςel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:16:41Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΠατσιούρας, Ι., 2021. Η καλλιέργεια της φακής στην επαρχία Φαρσάλων. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΟι εκτάσεις με καλλιέργειες οσπρίων, στην Ελλάδα, παρουσιάζουν πλέον, αύξηση ιδιαίτερα στα είδη φακής, ρεβιθιών και φάβας και την ίδια πορεία ακολουθεί και η κατανάλωσή τους. Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, η υψηλή διαιτητική αξία των οσπρίων, οι βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές των παραγωγών που προτιμούν ελληνικές ποικιλίες και επιλέγουν την τυποποίηση των προϊόντων τους καθώς και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μετατρέπουν την καλλιέργεια των οσπρίων σε δυναμική και πολλά υποσχόμενη. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση της καλλιέργειας της φακής στην επαρχία των Φαρσάλων, καθώς και η διερεύνηση των εμποδίων αλλά και των δυνατών σημείων της ώστε να αναδειχθεί η ποιότητα και η σημαντικότητά της. Αναδεικνύεται πως παρά την οικονομική ύφεση και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, οι υψηλής ποιότητας πηγές τροφίμων πλούσιες σε πρωτεΐνες αυξάνονται για να προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην αυξανόμενη ζήτηση του πληθυσμού. Η παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών ευνοεί τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, η φυσική δέσμευση αζώτου των οσπρίων εμπλουτίζει τα εδάφη και ωφελεί τα συστήματα καλλιέργειας. Δυσκολία στις ευοίωνες προοπτικές αποτελούν οι μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μικρή παραγωγή που δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην αγορά. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως ο σωστός σχεδιασμός της γεωργικής παραγωγής με εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στη μείωση των απωλειών, επιβάλλεται ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.el
heal.abstractThe areas with legume crops, in Greece, now show an increase, especially in the species of lentils, chickpeas and beans and their consumption follows the same course. Changes in consumer preferences, the high dietary value of legumes, the best cultivation practices of producers who prefer Greek varieties and choose the standardization of their products as well as European subsidies make the cultivation of legumes dynamic and promising. The purpose of this study is to present the cultivation of lentils in the province of Farsala, as well as to investigate its obstacles and strengths to highlight its quality and importance. It is emerging that despite the economic downturn and the declining purchasing power of Greeks, high-quality protein-rich food sources are on the rise to offer a viable alternative to the growing demand of the population. The production of plant proteins promotes biodiversity, environmental sustainability and human health. At the same time, the natural nitrogen uptake of legumes enriches the soils and benefits the cultivation systems. Difficulty in the auspicious prospects are the small arable lands that result in small production that can not compete in the market. We conclude that the proper planning of agricultural production by implementing measures aimed at increasing production and reducing losses, is necessary to give impetus to the local and national economy.el
heal.advisorNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages66-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons