Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13081
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΞεσφίγγης, Σωτήριοςel
dc.date.accessioned2021-10-13T10:42:11Z-
dc.date.available2021-10-13T10:42:11Z-
dc.date.issued2021-10-13-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/13081-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΜέθοδοι καλλιέργειαςel
dc.subjectΚαρπούζιel
dc.subjectΑσθένειεςel
dc.titleΗ καλλιέργεια του καρπουζιού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΚαλλιέργεια Καρπουζιούel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:26:37Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΞεσφίγγης, Σ., 2021. Η καλλιέργεια του καρπουζιού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο καρπούζι είναι ένα από τα καλλιεργούμενα κολοκυνθοειδή για υπαίθρια καλλιέργεια. Αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο εξαγώγιμο προϊόν για την Ελλάδα. Κατάγεται από την κεντρική και τη νότια Αφρική και ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο και την Ινδία. Είναι ένα θερμοαπαιτητικό κηπευτικό που προτιμά τη θερμή εποχή. Σχετίζεται με το πεπόνι, τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα και το αγγούρι, διαθέτοντας μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, λίγες θερμίδες, ενώ προσφέρει και μια τεράστια αναζωογόνηση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη αποτελεί μια εξαίρετη διαιτητική πηγή κιτρουλλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ ισχυρών φυτικών ενώσεων. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 130.000 στρέμματα με καρπούζι εκ των οποίων τα 100.000 φυτεύονται σε υπαίθρια καλλιέργεια. Η όλη καλλιεργητική διαδικασία του καρπουζιού περιλαμβάνει την προετοιμασία του εδάφους, τη λίπανση, τη σπορά και τη φύτευση, την άρδευση, τη συγκομιδή. Σήμερα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες, όπως μεσόκαρπες, μικρόκαρπες και άσπερμες. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο εμβολιασμός του καρπουζιού, καθώς το προστατεύει από τις ασθένειες και γενικότερα από τους εχθρούς του. Η καλλιέργεια του καρπουζιού προτιμάται και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας με μια σημαντική μάλιστα παραγωγή, που αυξήθηκε σημαντικά στα τελευταία 20 χρόνια. Η παρούσα εργασία θα επιχειρήσει να καταγράψει την όλη διαδικασία παραγωγής του καρπουζιού στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Εστιάζει στη μελέτη του εδάφους που χρειάζεται για την καλλιέργεια του καρπουζιού, αναφέρει σημαντικά στοιχεία για τις κλιματικές απαιτήσεις, τη σπορά και τη φύτευση, τη λίπανση, τη θρέψη, την άρδευση, τις αποδόσεις, τη συγκομιδή και τον εμβολιασμό, έως ότου σταδιακά και ύστερα από την απαραίτητη επεξεργασία οδηγηθούν τα καρπούζια στην αγορά.el
heal.abstractWatermelon is one of the Cucurbitaceae species for field cultivation. It is a very remarkable export product for Greece. It originates from central and southern Africa and was known in ancient Egypt and India. It is a heat-demanding vegetable that prefers the hot season. It is related to melon, zucchini, pumpkin and cucumber, having a large amount of water and nutrients, few calories, while also offering a huge rejuvenation to the human body. It is also an excellent dietary source of citrulline and lycopene, two very powerful plant compounds. In our country, about 130,000 acres are cultivated with watermelon, of which 100,000 are planted in open field cultivation. The whole cultivation technique of watermelon includes soil preparation, fertilization, sowing and planting, irrigation and harvesting. Today many varieties are cultivated including mesocarps, small fruits and seedless. The vaccination of the watermelon is one more important factor, as the vaccine protects it from diseases and generally other enemies. Significant watermelon production is observed in the prefecture of Etoloakarnania, where its cultivation is preferred and has increased in the last 20 years. The present work will attempt to record the whole process of watermelon production in the area of the prefecture of Etoloakarnania. It focuses on the study of the soil needed for watermelon cultivation, cites important climatic requirements, sowing and planting, fertilizing, feeding, irrigating, yields, harvesting and inoculating, until gradually and then from the necessary processing lead the watermelons to the market.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΥφαντή, Παρασκευήel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages41-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons