Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10698
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΦούκα, Αικατερίνηel
dc.date.accessioned2020-02-24T09:46:11Z-
dc.date.available2020-02-24T09:46:11Z-
dc.date.issued2020-02-24-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10698-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectIn vitroel
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση χαρακτηριστικών in vitro βλαστικότητας γύρης φυτών τομάτας προερχόμενων από βιολογικό και συμβατικό σπόρο.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΙστοκαλλιέργεια φυτώνel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:34:57Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2020-02-24-
heal.bibliographicCitationΦούκα, Α., 2020. Συγκριτική αξιολόγηση χαρακτηριστικών in vitro βλαστικότητας γύρης φυτών τομάτας προερχόμενων από βιολογικό και συμβατικό σπόρο. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά της in vitro βλαστικότητας γύρης (% βλαστικότητα και μήκος γυρεοσωλήνων) σε φυτά τομάτας της ποικιλίας ACE 55 VF που προέρχονταν από σπόρους βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας. Η σπορά έγινε τον Ιούλιο και η μεταφύτευση των φυτών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Η καλλιέργεια των φυτών έγινε με βιολογικό τρόπο σε γλάστρες με υπόστρωμα που αποτελούνταν από 70% τύρφη και 30% κομπόστ. Η γύρη συλλέχτηκε από άνθη της πρώτης ταξιανθίας στις 31/10 (για τα φυτά που προέρχονταν από συμβατικό σπόρο) και στις 23/11 (για τα φυτά από βιολογικό σπόρο). Η γύρη υποβλήθηκε για in vitro βλάστηση σε υγρό υπόστρωμα, η σύνθεση του οποίου ήταν 12% σακχαρόζη και 50 mgL-1 βορικό οξύ. Η διάρκεια επώασης της γύρης ήταν 6 ώρες στους 16 °C στο σκοτάδι. Για τις μετρήσεις των ποσοστών βλαστικότητας και του μήκους των γυρεοσωλήνων χρησιμοποιήθηκαν εικόνες που ελήφθησαν από οπτικό μικροσκόπιο με την χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φυτά που προήλθαν από βιολογικό σπόρο παρουσίασαν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα φυτά που προήλθαν από σπόρο συμβατικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την σημαντική καθυστέρηση στην άνθιση της πρώτης ταξιανθίας. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στα χαρακτηριστικά της in vitro βλαστικότητας της γύρης, με μείωση τόσο στο ποσοστό βλαστικότητας όσο και στο μήκος των αναπτυσσόμενων γυρεοσωλήνων, συγκριτικά με τα φυτά που προέρχονταν από συμβατικό σπόρο.el
heal.abstractThe present work studied the characteristics of in vitro pollen germination (% germination and length of tubes) in tomato plants of the ACE variety 55 VF originating from seeds of biological and conventional cultivation. Sowing took place in July and the transplanting of plants was carried out in September 2018. The cultivation of plants was done organically in pots with substrate consisting of 70% peat and 30% compost. The pollen collected from flowers of the first inflorescence at 31/10 (for plants that came from conventional seed) and 23/11 (for plants from organic seed). The pollen was submitted for in vitro vegetation on a damp substrate, the composition of which was 12% sucrose and 50 mgL-1 boric acid. The incubation duration of the pollen was 6 hours at 16 °C in the dark. Images taken from an optical microscope using a digital camera have been used to measure the germination rates and the length of the tubes. The results showed that plants derived from organic seed showed a lower growth rate compared to plants derived from conventional seed, resulting in a significant delay in the bloom of the first inflorescence. This has had a significant impact on the characteristics of in vitro pollen germination, with a decrease in both the germination rate and the length of the developing tubes, compared to the plants that came from conventional seed.el
heal.advisorNameΚαριπίδης, Χαράλαμποςel
heal.committeeMemberNameΖήσης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΝικολάου, Κωνσταντίναel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages57-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
πτυχιακη reviewed 12-1-2020 fin-converted.pdfΠτυχιακή Εργασία1.27 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons