Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10699
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΔημάκη, Ηλιάνα-Φανουρίαel
dc.date.accessioned2020-02-24T09:46:48Z-
dc.date.available2020-02-24T09:46:48Z-
dc.date.issued2020-02-24-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10699-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΜαρούλιel
dc.titleΗ επίδραση ενός βιοδιεγέρτη (εκχύλισμα Ascophyllum nodosum) στην ανάπτυξη του μαρουλιού (Lactuca sativa L.).el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΛαχανικά - Καλλιέργεια - Μαρούλιαel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:22:10Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2020-02-07-
heal.bibliographicCitationΔημάκη, Η.Φ., 2020. Η επίδραση ενός βιοδιεγέρτη (εκχύλισμα Ascophyllum nodosum) στην ανάπτυξη του μαρουλιού (Lactuca sativa L.) Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΟι βιοδιεγέρτες είναι ένα διαμορφωμένο προϊόν που βελτιώνει την παραγωγικότητα των φυτών µέσω των ιδιοτήτων των συστατικών που συμπεριλαμβάνει το σκεύασμα. Ο όρος βιοδιεγέρτης αναφέρεται σε οποιαδήποτε ουσία ή μικροοργανισμός που εφαρμόζεται σε φυτά, έδαφος και σπόρους µε σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της θρέψης, η ανοχή σε αβιοτικούς και βιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες και η ποιότητα των καλλιεργειών. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βιοδιεγερτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των φυτών, και οι οποίες είναι βιοδιεγέρτες από χουμικά και φουλβικά οξέα, βιοδιεγέρτες από υδρόλυση πρωτεϊνών και αμινοξέα, βιοδιεγέρτες από μικροοργανισμούς, βιοδιεγέρτες από βιοπολυμερή, βιοδιεγέρτες από ανόργανες ενώσεις και βιοδιεγέρτες από φύκια. Όσον αφορά τους αβιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες, αυτοί αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη των φυτών. Οι παράγοντες αυτοί αντιστοιχούν στην έλλειψη νερού, στην υπερβολική ξηρασία, στην υψηλή αλατότητα και στις ακραίες (χαμηλές και υψηλές) καιρικές θερμοκρασίες. Τα στοιχεία αυτά εξετάζονται ως προς το φυτό μαρούλι, που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae (Compositae). Το μαρούλι διακρίνεται στους εξής τύπους: Cos ή Ρομάνα (Lactuca sativa var romana D.C), Λείο, Κεφαλωτό ( Butterhead) Lactuca sativa var. capitata D.C, Κατσαρό κεφαλωτό (Crisphead , Iceberg ή Curly ) Lactuca sativa var capitata D.C , « Χαλαρό ανοικτό φύλλωμα » ή « Σαλάτες » (Looseleaf )Luctuca sativa var crispa, Κινέζικο ((Celtuce) Lactuca sativa var. Asparagina) και το Ινδικό (Lactuca indica L.). Το φυτό αυτό έχει υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά το καλλιεργούμενο έδαφος, τη λίπανση και την άρδευσή του, ενώ μπορεί να προσβληθεί από διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς και ασθένειες. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση αλατότητας και βιοδιεγέρτη στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά ποικιλίας μαρουλιού. Το πειραματικό μέρος πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019 και χρησιμοποιήθηκαν μαρούλια της ποικιλίας Storfighter. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν σε αμφίρρικτο θερμοκήπιο πολλαπλό, καλυμμένο με υαλοπίνακες. Εγκαταστάθηκαν τέσσερις πειραματικές επεμβάσεις (μεταχειρίσεις). Στην πρώτη (μάρτυρας) και δεύτερη μεταχείριση τα φυτά αρδεύονταν μόνο με θρεπτικό διάλυμα, ενώ στις άλλες δύο με θρεπτικό διάλυμα με την προσθήκη NaCl. Στη δεύτερη και την τέταρτη μεταχείριση τα φυτά ψεκάζονταν κάθε 15 ημέρες με διάλυμα βιοδιεγέρτη millerplex 3-3-3 (οργανικό λίπασμα με εκχύλισμα από φύκια) σε συγκέντρωση 2 ml σκευάσματος/200ml νερού. Κατά τη διάρκεια του πειράματος προσδιορίστηκαν : α) η αγωγιμότητα στο διάλυμα απορροής β) οι συγκεντρώσεις χλωροφυλλών α,b. γ) η ολική ποσότητας φαινολικών για την οποία χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο (Folin Ciocalteu, FC) δ) η φυλλική επιφάνεια φύλλων ε) το νωπό και ξηρό βάρος φύλλων Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου η συγκέντρωση της φαινολικών αυξάνεται, ενώ στο τέλος της η συγκέντρωση της μειώνεται. Αυτή η μείωση πιθανότατα οφείλεται στην μετέπειτα γήρανση των φύλλων λόγω εκτεταμένης έκθεσης σε αλατότητα, ενώ η προσθήκη βιοδιεγέρτη στις μεταχειρίσεις με αυξημένη συγκέντρωση NaCI στο θρεπτικό διάλυμα άρδευσης φαίνεται ότι δεν ευνόησε ιδιαίτερα την ανάπτυξη των φυτών. Τέλος οι μετρήσεις των ανατομικών παραμέτρων: α) φυλλική επιφάνεια ανά φύλλο οι τιμές φύλλων που μετρήθηκαν τελικά ήταν στα 128,7 cm2 /φύλλο στο μάρτυρα, 111,1 cm2 /φύλλο σε αυτή με την αλατότητα χωρίς βιοδιεγέρτη και 110,3 cm2 στη μεταχείριση με αυξημένη αλατότητα και βιοδιεγέρτη, στη μεταχείριση με το βιοδιεγέρτη 215,6 cm2 , β) το νωπό και το ξηρό βάρος των φύλλων του μαρουλιού. Οι τελικές τιμές νωπού βάρους που κυμάνθηκαν από 328 g/φυτό στη μεταχείριση με τον βιοδιεγέρτη, ως 201 g/φυτό στη μεταχείριση με μεγάλη συγκέντρωση NaCI στο νερό άρδευσης. Συμπερασματικά από την παρούσα μελέτη φάνηκε ότι η προσθήκη βιοδιεγέρτη στις μεταχειρίσεις με αυξημένη συγκέντρωση NaCI στο θρεπτικό διάλυμα άρδευσης δεν ευνόησε ιδιαίτερα την ανάπτυξη των φυτών. Ο ψεκασμός με βιοδιεγέρτη δεν φαίνεται να επηρέασε τη συγκέντρωση χλωροφυλλών στα φύλλα, ούτε το ξηρό βάρος των φυτών.el
heal.advisorNameΜάντζος, Νικόλαοςel
heal.committeeMemberNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.committeeMemberNameΜπέζα, Παρασκευήel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages83-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ptixiaki_iliana_teliki.pdfΠτυχιακή Εργασία2.78 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons