Please use this identifier to cite or link to this item:
https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38952
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Τζίμας, Κωνσταντίνος | el |
dc.date.accessioned | 2025-05-20T09:41:50Z | - |
dc.date.available | 2025-05-20T09:41:50Z | - |
dc.identifier.uri | https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38952 | - |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Αμπέλια | el |
dc.subject | Οινοποίηση | el |
dc.title | Οι καλλιεργούμενες ερυθρές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα και η οινοποίησή τους | el |
heal.type | bachelorThesis | - |
heal.type.en | Bachelor thesis | en |
heal.type.el | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | el |
heal.classification | Αμπελουργία - Ποικιλίες - Ερυθρές | - |
heal.classification | Οινοποίηση | - |
heal.language | el | - |
heal.access | campus | - |
heal.recordProvider | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής | el |
heal.publicationDate | 2025 | - |
heal.abstract | Το αμπέλι είναι ένα Μεσογειακό φυτό, που στην Ελλάδα ήταν ήδη γνωστό από την εποχή του Ομήρου. Σήμερα καλλιεργείται σ΄ όλες τις περιοχές, σε πεδιάδες και λόφους, ως το υψόμετρο των 500 περίπου μέτρων. Το ποικιλιακό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα συνθέτει μια μοναδική πραγματικότητα στον παγκόσμιο αμπελουργικό χάρτη. Ένα οπλοστάσιο γηγενών ποικιλιών, καθεμία με μοναδικό, ξεχωριστό, αντισυμβατικό χαρακτήρα. Αυτές οι ποικιλίες προσφέρουν πολύ περισσότερα από ευχάριστα αρώματα και γεύσεις, προσφέρουν κρασιά που είναι ζωντανά στιγμιότυπα μέσα σε μια αυτόχθονη χρονοκάψουλα, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο αμπελουργικό μέρος στον κόσμο. Στον ελληνικό αμπελώνα, υπάρχουν 26 κύριες και 81 λιγότερο γνωστές γηγενείς ερυθρές οινοποιήσιμες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 33 ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, έχουν καθοριστεί συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες που συμβάλουν στην παραγωγή οινικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Oι κυριότερες ερυθρές ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι το Αγιωργήτικο, το Ξινόμαυρο, η Μανδηλαριά, το Λιάτικο, η Μαυροδάφνη, το Βερτζαμί, το Λημνιό, το Κοτσιφάλι, και το Φιλέρι. | |
heal.abstract | The grape vine is a Mediterranean plant, which was known to be a part of the rich history of Greece, since the time of Homer. Today it is cultivated in all regions of Greece, in plains and hills, up to an altitude of approximately 500 meters. An arsenal of indigenous varieties, each with a unique, distinct, unconventional character. These varieties offer far more than pleasing aromas and flavours, they offer wines that are living snapshots inside an autochthonous time capsule, found in no other winegrowing place in the world. In the Greek vineyard, there are 26 foremost and 81 less well-known indigenous red wine-making grape varieties, that are used to produce 33 Protected Designation of Origin (PDO) Greek wines. For each geographical region of Greece, there have been determined recommended and permitted varieties that contribute to the production of high-quality wine products. The most important red grape varieties cultivated in Greece are Agiorgitiko, Xinomavro, Mandilaria, Liatiko, Mavrodaphne, Vertzami, Limnio, Kotsifali, and Fileri. | en |
heal.advisorName | Στουρνάρας, Βασίλειος | el |
heal.committeeMemberName | Καριπίδης, Χαράλαμπος | el |
heal.committeeMemberName | Ζήσης, Κωνσταντίνος | el |
heal.academicPublisher | Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνη Φυτικής Παραγωγής | el |
heal.academicPublisherID | uoi | - |
heal.fullTextAvailability | false | - |
Appears in Collections: | Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
This item is licensed under a Creative Commons License