Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13088
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜιχαλακάκος, Παναγιώτηςel
dc.date.accessioned2021-10-18T05:50:44Z-
dc.date.available2021-10-18T05:50:44Z-
dc.date.issued2021-10-18-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13088-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΑντιοξειδωτική ικανότηταel
dc.titleΑξιολόγηση του φαινολικού περιεχομένου σε εκχύλισμα ξηρών στημόνων του κρόκου Κοζάνης (CROCUS SATIVUS)el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΚρόκος Κοζάνηςel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:35:39Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΜιχαλακάκος, Π., 2021. Αξιολόγηση του φαινολικού περιεχομένου σε εκχύλισμα ξηρών στημόνων του κρόκου Κοζάνης (CROCUS SATIVUS).Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο αρωματικό φαρμακευτικό φυτό, Κρόκος Κοζάνης “Crocus Sativus” καλλιεργείται συστηματικά στην Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κοζάνης και αποτελεί ένα προϊόν με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα κόκκινα στίγματα του κρόκου, γνωστά και ως «σαφράν» βρίσκουν πολλές εφαρμογές στη μαγειρική, προσθέτοντας ιδιαίτερο άρωμα, γεύση αλλά και χρωματισμό στα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο, με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, λόγω των φαρμακευτικών και θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Πολλές, επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι οι ουσίες που περιέχει ο κρόκος έχουν με σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ότι εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη επικεντρώνεται στην επίδραση της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία και το όριο ζωής. Οι φαινολικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς τους έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές ικανότητες και προστατευτική δράση απέναντι στο οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Τα κύρια συστατικά του κρόκου Κοζάνης είναι μια πλούσια πηγή φαινολικών ουσιών στην ανθρώπινη δίαιτα. Ο στόχος της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση του φαινολικού περιεχομένου σε εκχύλισμα ξηρών στημόνων του Κρόκου Κοζάνης με την φασματοφωτομετρική μέθοδο DPPH, καθώς και τη μέθοδο Folin-Ciocalteau (FC). Τα αποτελέσματα της εργασίας, έδειξαν ότι η FC μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί ως πιο αξιόπιστη για τον προσδιορισμό των φαινολικών ενώσεων, ενώ δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί η μέθοδος DPPH για την μέτρηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του κρόκου Κοζάνης.el
heal.abstractThe aromatic medicinal plant, Kozani Crocus "Crocus Sativus" is systematically cultivated in Western Macedonia and especially in the region of Kozani and is a product of global interest. The dried red stigmas of the yolk, also known as "saffron", find many applications in cooking, such as adding special aroma, taste, and color to the food. It is one of the most expensive spices in the world, with great potential for development, due to its medicinal and therapeutic properties. Many scientific studies confirm that the substances contained in the yolk have significant antioxidant and anticoagulant properties that also prevent the spread of cancer cells. Recently, studies have been focused on the effect of diets on human health and life expectancy. Phenolic substances, which can be found in abundance in plant-based foods, have attracted the interest of researchers, as they have been given antioxidant abilities and they seem to have protective actions against oxidative stress, such as cancer and cardiovascular disease. The main ingredients of Kozani Crocus are a rich source of phenolic substances in the human diet. The present study aims to evaluate the phenolic content in dried stamens extract of the Kozani Crocus using the DPPH spectrophotometric method, as well as the Folin-Ciocalteau (FC) method. The results of the work showed that the FC method can be considered as the most reliable for the determination of phenolic compounds, while the DPPH method could not be used to measure the antioxidant properties of Kozani Crocus.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages76-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ_2021 (ΤΕΛΙΚΗ).pdfΠτυχιακή Εργασία2.3 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons