Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/11246
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣιουχλέρη, Μαρίαel
dc.date.accessioned2020-06-19T08:48:50Z-
dc.date.available2020-06-19T08:48:50Z-
dc.date.issued2020-06-19-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/11246-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectτομάτα - υδροπονικό σύστημαel
dc.subjectντόπιες ποικιλίες τομάταςel
dc.titleΔιερεύνηση της εφαρμογἠς ωφέλιμων συμβιωτικών μικροοργανισμών στον έλεγχο του Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici και άλλων παθογόνων σε ντόπιες ποικιλίες τομάτας καλλιεργούμενες σε υδροπονικό σύστημα.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΤομάταel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:20:38Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2015-
heal.bibliographicCitationΣιουχλέρη, Μ. 2015. Διερεύνηση της εφαρμογἠς ωφέλιμων συμβιωτικών μικροοργανισμών στον έλεγχο του Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici και άλλων παθογόνων σε ντόπιες ποικιλίες τομάτας καλλιεργούμενες σε υδροπονικό σύστημα. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΟ μύκητας Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici είναι ένα εδαφογενές φυτοπαθογόνο που προκαλεί τη γνωστή αδρομύκωση στα φυτά της τομάτας . Με τη συγκεκριμένη εργασία μελετήθηκε η ικανότητα που έχουν οι ανταγωνιστές μικροοργανισμοί, όπως ο μύκητας Trichoderma harzianum, στέλεχος T-22, το βακτήριο Bacillus amyloliquefaciens, στέλεχος FZB42, καθώς επίσης και του συμβιωτικού μυκορριζικού μύκητα Glomus intraradices στο να προστατέψουν τα φυτά της τομάτας από τον επιβλαβή μύκητα. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν δύο παραδοσιακές ποικιλίες από το νομό Άρτας , οι Αθαμάνιο και Παλαιοκάτουνο , οι οποίες καλλιεργήθηκαν σε ανοικτό υδροπονικό σύστημα στο θερμοκήπιο του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στην Άρτα. Για την σπορά των σπόρων τομάτας των δύο ποικιλιών χρειάστηκε να απολυμανθούν οι σπόροι μέσα σε διάλυμα NaCIO 0,5% για δύο λεπτά σε αποστειρωμένο μίγμα τύρφης περλίτη (αυτόκαυστο :1200C, 20 min ) , με αναλογία 1:1. Τα νεαρά φυτά μετά την ανάπτυξη τους μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες 4 λίτρων και με υπόστρωμα περλίτη και καλλιεργήθηκαν στο υδροπονικό σύστημα για 3,5 μήνες ,για την ομαλή και σωστή ανάπτυξη τους. Το υπόστρωμα που χρησιμοποιήσαμε μολύνθηκε τεχνητά με αιώρημα σπορίων 106cfu / ml του μύκητα Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici BPIC-2550 το οποίο προμηθευτήκαμε από το Μπαινάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, κατά τη μεταφύτευση και ένα μήνα αργότερα. Για τον εμβολιασμό των φυτών με τους ωφέλιμους συμβιωτικούς μικροοργανισμούς χρησιμοποιήσαμε σκευάσματα του εμπορίου που περιέχουν τους συμβιωτικούς αυτούς μικροοργανισμούς. Με την ολοκλήρωση του πειράματος ελέγχθηκε η προσβολή των φυτών από το φυτοπαθογόνο με απομόνωση του από τον λαιμό των φυτών, ο πληθυσμός του Fusarium oxysporum f. Sp. lycopersici στη ριζόσφαιρα με την μέθοδο της καταμέτρησης των βιώσιμων αναπαραγωγικών μονάδων (cfu /g ξηρού βάρους ρίζας ) και καταγράφηκαν στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη των φυτών, όπως είναι το ύψος και το νωπό βάρος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα T. harzianum T-22 και B. amyloliquefaciens FZB42 μείωσαν στατιστικώς σημαντικά τον πληθυσμό του F. oxysporum f.sp. lycopersici στην περιοχή της ριζόσφαιρας. Παρόλα αυτά μόνο το B. amyloliquefaciens FZB42 φαίνεται ότι παρείχε σημαντική προστασία στα φυτά συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το παθογόνο μάρτυρα . Οι παρατηρήσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από τις μετρήσεις που αφορούν τη ανάπτυξη των φυτών. Τα εμβολιασμένα με B. amyloliquefaciens φυτά παρουσίασαν μεγαλύτερο ύψος, ενώ το νωπό βάρος δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά συγκριτικά με τον υγιή μάρτυρα . Συμπερασματικά φαίνεται , ότι το B. amyloliquefaciens ελέγχει ικανοποιητικά τον πληθυσμό του F. oxysporum f.sp. lycopersici στη ριζόσφαιρα και προστατεύει τα φυτά τομάτας από το συγκεκριμένο παθογόνο .el
heal.advisorNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages100-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons