Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38241
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠαπανικολάου, Νίκηel
dc.date.accessioned2024-07-24T10:36:18Z-
dc.date.available2024-07-24T10:36:18Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/38241-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17947-
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΛιπίδιαel
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectNMRen
dc.subjectΑντιδραστήριο μετατόπισηςel
dc.subjectΛανθανίδιοel
dc.titleΑνάλυση λιπιδίων και βιοδραστικών συστατικών του γάλακτος με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και χρήση αντιδραστηρίου μετατόπισης λανθανιδίουel
dc.typemasterThesisen
heal.typemasterThesisel
heal.type.enMaster thesisen
heal.type.elΜεταπτυχιακή εργασίαel
heal.dateAvailable2024-07-24T10:37:18Z-
heal.languageelel
heal.accessfreeel
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημώνel
heal.publicationDate2024-07-08-
heal.abstractΤο γάλα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο για τον άνθρωπο. Η αυξημένη κατανάλωσή του επιβάλλει στους παραγωγούς την ανάγκη για αξιόπιστες μεθόδους ελέγχου της ποιότητας και αυθεντικότητας. Στην παρούσα εργασία εφαρμόσαμε την μέθοδο πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) που είναι μια μη καταστροφική μέθοδος ,δηλαδή τα δείγματα μπορούν να αναλυθούν χωρίς να αλλοιωθεί η σύνθεση ή οι ιδιότητες τους. Η εργασία εξετάζει επίσης την αλληλεπίδραση του αντιδραστηρίου μετατόπισης Europium [tris(3-trifluoromethyl-hydroxymethylene)-(+) camphorate] (LSR) με τα λιπίδια στο γάλα. Η χρήση LSR μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση λιπιδικών συστατικών, ξεπερνώντας περιορισμούς της ανάλυσης σε χαμηλής έντασης μαγνητικά πεδία.Η προσθήκη LSR επηρεάζει επίσης τη χημική μετατόπιση, τον χρόνο χαλάρωσης T1 και τον συντελεστή διάχυσης D των λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την ανάλυση επικαλυπτόμενων κορυφών και την ακριβή εκτίμηση των συγκεντρώσεων των συστατικών. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων λιπιδίων και άλλων ενώσεων, όπως η 2-βουτανόνη.el
heal.abstractMilk, rich in nutrients, is a basic nutritional element for humans. Its increased consumption imposes on producers the need for reliable methods of quality control and authenticity. In the present work we applied the nuclear magnetic resonance (NMR) method which is a non-destructive method, i.e. the samples can be analyzed without altering their composition or properties. The paper also examines the interaction of Europium shift reagent [tris(3- trifluoromethyl-hydroxymethylene)-(+) camphorate] (LSR) with lipids in milk. The use of LSR can help distinguish lipid components, overcoming limitations of resolution in low-intensity magnetic fields. The addition of LSR also affects the chemical shift, relaxation time T1, and diffusion coefficient D of fatty acids, improving the resolution of overlapping peaks and accurate estimation of component concentrations. This technique allows the distinction between different types of lipids and other compounds, such as 2-butanone.en
heal.advisorNameΤσιαφούλης, Κωνσταντίνοςel
heal.committeeMemberNameΜπαδέκα, Αναστασίαel
heal.committeeMemberNameΓαρούφης, Αχιλλέαςel
heal.committeeMemberNameΤσιαφούλης, Κωνσταντίνοςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείαςel
heal.academicPublisherIDuoiel
heal.numberOfPages172el
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Διατριβές Μεταπτυχιακής Έρευνας (Masters) - ΧΗΜ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Μ.Ε. ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 2024.pdf8.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.