Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38955
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.author'Εξαρχος, Νικόλαοςel
dc.date.accessioned2025-05-21T06:45:37Z-
dc.date.available2025-05-21T06:45:37Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38955-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΚρέαςel
dc.subjectΓάλαel
dc.titleΔιατροφή και υγεία με έμφαση στο γάλα και το κρέαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΔιατροφή-
heal.classificationΥγεία-
heal.languageel-
heal.accesscampus-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2025-
heal.abstractΤον 21ο αιώνα ο ανθρώπινος πληθυσμός πάνω στην Γη αγγίζει τα 8 δις. και τα επόμενα έτη αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων και συνεπώς αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Όλα αυτά εγκυμονούν νέες προκλήσεις, τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και στην υγεία. Η διατροφή του κάθε ανθρώπου ποικίλει, και έτσι ανάλογα με την καταγωγή του αναπτύσσονται διαφορετικές τροφικές συνήθειες. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ξακουστό παράδειγμα διατροφής, το οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν πολλές χώρες παγκοσμίως, μιας και είναι από τα πιο αποτελεσματικά πρότυπα διατροφής, συμβάλλοντας στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης, η αυξανόμενη ζήτηση των τροφίμων αποτελεί έναν από τους παράγοντες παραγωγής κακής ποιότητας τροφίμων ή τροφίμων τα οποία μπορεί να μη καλύπτουν όλους τους κανόνες και πρότυπα υγείας. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τον κλάδο της ανθρώπινης διατροφής εστιάζοντας σε δύο τρόφιμα, το γάλα και το κρέας, τα οποία συγκαταλέγονται στο καθημερινό διατροφολόγιο. Σήμερα ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει το διατροφολόγιο του μέσα από μια ποικιλία τροφίμων, συνεπώς οι επιλογές του είναι πολλές και ποικίλουν, για αυτό έχει σημασία τα τρόφιμα που καταναλώνει να είναι ασφαλή και υγιεινά. Ο κάθε οργανισμός αφομοιώνει διαφορετικά κάθε τρόφιμο, και αυτό εξαρτάται και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής μεταξύ άλλων συναντάμε δύο τροφές το γάλα και το κρέας. Το γάλα αποτελεί πηγή ασβεστίου και ειδικά μέχρι την ενηλικίωση, καταναλώνεται καθημερινά. Τα παράγωγα του συμπληρώνουν μια γκάμα τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο. Από την άλλη το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών. Και τα δύο τρόφιμα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την συντήρηση τους, καθώς μπορούν να μολυνθούν και συνεπώς να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο κατά την κατανάλωση τους.el
heal.abstractIn the 21st century, the human population on Earth reaches 8 billion and is expected to grow rapidly in the coming years. An increase in population means an increase in food consumption and therefore an increase in food production. All this poses new challenges, both to human nutrition and health. Each person's diet varies, and thus different food habits develop depending on their origin. The Mediterranean Diet is a famous example of a diet that many countries worldwide wish to follow, as it is one of the most effective dietary patterns, contributing to human health. Also, the increasing demand for food is one of the factors in producing poor quality food or food that may not meet all health rules and standards. This thesis concerns the field of human nutrition focusing on two foods, milk and meat, which are part of the daily diet. Nowadays humans have the ability to make their diet from a variety of foods, therefore the choices are many and varied, therefore it is important that the foods consumed are safe and healthy. Each organism assimilates each food differently, and this depends on and is influenced by various factors. In the pyramid of the Mediterranean diet, two foods are found in the Mediterranean diet, including milk and meat. Milk is a source of calcium and, especially until adulthood, is consumed daily. Its derivatives complete a range of calcium-rich foods. Meat, on the other hand, is an important source of iron and protein. Both foods require special care during preservation, as they can become contaminated and thus cause illness in humans when eaten.en
heal.advisorNameΣκούφος, Ιωάννηςel
heal.committeeMemberNameΜαγκλάρας, Γεώργιοςel
heal.committeeMemberNameΦώτου, Κωνσταντίναel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνη Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons