Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39529
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Φωτιάδης, Δημήτριος | el |
dc.date.accessioned | 2025-10-16T08:48:17Z | - |
dc.date.available | 2025-10-16T08:48:17Z | - |
dc.identifier.uri | https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39529 | - |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Μανταρίνι | el |
dc.title | Χαρακτηρισμός και βοτανική διαφοροποίηση δειγμάτων χυμού μανταρινιού με ενόργανη ανάλυση και χημειομετρία | el |
dc.type | masterThesis | en |
heal.type | masterThesis | el |
heal.type.en | Master thesis | en |
heal.type.el | Μεταπτυχιακή εργασία | el |
heal.dateAvailable | 2025-10-16T08:49:17Z | - |
heal.language | el | el |
heal.access | free | el |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών | el |
heal.publicationDate | 2025 | - |
heal.abstract | Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη της βοτανικής ταξινόμησης του χυμού μανταρινιού μέσω της αξιολόγησης των φυσικοχημικών παραμέτρων, του πτητικού προφίλ και της περιεκτικότητας σε οργανικά οξέα. Στόχος της εργασίας ήταν η εύρεση των παραμέτρων εκείνων που θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο διαφοροποίησης μεταξύ των ποικιλιών. Συνολικά συλλέχθηκαν 39 δείγματα τα οποία ανήκαν σε 5 Ελληνικές ποικιλίες, Κλημεντίνη Αιτ/νιας (19), Νόβα Άρτας (6), Κοινό Ρόδου (14), Ντόπιο Χίου (5) και Ορτανίκ Λακωνίας (5). Αρχικά σε όλα τα δείγματα έγινε προσδιορισμός συμβατικών φυσικοχημικών παραμέτρων όπως pH, ηλεκτρική αγωγιμότητα (G), δυναμικό οξειδοαναγωγής (Eh), ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), ολικά σάκχαρα (TSS) και ογκομετρούμενη οξύτητα. Ακολούθησε προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε οργανικά οξέα που αποτελούν κυρίαρχα συστατικά του χυμού, όπως το κιτρικό, το μηλικό, το φορμικό και το οξαλικό οξύ με τη χρήση υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης με ανιχνευτή συστοιχίας διοδίων (HPLC-DAD). Τέλος πραγματοποιήθηκε ημι-ποσοτικός προσδιορισμός του πτητικού προφίλ των δειγμάτων με μικροεχκύλιση στερεάς φάσης δια του υπερκείμενου χώρου με αέρια χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας. Τα δεδομένα που λήφθηκαν, υποβλήθηκαν σε στατιστική επεξεργασία αρχικά με την Ανάλυση Διακύμανσης ANOVA με σκοπό τον έλεγχο της σημαντικότητας των παραμέτρων. Ακολούθησε Πολυμεταβλητή Ανάλυση Διακύμανσης MANOVA ώστε να καθοριστούν εκείνες οι παράμετροι που είναι σημαντικές για τη διαφοροποίηση των δειγμάτων χυμού μανταρινιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε Γραμμική Διαχωριστική Ανάλυση (LDA) με σκοπό το διαχωρισμό, την πρόβλεψη και ταξινόμηση των δειγμάτων χυμού μανταρινιού ως προς την ποικιλία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας τις φυσικοχημικές παραμέτρους ως μεταβλητή κατατάχθηκαν ορθά το 73,5% των δειγμάτων χωρίς να υπάρχει υψηλή διαφοροποίηση μεταξύ των ποικιλιών. Περεταίρω, χρήση της περιεκτικότητας σε οργανικά οξέα ως παραμέτρους οδήγησε στην ορθή κατάταξη κατά 79,6% των δειγμάτων ξεχωρίζοντας ελαφρώς την ποικιλία Ορτανίκ Λακωνίας από τις υπόλοιπες. Το πτητικό προφίλ κατέταξε ορθά το 83,3% των δειγμάτων και διαφοροποίησε την ποικιλία Ντόπιο Χίου σε σχέση με τις υπόλοιπες που εμφανίζουν μικρότερες διαφορές ως προς το πτητικό τους κλάσμα. 5 Αυξάνοντας τον αριθμό των μεταβλητών κατά τη στατιστική ανάλυση (συνδυασμοί παραμέτρων) παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό διαφοροποίησης των ποικιλιών καθώς και ο συνδυασμός όλων. Ο συνδυασμός όλων των παραμέτρων έδωσε διαφοροποίηση 85,4%, ωστόσο ο συνδυασμός που έδωσε τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση ήταν των φυσικοχημικών παραμέτρων σε συνδυασμό με τα οργανικά οξέα όπου τα δείγματα διαχωρίζονταν κατά 87,8%, υποδεικνύοντας ότι η χρήση της συνδυασμού περισσοτέρων παραμέτρων αυξάνει το ποσοστό διαφοροποίησης. | el |
heal.abstract | his study focuses on the investigation of mandarin juice and the evaluation of its physicochemical, organoleptic, and biochemical characteristics with the aim of its botanical classification. The objective was to identify specific parameters that could serve as criteria for differentiating between cultivars. A total of 49 samples were collected, belonging to five Greek varieties: Clementine of Aetolia-Acarnania, Nova of Arta, Common of Rhodes, Local of Chios, and Ortanique of Laconia. Initially, conventional physicochemical parameters were determined in all samples, such as pH, electrical conductivity, redox potential, total dissolved solids (TDS), °Brix, and titratable acidity using a conductivity meter. Subsequently, the content of the samples in characteristic organic acids, which are the main constituents of the juice, such as citric, malic, formic, and oxalic acid, was determined using high-performance liquid chromatography with a diode array detector (HPLC-DAD). Finally, a semi- quantitative determination of the volatile profile of the samples was carried out using gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC–MS). The results of these analyses were statistically processed (MANOVA-LDA) and classified using the cross-validation method. Using the physicochemical parameters as variables, 73.5% of the observations were correctly classified, though without significant differentiation among the cultivars. Statistical analysis of the organic acid content correctly classified 79.6% of the observations and slightly distinguished the Ortanique of Laconia variety, though without major differences. Processing of the volatile profile correctly classified 83.3% of the observations and differentiated the Local of Chios variety compared to the others, which showed smaller differences in their volatile fraction. It was further observed that increasing the number of variables in the statistical analysis led to an increase in the differentiation rate among the cultivars, with combined parameters also yielding improved results. Notably, the combination of physicochemical parameters with organic acids provided the highest differentiation (87.8%), while the combination of all parameters resulted in 85.4%. | en |
heal.advisorName | Μπαδέκα, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Μπαδέκα, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Σκάλκος, Δημήτριος | el |
heal.committeeMemberName | Κοσμά, Ιωάννα | el |
heal.academicPublisher | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | uoi | el |
heal.numberOfPages | 92 | el |
heal.fullTextAvailability | false | - |
Appears in Collections: | Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ΜΕ Φωτιάδης Δημήτριος(2025).pdf | 4.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License