Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39180
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΤζάκου, Χριστίναel
dc.contributor.authorTzakou, Christinaen
dc.date.accessioned2025-07-08T11:07:01Z-
dc.date.available2025-07-08T11:07:01Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/39180-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΚομπόστel
dc.subjectΑπόβλητα οινοποιείουel
dc.subjectΦυσικοχημικάel
dc.subjectΦασματοσκοπικά χαρακτηριστικάel
dc.subjectComposten
dc.subjectWinery wasteen
dc.subjectPhysicochemicalen
dc.subjectSpectroscopic characteristicsen
dc.titleΜελέτη των φυσικοχημικών και φασματοσκοπικών χαρακτηριστικών κομπόστ από αξιοποίηση αποβλήτων οινοποιείουel
dc.titleStudy on physicochemical and spectroscopic properties of the compost as a product of winery waste valorizationen
dc.typemasterThesisen
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΑξιοποίηση αποβλήτωνel
heal.dateAvailable2025-07-08T11:08:01Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημώνel
heal.publicationDate2025-07-07-
heal.bibliographicCitationAPAen
heal.abstractH αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων είναι μια σημαντική στρατηγική για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, μειώνοντας το γεωργικό κόστος και τη χρήση χημικών προϊόντων. Η κομποστοποίηση θεωρήθηκε ως μια αποτελεσματική βιολογική, οικονομική και βιώσιμη διαδικασία για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων οργανικής ύλης. Πράγματι, η διαδικασία κομποστοποίησης σταθεροποιεί τα οργανικά απόβλητα με τη μετατροπή τους σε χουμικές ουσίες και αδρανοποιεί την παθογόνο χλωρίδα, επιτρέποντας τη χρήση κομπόστ για τροποποίηση του εδάφους. Συνεπώς, η ωριμότητα και η σταθερότητα του κομπόστ παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφαλή χρήση του στη γεωργία χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στα φυτά. Είναι γεγονός ότι, το ανώριμο κομπόστ μπορεί να παράγει φυτοτοξικές ενώσεις ικανές να διαταράξουν τη βλάστηση των σπόρων καθώς και την ανάπτυξη των φυτών. Η κομποστοποίηση έχει πλέον καταστεί μια από τις κύριες μεθόδους για την ανακύκλωση γεωργικών απορριμμάτων με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η παραγωγή κρασιού είναι ένας σημαντικός τομέας παγκοσμίως γιατί παράγει μεγάλη οικονομική αξία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρείχε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, που αντιστοιχεί στο έτος 2018, οίνος παρήχθη σε περίπου 72 χώρες, με εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή άνω των 29 εκατομμυρίων τόνων. Οι αμπελουργικές πρακτικές και η οινοποιητική βιομηχανία παράγουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων και υποπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κλαδέματα αμπέλου, πυρήνων, μίσχους σταφυλιού και οινολάσπες. Τα κύρια συστατικά των αποβλήτων αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας είναι κυρίως κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, λιγνίνη και σε μικρότερη ποσότητα λιπίδια σάκχαρα και φαινολικές ενώσεις.Η διαχείριση και αξιοποίηση των γεωργικών αυτών αποβλήτων είναι επιθυμητή στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας καλύπτοντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης Στην παρούσα εργασία, αξιολογήθηκε η ωριμότητα κομπόστ που προέρχεται από κλαδέματα αμπελώνα και οινολάσπη, ώστε να αποδειχθεί εάν είναι κατάλληλο για χρήση σε καλλιέργειες ως εδαφοβελτιωτικό. Η διερεύνηση της ωριμότητας του κομπόστ και της βιοαποικοδόμησης της οργανικής ύλης κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης πραγματοποιήθηκε με τη μελέτη της σύστασης του κομπόστ μέσω φασματοσκοπικών μεθόδων ανάλυσης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η φασματοσκοπία ορατού- υπεριώδους (Uv-vis), η φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) με την τεχνική της Αποσβένουσας Ολικής Ανάκλασης (Attenuated Total Reflection, ATR) και η φασματοσκοπία φθορισμού διέγερσης- εκπομπής ΕΕΜs σε συνδυασμό με εφαρμογή πολυπαραμετρικών μεθόδων ανάλυσης δεδομένων , το μοντέλο PARAFAC (Parallel Factor analysis). Οι δύο μετρήσεις (FTIR και UV-Vis) έδειξαν αύξηση της αρωματικότητας κατά το πέρας της κομποστοποίησης, ενώ η μέτρηση φθορισμού επιβεβαίωσε την ύπαρξη χουμικών και φουλβικών ενώσεων,. H ανάλυση των φασμάτων φθορισμού διεγερσης-εκπομπής με το μοντέλο PARAFAC 60 δειγμάτων κομπόστ, απ τα οποία τα 30 αφορούσαν τα πρώτα στάδια της κομποστοποίησης και τα άλλα 30 το τέλος της κομποστοποίησης έδειξε την παρουσία συστατικών στο τέλος της κομποστοποίησης τα οποία αποδόθηκαν σε φλαβονόλες χουμικές και φουλβικές ενώσεις. Τα αποτελέσματα αυτά συνηγορούν στο χαρακτηρισμό του παραχθέντος κομπόστ ως ώριμου και κατάλληλου για χρήση σε καλλιέργειες.el
heal.abstractThe utilization of organic waste is an important strategy for protecting humans and the environment, reducing agricultural costs and the use of chemical products. Composting was considered an effective biological, economic and sustainable process for the reuse of organic waste. Indeed, the composting process stabilizes organic waste by converting it into humic substances and inactivates pathogenic flora, allowing the use of compost for soil amendment. Therefore, the maturity and stability of compost play a decisive role in its safe use in agriculture without adverse effects on plants. It is a fact that immature compost can produce phytotoxic compounds capable of disrupting seed germination and plant growth. Composting has now been approved as a promising method for recycling agricultural waste in an environmentally friendly manner. Wine production is an important sector worldwide because it generates great economic value. According to the latest data provided by the Food and Agriculture Organization, corresponding to the year 2018, wine was produced in approximately 72 countries, with an estimated global production of over 29 million tons. Viticultural practices and the winemaking industry produce large amounts of waste and by- products, including vine prunings, grape pomace, grape stems and wine lees. The main components of viticulture and winemaking waste are mainly cellulose, hemicellulose, lignin and to a lesser quantity lipids, sugars and phenolic compounds. The management and valorization of such agricultural wastes is important in the framework of a sustainable economic model and sustainability aims. In this study, the maturity of compost derived from vineyard prunings and wine lees was evaluated to demonstrate whether it is suitable for use in crops as fertilizer. The investigation of compost maturity and organic matter biodegradation during composting was carried out through spectroscopic methods. Specifically, visible- ultraviolet spectroscopy (UV-Vis), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and excitation-emission (EEM) fluorescence spectroscopy in combination with the PARAFAC (Parallel Factor analysis) model were used. The results of FTIR and UV- 14 Vis measurements showed an increase in aromaticity at the end of composting, while the fluorescence measurement confirmed the existence of humic and fulvic substances. The PARAFAC model , which was used for the analysis of the fluorescence EEMs spectra of 60 compost, ( 30 concerned the first stages of composting and the other 30 the end of composting) revealead the presence of 3 components for the end of composting which were attributed to flavonols, humic and fulvic compounds. The results lead to the characterization of the compost as a mature product that can be used as soil amendment.en
heal.advisorNameΧελά, Δήμητραel
heal.committeeMemberNameΧελά, Δήμητραel
heal.committeeMemberNameΑλμπάνης, Τριαντάφυλλοςel
heal.committeeMemberNameΚωνσταντίνου, Ιωάννηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages140el
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M.E TZAKOY XRISTINA 2025.pdf3.78 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons