Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39511
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠέτσης, Αλέξανδροςel
dc.date.accessioned2025-10-14T10:04:35Z-
dc.date.available2025-10-14T10:04:35Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39511-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΤυροκομείαel
dc.subjectΥγιεινήel
dc.titleΕφαρμογή ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας στα τυροκομεία με έμφαση στα τυροκομεία μικρής δυναμικότηταςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΤυροκομεία - Υγιεινή και Ασφάλεια-
heal.languageel-
heal.accesscampus-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2025-
heal.abstractΗ τυροκομία στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της αγροδιατροφικής παραγωγής, με ιδιαίτερη σημασία τόσο για την εσωτερική κατανάλωση όσο και για τις εξαγωγές. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτές του βιομηχανικού τύπου μεγάλες μονάδες και τα μικρής δυναμικότητας, συχνά οικογενειακού τύπου τυροκομεία. Στην περίπτωση των βιομηχανικών μονάδων εξασφαλίζουν μαζική και ασφαλή παραγωγή, ενώ τα μικρά τυροκομεία λειτουργούν ως εγγύηση ποιότητας και παραδοσιακής αξίας. Παρά τις διαφοροποιήσεις τους σε μέγεθος, τεχνολογικό εξοπλισμό και δυνατότητες, τόσο τα τυροκομεία βιομηχανικού τύπου όσο και εκείνα μικρής δυναμικότητας καλούνται να εφαρμόζουν συστηματικά ορθές πρακτικές υγιεινής, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων, τη διατήρηση της ποιότητάς τους και την προστασία της δημόσιας υγείας. Στα τυροκομεία βιομηχανικής κλίμακας, η εφαρμογή αυτών των πρακτικών ενσωματώνεται σε ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας, το οποίο βασίζεται σε διεθνή πρότυπα, όπως το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Η ύπαρξη εξειδικευμένων τεχνολογικών υποδομών επιτρέπει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών υγιεινής, περιορίζοντας τον κίνδυνο μικροβιολογικής επιβάρυνσης. Αντιθέτως, τα τυροκομεία μικρής δυναμικότητας τα οποία συχνά συνδέονται με τοπική ή παραδοσιακή παραγωγή, αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την τήρηση αυτών των πρακτικών λόγω περιορισμένων πόρων και υποδομών. Παρ’ όλα αυτά, οι ορθές πρακτικές υγιεινής παραμένουν εξίσου καθοριστικές. Η υιοθέτηση ακόμη και απλών διαδικασιών ελέγχου μπορεί να περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους επιμόλυνσης και αλλοίωσης του τελικού προϊόντος. Η σημαντικότητα των ορθών πρακτικών υγιεινής υπερβαίνει τη διάσταση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, η προστασία της υγείας του, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας των τυριών συνδέονται άμεσα με την αυστηρή τήρηση αυτών των πρακτικών.el
heal.advisorNameΦώτου, Κωνσταντίναel
heal.committeeMemberNameΤζώρα, Αθηνάel
heal.committeeMemberNameΒουράκη, Σωτηρίαel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνη Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons