Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/11255
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΙωάννου, Μαρίαel
dc.contributor.authorΜαλαμή, Ελένηel
dc.date.accessioned2020-06-23T07:04:25Z-
dc.date.available2020-06-23T07:04:25Z-
dc.date.issued2020-06-23-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/11255-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectλίπανσηel
dc.subjectραπανάκιel
dc.subjectτεχνητό υπόστρωμαel
dc.titleΕπίδραση της θεϊικής λίπανσης στη συσσώρευση νιτρικών σε ραπανάκι καλλιεργούμενο σε τεχνητό υπόστρωμα.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΛίπανση - Ραπανάκιel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:42:39Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2014-
heal.bibliographicCitationΙωάννου, Μ. & Μαλαμή, Ε., 2014. Επίδραση της θεϊικής λίπανσης στη συσσώρευση νιτρικών σε ραπανάκι καλλιεργούμενο σε τεχνητό υπόστρωμα. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤο άζωτο αποτελεί το σημαντικότερο μακροστοιχείο στην ανόργανη διατροφή των φυτών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η επαρκής τροφοδότηση με άζωτο της καλλιέργειας καθορίζει σε μέγιστο βαθμό το μέγεθος της παραγωγής στα καλλιεργούμενα φυτών. Η αύξηση της χορηγούμενης αζωτούχου λίπανσης είναι αρνητικά συσχετισμένη, με την παρουσία νιτρικών ανιόντων στα φύλλα των περισσότερων φυλλωδών λαχανικών. Σήμερα, τα λαχανικά αποτελούν την κυριότερη πηγή εισροής νιτρικών στον οργανισμό των ενήλικων ανθρώπων. Εκτιμάται πως περισσότερο από 80% της μέσης ημερήσιας εισροής νιτρικών στον οργανισμό προέρχεται από τα λαχανικά. Η συσσώρευση νιτρικών στους φυτικούς ιστούς διαφόρων φυτών και η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο, έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, καθώς τα νιτρικά ανιόντα θεωρούνται ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Έτσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ορισθεί μέγιστα αποδεκτά ποσοστά νιτρικών για διάθεση των νωπών προϊόντων στην κατανάλωση, τόσο σε προϊόντα που προέρχονται από θερμοκήπια, όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών. Διάφορες μέθοδοι έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, οι οποίες ασχολούνται με τη μείωση της περιεκτικότητας των νιτρικών στα μαρούλια και σε άλλα φυλλώδη λαχανικά, με ή χωρίς επιπτώσεις στην παραγωγή. Ορισμένες από αυτές βασίζονται στην αρνητική συσχέτιση μεταξύ και φωτοσυνθετικά ενεργού ακτινοβολίας (Calvin and Atkins, 1974, Steingröver et al, 1993) ή της θερμοκρασίας (Santamaria et al, 1996). Άλλες μέθοδοι σχετίζονται με αλλαγές στην περιεκτικότητα του θρεπτικού διαλύματος, για παράδειγμα με χρήση αμινοξέων (biofertilizers) (Günes et al, 1994) ή αλλαγές στην σχέση : (Boon et al, 1990, Santamaria et al, 1996) ή την ελάττωση του χορηγούμενου -N προ της συγκομιδής (Alt and Ströwer, 1982, Boon et al, 1990, Marlogio, 1995, Carrasco, 1992). Επίσης έχει εφαρμοσθεί η αλλαγή στην ισορροπία των ανιόντων στο θρεπτικό διάλυμα με την μερική αντικατάσταση των νιτρικών ανιόντων με ιόντα κατά το τέλος της περιόδου ανάπτυξης των φυτών του μαρουλιού (Steingröver et al, 1993, Santamaria et al, 1996, Urrestarazu et al, 1998). Οι παραπάνω μέθοδοι βρίσκουν εφαρμογή σε ελεγχόμενες συνθήκες και κυρίως σε υδροπονικές καλλιέργειες. Στον αγρό η χρήση των ανωτέρω μεθόδων κρίνεται μη εφαρμόσιμη (αδυναμία ελέγχου της ακτινοβολίας, θερμοκρασίας και της σχέσης : , υποβάθμιση του εδάφους από υπολείμματα , ή υψηλού κόστους όπως είναι η μέθοδος μείωσης των με τη χρήση αμινοξέων). Το είδος της χορηγούμενης αζωτούχου λίπανσης θεωρείται ότι επηρεάζει την συσσώρευση νιτρικών στα φύλλα. Δυνατότητα εφαρμογής στον αγρό φαίνεται να έχει και η ρύθμιση της ισορροπίας των ανιόντων στο ριζόστρωμα των φυτών με την χορήγηση τα οποία πιθανά μπορούν να υποκαταστήσουν τα στον ανταγωνισμό με τα και στην ελάττωση της συγκέντρωσης των τελευταίων στα φυτικά χυμοτόπια. Τα αντίθετα με τα δεν φαίνεται να υποβαθμίζουν το έδαφος ενώ παράλληλα πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν ανάλογη επίδραση (Urrestarazu et al, 1998, Paparozzi, 1999). Ειδικά για τα SO42 αναφέρεται η αλληλεπίδραση του θείου με το άζωτο στην πρόσληψή τους από διάφορα φυτά (Dale et al, 1991, Paparozzi et al, 1994, Macz et al, 2001), ενώ η αύξηση της συγκέντρωσης θείου στα κύτταρα θεωρείται ότι ενισχύει και διεγείρει την δράση του συστήματος της ρεδουκτάσης των νιτρικών και κατ’ επέκταση περιορίζει την συσσώρευση των νιτρικών στα κυτταρικά χυμοτόπια. Με άλλα λόγια είναι πιθανό η παρουσία αυξημένων ποσοτήτων θειικών ανιόντων μπορεί να επιδρά στην απορρόφηση των νιτρικών και να περιορίσει την συσσώρευσή τους στα κυτταρικά χυμοτόπια Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να διαπιστωθεί αν η παρουσία θειικών ανιόντων στο θρεπτικό διάλυμα που χορηγείται στα ραπανάκια, μπορεί να επηρεάζει την απορρόφηση των νιτρικών και να προκαλέσει περιορισμό της συσσώρευσής τους στα φύλλα και τις ρίζες (γογγυλόρριζες) των ραπανιών .el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages64-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons