Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10103
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠανέτα, Ευστρατίαel
dc.contributor.authorΠουλιάνου, Ιωάνναel
dc.date.accessioned2019-06-26T12:07:19Z-
dc.date.available2019-06-26T12:07:19Z-
dc.date.issued2019-06-26-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/teiep/10103-
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectΟινολάσπηel
dc.titleΔιαχείριση της οινολάσπης για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιολόγηση της χρήσης τροποποιημένης οινολάσπης ως υπόστρωμα στην ανάπτυξη φυτών μαρουλιού και σπανακιού.el
heal.typebachelorThesis-
heal.classificationΑνάπτυξη φυτών - Οινολάσπηel
heal.identifier.secondaryΠτυχιακή Εργασία-
heal.dateAvailable2024-01-06T10:43:44Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΤ.Ε.Ι. Ηπείρουel
heal.publicationDate2019-06-11-
heal.bibliographicCitationΠανέτα, Ε., & Πουλιάνου, Ι., 2019. Διαχείριση της οινολάσπης για την προστασία του περιβάλλοντος. Αξιολόγηση της χρήσης τροποποιημένης οινολάσπης ως υπόστρωμα στην ανάπτυξη φυτών μαρουλιού και σπανακιού.Πτυχιακή εργασία. Άρτα: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.el
heal.abstractΤα απόβλητα και τα υποπροϊόντα των οινοποιείων αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η οινολάσπη είναι υποπροϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών και περιέχει μεταξύ των άλλων μεγάλες ποσότητες φαινολών, γεγονός που την καθιστά μη φιλική προς το περιβάλλον. Επομένως, η διαχείρισή της παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην παρούσα διατριβή γίνεται αναφορά στις μεθόδους διαχείρισης της οινολάσπης που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης, διερευνήθηκε η δυνατότητα εφαρμογής της μετά από ενζυμική τροποποίηση ως υπόστρωμα καλλιεργειών. Για το σκοπό αυτό, εγκαταστάθηκαν 2 πειράματα αξιολόγησης της ως υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών μαρουλιού και σπανακιού. Εφαρμόστηκαν 2 μεταχειρίσεις, ονολάσπη μετά από ενζυμική τροποποίηση και οινολάσπη ακατέργαστη σε διάφορες αναλογίες σε μίγμα με τύρφηπερλίτη και σε σύγκριση με φυτά μάρτυρα χωρίς προσθήκη οινολάσπης. Στο 1ο πείραμα (τύρφη-περλίτης:οινολάσπη 2:1) η αναλογία του υποστρώματος κρίθηκε ακατάλληλη καθώς τα φυτά καταστράφηκαν σε 3-4 ημέρες, σε αντίθεση με τα φυτά του μάρτυρα. Στο 2 ο πείραμα (τύρφη-περλίτης:οινολάσπη 6:1) τα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη των φυτών αν και ήταν περισσότερο ενθαρρυντικά στην μεταχείριση με την τροποποιημένη οινολάσπη, στην ολοκλήρωση του πειράματος και σε σχέση με τα φυτά του μάρτυρα και στις 2 καλλιέργειες αξιολογήθηκε ότι η οινολάσπη και στις 2 μεταχειρίσεις είχε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η οινολάσπη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα για την ανάπτυξη κηπευτικών και θα πρέπει να διερευνηθούν άλλες μέθοδοι ενζυμικής τροποποίησης και διαχείρισής της όπως η κομποστοποίησή της με άλλα υπολείμματα και κλαδέματα των αμπελώνων.el
heal.advisorNameΠατακιούτας, Γεώργιοςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteiep-
heal.numberOfPages67-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ_ΠΑΝΕΤΑ.pdfΠτυχιακή Εργασία3.31 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons