Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12957
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΝτόκας, Μάριοςel
dc.date.accessioned2021-06-28T08:19:40Z-
dc.date.available2021-06-28T08:19:40Z-
dc.date.issued2021-06-28-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/12957-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΑρώνιαel
dc.titleΕμπορική αξιοποίηση της Αρώνιας.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΑρώνια - Αξιοποίησηel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T11:17:15Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2021-
heal.bibliographicCitationΝτόκας, Μ. 2021. Εμπορική αξιοποίηση της Αρώνιας. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΗ αρώνια (αγγλικά: chokeberries) η Μελανοκάρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος 1-3 μέτρων της οικογένειας των Ροδιδών, ιθαγενής της ανατολικότερης Βόρειας Αμερικής που απαντάται κυρίως σε υγρά δάση και σε έλη. Στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό και για τροφή αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά στην κηποτεχνία. Οι καρποί μπορούν να φαγωθούν ωμοί, ωστόσο συχνότερα γίνεται επεξεργασία σε αυτούς. Η γεύση του είναι στυφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας, παγωτού, τσαγιού, μπίρας, σιροπιού, χυμού, ορεκτικών και αλκοολούχων ποτών με εμποτισμό και σαν χρωστικές διαφόρων τροφίμων. Είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος. Στα φαρμακεία πωλούνται διάφορα σκευάσματά της, όπως σε κάψουλες, σε σταγόνες, κλπ. Ο καρπός της αρώνιας έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ερευνητών διότι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιοδραστικών ενώσεων, παρουσιάζοντας υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία. Τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίστηκε η πολύτιμη θρεπτική της αξία και έχει κερδίσει τη παγκόσμια προσοχή καθώς κατατάσσεται στα λεγόμενα «υπερτρόφιμα». Γενικά, η αρώνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών καθώς είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που προσλαμβάνεται μέσα από τη τροφή. Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι μικρή, ενώ στο εξωτερικό ο καρπός είναι γνωστός και τον αναζητούν. Η αρώνια είναι ένα νέο πολυδύναμο φυτό για τη χώρα μας, ικανό να προσφέρει λύσεις στους ενδιαφερόμενους αγρότες, καλύπτοντας τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών.el
heal.abstractAronia (chokeberries) Melanocarpi is a deciduous shrub 1-3 meters of the family Rodides, native to eastern North America found mainly in moist forests and swamps. In the international scale of medicinal plants holds one of the first places. It is cultivated as an ornamental plant and for food but has been used for a long time in gardening. The fruits can be eaten raw, but more often they are processed. Its taste is astringent. They can be used for the preparation of wine, jam, ice cream, tea, beer, syrup, juice, appetizers and alcoholic beverages by impregnation and as dyes of various foods. . It is a valuable medicinal product. Pharmacies sell various of its preparations, such as capsules, drops, etc. The fruit of the aronia has attracted worldwide interest of researchers because it is one of the richest sources of bioactive compounds, presenting high biological and nutritional value. In recent decades, its valuable nutritional value has been recognized and has gained worldwide attention as it belongs at “superfoods”. In general, aronia has attracted the interest of researchers as it is a rich source of antioxidants taken in through food. In Greece the demand is small, while abroad the fruit is known and sought after. Aronia is a new versatile plant for our country, able to offer solutions to interested farmers, meeting the growing needs of consumers.el
heal.advisorNameΚανταρτζής, Αλέξανδροςel
heal.committeeMemberNameΛενέτη, Ελένηel
heal.committeeMemberNameΠαππά, Λαμπρινήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages74-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons