Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/5428
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜέξης, Σταμάτιοςel
dc.date.accessioned2015-10-26T06:44:06Z-
dc.date.available2015-10-26T06:44:06Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/5428-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.1476-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΟλόκληρο αμύγδαλοel
dc.subjectΘρυμματισμένο αμύγδαλοel
dc.subjectΕνεργή συσκευασίαel
dc.subjectΣυσκευασία σε ατμόσφαιρα αζώτουel
dc.subjectΑπορροφητές οξυγόνουel
dc.subjectΕπιμήκυνση χρόνου ζωήςel
dc.subjectΠοιότηταel
dc.titleΕπίδραση χρήσης απορροφητών οξυγόνου, τροποοιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, ακτινοβόλησης, υλικού συσκευασίας, φωτός, θερμοκρασίας και χρόνου συντήρησης στην ποιότητα ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλουel
heal.typedoctoralThesis-
heal.type.enDoctoral thesisen
heal.type.elΔιδακτορική διατριβήel
heal.classificationΑμύγδαλοel
heal.classificationΚαλλιέργειαel
heal.classificationΞηροί καρποίel
heal.identifier.secondaryΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
heal.publicationDate2011-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 161-179
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης απορροφητή οξυγόνου, τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου, της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο και των συνθηκών αποθήκευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ολόκληρου και θρυμματισμένου αμυγδάλου. Τα ολόκληρα και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα συσκευάστηκαν στα ακόλουθα υλικά συσκευασίας: α) πολυαιθυλενοτερεφθαλικός εστέρας // Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (PET//LDPE) β) Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο / αιθυλενο βινυλική αλκοόλη / Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE/EVOH/LDPE), σε ατμόσφαιρα αζώτου ή παρουσία απορροφητή οξυγόνου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό ή στο σκοτάδι σε θερμοκρασία 4 και 20 °C για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Η αξιολόγηση τις μεταβολής της ποιότητας των αμυγδάλων έγινε με χρήση τόσο αντικειμενικών (προσδιορισμός αριθμού υπεροξειδίων, εξανάλης, χρώματος, λιπαρών οξέων και πτητικών συστατικών) όσο και υποκειμενικών (οργανοληπτική αξιολόγηση χρώματος, υφής, γεύσης και οσμής) μεθόδων. Η συγκέντρωση σε υπεροξειδίων κυμάνθηκε μεταξύ των 0,26 και 9,22 meq O2/kg oil στην περίπτωση συσκευασίας των ολόκληρων και 19,98 meq O2/kg oil στην περίπτωση συσκευασίας των θρυμματισμένων αμυγδάλων, αντίστοιχα, στο υλικό PET//LDPE σε ατμόσφαιρα αζώτου υπό φωτισμό για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Στις αντίστοιχες συνθήκες αποθήκευσης η συγκέντρωση εξανάλης κυμάνθηκε μεταξύ <28,5 μg/kg και 4,88 και 9,38 μg/kg. Τόσο για τα ολόκληρα όσο και για θρυμματισμένα αμύγδαλα καταγράφηκε αύξηση των πολυακόρεστων (PUFA) και κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) με παράλληλη μείωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μετά την αποθήκευση για 12 μήνες. Επιπλέον, τόσο για τα ολόκληρα όσο και για τα θρυμματισμένα αμύγδαλα, καταγράφηκε αύξηση της συγκέντρωσης των πτητικών ενώσεων όπως οι αλδεΰδες, τα αλκάνια, οι κετόνες, οι αλκοόλες, και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ως αποτέλεσμα της οξείδωσης των λιπών. Στην περίπτωση χρήσης των απορροφητών οξυγόνου, τόσο για τα ολόκληρα όσο και για τα θρυμματισμένα αμύγδαλα, δεν καταγράφηκε σημαντική μεταβολή των παραμέτρων L*, a* και b*. Αντίθετα στην περίπτωση συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα αζώτου των ολόκληρων αμυγδάλων καταγράφηκε μείωση της παραμέτρου L* με παράλληλη αύξηση των παραμέτρων a* και b* ενώ στην περίπτωση των θρυμματισμένων αμυγδάλων καταγράφηκε μείωση των παραμέτρων L* και b* με παράλληλη αύξηση της παραμέτρου a* με αποτέλεσμα τα δείγματα να καταστούν που σκουρόχρωμα. Οι σημαντικότερες φυσικοχημικές μεταβολές τόσο για τα ολόκληρα όσο και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα, καταγράφηκα στη περίπτωση συσκευασίας στο υλικό PET//LDPE και αποθήκευσης υπό φωτισμό. Τα ολόκληρα αμύγδαλα είχαν χρόνο ζωής 7-8 μήνες συσκευασμένα στο υλικό PET//LDPE και 9 μήνες συσκευασμένα στο LDPE/EVOH/LDPE σε ατμόσφαιρα αζώτου σε συνθήκες αποθήκευσης φωτισμού στους 20 °C ενώ κατά την αποθήκευση στους 4 °C καταγράφηκε μία επιμήκυνση του χρόνου ζωής κατά 1-2 μήνες εν συγκρίσει με την αποθήκευση στους 20 °C. Αντίστοιχα τα θρυμματισμένα αμύγδαλα είχαν οργανοληπτικό χρόνο ζωής 6-7 μήνες συσκευασμένα στο υλικό PET//LDPE και 8 μήνες συσκευασμένα στο LDPE/EVOH/LDPE σε ατμόσφαιρα αζώτου σε συνθήκες αποθήκευσης φωτισμού στους 20 °C ενώ κατά την αποθήκευση στους 4 °C καταγράφηκε μία επιμήκυνση του χρόνου ζωής κατά 1 μήνες εν συγκρίσει με την αποθήκευση στους 20 °C. Στην περίπτωση χρήσης απορροφητή οξυγόνου ανεξαρτήτως της διαπερατότητας του υλικού συσκευασίας στο οξυγόνο, των συνθηκών φωτισμού, της θερμοκρασίας αποθήκευσης και της προ-επεξεργασίας του θρυμματισμού τα αμύγδαλα είχαν χρόνο ζωής 12 μήνες. Επιπλέον μελετήθηκε η επίδραση διαφόρων δόσεων γ-ακτινοβολίας (1, 1.5, 3.0, 5.0 και 7.0 kGy) στα φυσικοχημικά (χρώμα, αριθμός υπεροξειδίων, σύνθεση λιπαρών οξέων και πτητικά συστατικά) και οργανοληπτικά (χρώμα, υφή, γεύση και οσμή) χαρακτηριστικά των ολόκληρων αμυγδάλων. Η επίδραση της γ-ακτινοβολίας, σε δόση 7 kGy, προκάλεσε την αύξηση του αριθμού υπεροξειδίων κατά δέκα φορές. Μικρή αλλά στατιστικά σημαντική ήταν η επίδραση της γ-ακτινοβολίας σε δόση 7 kGy στην συγκέντρωση της εξανάλης. Η συγκέντρωση των πολύακόρεστων λιπαρών οξέων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (p>0,05) κατά την ακτινοβόληση σε δόση έως και 7 kGy ενώ η συγκέντρωση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώθηκε με παράλληλη αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε δόση μεγαλύτερη των 3 kGy. Επιπλέον η συγκέντρωση πτητικών ενώσεων όπως οι αλδεΰδες, οι κετόνες και οι αλκοόλες, τα οποία αποτελούν δευτερογενή προϊόντα οξείδωσης των λιπών, βρέθηκε ότι αυξήθηκαν παράλληλα με την αύξηση της δόσης ακτινοβολίας. Η παράμετρος L* του χρώματος των αμυγδάλων μειώθηκε (p<0,05) μετά την ακτινοβόληση σε δόση μεγαλύτερη των 3 kGy ενώ οι παράμετροι a*και b* παρέμειναν αμετάβλητες μετά την ακτινοβόληση σε δόσεις έως και 7kGy. Με βάση την οργανοληπτική αξιολόγηση, τα αμύγδαλα κρίθηκαν οργανοληπτικώς αποδεκτά κατόπιν ακτινοβόλησης σε δόση έως και 3 kGy. Τέλος, μελετήθηκε η επίδραση της χρήσης ενεργής συσκευασίας, της τροποποιημένης ατμόσφαιρας αζώτου και των συνθηκών αποθήκευσης στην ποιότητα του ακτινοβολημένου και μη ολόκληρου αμυγδάλου. Τα αμύγδαλα συσκευάστηκαν σε υλικά συσκευασίας φραγμού και υψηλού φραγμού στο οξυγόνο, σε ατμόσφαιρα αζώτου ή σε συνδυασμό με έναν απορροφητή οξυγόνου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό ή στο σκοτάδι στους 20 °C για διάστημα 12 μηνών. Η αξιολόγηση της μεταβολής της ποιότητας των αμυγδάλων έγινε με τον προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων, της εξανάλης, του χρώματος (αντικειμενικά), των λιπαρών οξέων και των πτητικών συστατικών. Επίσης διεξήχθη και οργανοληπτική αξιολόγηση που περιελάμβανε την αξιολόγηση του χρώματος, υφής, γεύσης και οσμής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση σε υπεροξείδια κυμάνθηκε μεταξύ 0.17 για τα φρέσκα μη ακτινοβολημένα αμύγδαλα και 19.79 meq O2/kg oil για τα ακτινοβολημένα αμύγδαλα σε δόση 3.0 kGy που συσκευάστηκαν στο υλικό φραγμού σε ατμόσφαιρα αζώτου και αποθηκεύτηκαν υπό φωτισμό στους 20 °C για 12 μήνες. Αντίστοιχα η συγκέντρωση σε εξανάλη κυμάνθηκε μεταξύ <28.5 µg/kg και 8.97 mg/kg. Αποτέλεσμα της επεξεργασίας με ακτινοβόληση και του χρόνου αποθήκευσης ήταν η μείωση της συγκέντρωσης των PUFA και MUFA με παράλληλη αύξηση των SFA. Επιπλέον η συγκέντρωση πτητικών ενώσεων όπως οι αλδεΰδες, οι κετόνες, οι αλκοόλες και τα αλκάνια αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Στην περίπτωση χρήσης των απορροφητών οξυγόνου, δεν καταγράφηκε σημαντική μεταβολή των παραμέτρων L*, a* και b*. Στην περίπτωση συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα αζώτου οι παράμετροι L* και b* μειώθηκαν με παράλληλη αύξηση της παραμέτρου a* με αποτέλεσμα το προϊόν να καταστεί πιο σκουρόχρωμο Τα μη ακτινοβολημένα αμύγδαλα διατήρησαν οργανοληπτικός αποδεκτή ποιότητα ακόμα και μετά την πάροδο 12 μηνών αποθήκευσης στην περίπτωση χρήσης των απορροφητών οξυγόνου ενώ κατά την συσκευασία σε ατμόσφαιρα αζώτου ο χρόνος ζωής ανήλθε στους 8 μήνες. Ο χρόνος ζωής ανήλθε σε 6 (1.0 kGy) και 4 (3.0 kGy) μήνες για τα δείγματα που συσκευάστηκαν στο υλικό συσκευασίας φραγμού και 10 (1.0 kGy) και 8 (3.0 kGy) μήνες για τα δείγματα που συσκευάστηκαν στο υλικό υψηλού φραγμού.
heal.advisorName-
heal.committeeMemberNameΚοντομηνάς, Μιχαήλel
heal.committeeMemberNameΚωμαΐτης, Μιχαήλel
heal.committeeMemberNameΚουτίνας, Αθανάσιοςel
heal.committeeMemberNameΚαραθάνος, Βάϊοςel
heal.committeeMemberNameΡηγανάκος, Κυριάκοςel
heal.committeeMemberNameΤασιούλα, Μαρίαel
heal.committeeMemberNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages203 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Δ.Δ - ΜΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ.pdf5.57 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons