Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/458
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜαλλάτου-Μποντίνη, Ελένηel
dc.date.accessioned2015-10-13T07:25:43Z-
dc.date.available2015-10-13T07:25:43Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/458-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.6-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΚαζεϊνη, δέσμευσηel
dc.subjectΟργανοφωσφορικά εντομοκτόνα οργανοχλωριωμέναel
dc.subjectΤυριάel
dc.subjectΥπολείμματα παρασιτοκτόνουel
dc.titleΜελέτη της υπολειμματικότητας των παρασιτοκτόνων στο γάλα και τα τυριά της Ελλάδας και της συμπεριφοράς των εντομοκτόνων Lindane και Methyl Parathion κατά την παραγωγή, ωρίμανση και συντήρηση του τυριού φέταel
heal.typedoctoralThesis-
heal.type.enDoctoral thesisen
heal.type.elΔιδακτορική διατριβήel
heal.classificationΠαρασιτοκτόνα, χημικάel
heal.classificationΓαλακτοκομικά προϊόντα-
heal.classificationNLG-
heal.identifier.secondaryhttp://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/10978#page/1/mode/2u-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Χημείας Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείαςel
heal.publicationDate1998-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: σ. 159 - 177el
heal.abstractΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ 13 ΟΡΓΑΝΟΧΛΩΡΙΩ- ΜΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ METHYL PARATHION, ALACHLOR, ATRAZINE ΚΑΙ SIMAZINE. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ- ΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΩΝ LINDANE ΚΑΙ M. PARATHION ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΗΣΗΣ ΚΑΤΑΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ M. PARATHION ΑΠΟ ΤΗΝΚΑΖΕΙΝΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 38 ΑΝΑΛΥΘΕΝΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ 11 ΗΤΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 28,9%. ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙ 28 ΑΝΑΛΥΘΕΝΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΥΡΙΩΝ 9 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΗΤΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 32,1%. Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕ- ΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ADI. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΩΡΙΜΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ LINDANE ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ.ΤΟ M. PARATHION ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΛΑΚΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΜΕΙΟΥΜΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 240 ΗΜΕΡΕΣ. ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ M. PARATHION ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΑΖΕΙΝΗ, Η ΔΕ ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΖΕΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.el
heal.abstractTHE DEGREE OF CONTAMINATION OF COW'S MILK AND CHEESES BY 17 PESTICIDES, PRODUCED IN DIFFERENT DISTRICTS OF GREECE (DURING THE YEARS 1991-92) HAS BEEN INVESTIGATED. THE DISTRIBUTION AND THE FATE OF THE PESTICIDE RESIDUES LINDANE ANDMETHYL PARATHION IN CHEESE MAKING PRODUCTS DURING THE PREPARATION OF FETA CHEESE, HAVE ALSO BEEN STUDIED. IN ADDITION, THE BINDING OF M. PARATHION TO THE CASEIN OF COW'S MILK IN MODEL SOLUTIONS AND IN FULL FAT EWE'S MILK WAS STUDIED IN THIS WORK. THE RESULTS SHOWED THAT IN A TOTAL OF 38 SAMPLES OF COW'S MILK ANALYZED THE POSITIVE SAMPLES (IN WHICH, AT LEAST ONE PESTICIDE WAS FOUND) WERE 11 (28,9%). CONCERNING THE CHEESE SAMPLES, THE RESULTS SHOWED THAT ON A TOTAL OF 28 SAMPLES, 9 OF THEM (32,1%) WERE POSITIVE. THE MEAN CONCENTRATIONS OF THE ABOVE PESTICIDES, WERE BELOW THE MAXIMUM PERMITTED LIMITS. THE DAILY INTAKE OF THOSE PESTICIDES BY THE GREEK CINSUMMERS FROM MILK AND CHEESES OF GREEK ORIGIN IS SMALL, COVERING A VERY SMALL PORTION OF ADI. THE RESULTS ON THE FATE OF LINDANE AND M. PARATHION DURING PROCESSING, RIPENING AND STORAGE OF FETA CHEESE, SHOWED THAT: A) LINDANE IS VERY STABLE THROUGHOUT THE HEAT TREATMENT PROCESS (PASTEURIZATION) AND OTHER TECHNOLOGICAL TREATMENTS APPLIED ON THE PRODUCTION OF THIS CHEESE. B) M. PARATHION IS STRONGLY BOUND TO CHEESE UP TO THE AGE OF 60 D BEING DECREASING THERE AFTER FOR A PERIOD LONGER THAN 240 D. IN GENERAL, M. PARATHION IS BOUND SIGNIFICA- NTLY TO MILK CONSTITUENTS MAINLY CASEINS. THE BINDING ABILITY OF CASEIN TO THIS PESTICIDE CHANGES BY THE TIME, DURING THE RIPENING OF FETA C-
heal.advisorName0-
heal.committeeMemberNameΑλμπάνης, Τριαντάφυλλοςel
heal.committeeMemberNameΠομώνης, Φίλιπποςel
heal.committeeMemberNameΚοντομηνάς, Μιχαήλel
heal.committeeMemberNameΖερφυρίδης, Γρηγόριοςel
heal.committeeMemberNameΚουϊμτζής, Θεμιστοκλήςel
heal.committeeMemberNameΕυμοιρίδης, Νικόλαοςel
heal.committeeMemberNameΔεμερτζής, Παναγιώτηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Χημείας Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας-
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages177 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Διδακτορικές Διατριβές - ΧΗΜ

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons