Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10411
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒέργος, Κωνσταντίνοςel
dc.contributor.authorΜπακόλας, Απόστολοςel
dc.date.accessioned2019-10-01T09:04:45Z-
dc.date.available2019-10-01T09:04:45Z-
dc.date.issued2019-10-01-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10411-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΌρνιθεςel
dc.subjectΑρωματικά φυτάel
dc.titleΧρήση αρωματικών φυτών ως πρόσθετων ζωοτροφών στην διατροφή ορνιθείων κρεοπαραγωγής.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΟρνιθοτροφία - Διατροφήel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T16:05:38Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2019-09-30-
heal.bibliographicCitationΒέργος, Κ., & Μπακόλας, Α., 2019. Χρήση αρωματικών φυτών ως πρόσθετων ζωοτροφών στην διατροφή ορνιθείων κρεοπαραγωγής. Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής.el
heal.abstractΗ παρούσα εργασία εκπονήθηκε στην Άρτα ως κομμάτι του ακαδημαϊκού κύκλου σπουδών του προπτυχιακού προγράμματος της πρώην σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου, νυν Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κύριο σκοπό της προπτυχιακής διατριβής αποτελεί η ενδελεχής έρευνα στην χρήση προσθετικών ζωοτροφών και αρωματικών φυτών στην διατροφή ορνιθείων κρεοπαραγωγής. Το προαναφερθέν θέμα μελετήθηκε σε επίπεδο βιβλιογραφικής έρευνας στον ευρύτερο τομέα της διατροφής κρεοπαραγωγών ορνιθιών σε Ευρωπαϊκό αλλά και εγχώριο επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πειραματικής μελέτης για την εκτίμηση της χρήσης συγκεκριμένων διατροφικών προσθετικών σε επιλεγμένο πληθυσμό broiler. Τα αρχικά κεφάλαια εστιάζουν στην ανάλυση της πρακτικής εξημέρωσης των ζώων από τον άνθρωπο δίνοντας βάση στην θεματολογία της εκτροφής και αξιοποίησης πουλερικών και πιο αναλυτικά ορνιθείων. Μέρος του πρώτου κεφαλαίου αποτελεί μια ιστορική αναδρομή επάνω στη διαδικασία της παραγωγής και την εξέλιξη της, παράλληλα με τις διαδικασίες διατροφής που ακολουθούνται. Επιπροσθέτως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο χαρακτήρα της παγκόσμιας παραγωγής και των πιθανών νέων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν για τη βιομηχανία της πτηνοτροφίας στο μέλλον. Στη συνέχεια στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στην σχέση που είχε η παραγωγή της Ελλάδας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή κατανάλωση και παραγωγή πριν από μια δεκαετία αλλά και τις σύγχρονες στατιστικές σε συσχέτιση με την συνολική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Θίγονται ζητήματα όπως το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη βιομηχανία, ο βαθμός αυτάρκειας των χωρών, καθώς και η σημασία εισαγωγών και εξαγωγών κρέατος ορνιθείων. Τα επόμενα κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της κρεοπαραγωγικής ικανότητας, καθώς και στην έρευνα επάνω στην χρήση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διατροφή των πτηνών. Παράλληλα, γίνεται εκτενέστερη αναφορά σε επίπεδο ανασκόπησης αυτών καθώς και ποια από αυτά συναντώνται στον ελληνικό χώρο. Η πτυχιακή ολοκληρώνεται με την ανάλυση και επεξήγηση της βασικής πειραματικής διαδικασίας στην οποία και διερευνήθηκε και καταγράφηκε η επίδραση συμπλήρωσης φυτικών πρόσθετων ζωοτροφών στη βασική δίαιτα των ορνιθείων. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση τριών προσθετικών Stresomix TM (0.5 g/kg); Ayucee TM (1.0 g/kg); Salcochek Pro TM (1.0 g/kg) όπου μετά το πέρας της πειραματικής διαδικασίας (42 ημέρες) μελετήθηκαν συγκριτικά η ανάπτυξη και απόδοση των ορνιθείων κρεοπαραγωγής (broilers), καθώς και της οξειδωτικής σταθερότητας του κρέατος των πτηνών κατά την αποθήκευση υπό ψύξηel
heal.advisorNameΣκούφος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΜπόνος, Ελευθέριοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages109-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons