Please use this identifier to cite or link to this item: https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37429
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΠετρούλιας, Γεώργιοςel
dc.date.accessioned2024-04-22T11:24:49Z-
dc.date.available2024-04-22T11:24:49Z-
dc.identifier.urihttps://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/37429-
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26268/heal.uoi.17140-
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectΚρέαςel
dc.subjectΠοιοτικός έλεγχοςel
dc.subjectΣφαγίαel
dc.titleΣύγχρονες εξελίξεις στον ποιοτικό έλεγχο των σφαγίωνel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
heal.classificationΚρέας - Ποιοτικός έλεγχος-
heal.dateAvailable2024-04-22T11:25:49Z-
heal.languageel-
heal.accessfree-
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Γεωπονίας. Τμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2022-
heal.bibliographicCitationΒιβλιογραφία: 54 - 56el
heal.abstractΣτις μέρες μας η κατανάλωση του κρέατος έχει αυξηθεί πολύ, μιας και ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Έτσι όλο και περισσότεροι καταναλωτές κρέατος αναζητούν καλή ποιότητα κρέατος. Στόχος της βιομηχανίας είναι η ταχεία παραγωγή κρεάτων και η εξασφάλιση της ποιότητας του με τους λιγότερο χρονοβόρους και ακριβείς τρόπους. Επίσης σημαντικός στόχος είναι και η ανάπτυξη μεθόδων για ποιοτικό έλεγχο του κρέατος, που θα εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, και θα είναι εύκολες στην εφαρμογή τους. Η εξασφάλιση της ποιότητας του κρέατος πραγματοποιείται με επιθεωρήσεις, με εργαστηριακές δοκιμές ποιότητας κρέατος, ποιοτικό έλεγχο κρέατος και πιστοποίηση ασφάλειας κρέατος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κανονισμούς της αγοράς προορισμού. Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τον έλεγχο φρεσκάδας, την ταξινόμηση του κρέατος, δοκιμές για τον εντοπισμό τυχόν καταλοίπων, σταθερότητας και διάρκειας ζωής. Ο ποιοτικός έλεγχος του κρέατος είναι σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ποιότητας του κρέατος και εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ότι τηρούνται ασφαλείς πρακτικές παρασκευής στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ακόμη, ο ποιοτικός έλεγχος του κρέατος περιλαμβάνει την παρακολούθηση ολόκληρης της διαδικασίας, τον εντοπισμό τυχόν αποκλίσεων, την επαλήθευση και τη διατήρηση μιας τυποποιημένης διαδικασίας. Αυτές οι διαδικασίες γίνονται με σκοπό την εξάλειψη, τη μείωση ή την πρόληψη των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων. Με γρήγορο και έγκαιρο ποιοτικό έλεγχο του κρέατος και των προϊόντων με βάση το κρέας, πραγματοποιείται συστηματική επαλήθευση σύμφωνα με τους κανονισμούς και μπορεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα κάθε φορά που υπάρχει απόκλιση από τα καθορισμένα πρότυπα. Σε αυτήν την εργασία θα αναλυθούν τα βασικά στοιχεία που μελετώνται για την αξιολόγηση της ποιότητας του κρέατος, οι έως τώρα γνωστοί τρόποι ποιοτικού ελέγχου, αλλά και νέες μέθοδοι που αναπτύσσονται και δοκιμάζονται για τον γρήγορο ποιοτικό έλεγχό του. Τέλος, παρουσιάζονται και κάποιοι από τους βασικούς νόμους που έχουν θεσπιστεί για τον έλεγχο της ποιότητας του κρέατος.el
heal.abstractNowadays the consumption of meat has increased since the population of the earth is growing rapidly. So, more and more meat consumers are looking for good quality of meat. The goal of the industry is the rapid production of meat and ensuring its quality in the least time consuming and expensive ways. Also, an important goal is the development of methods for quality control of meat, which will save time and money, and will be easy to implement. Quality assurance of meat is carried out through inspections, laboratory tests of meat quality, meat quality control and certification of meat safety in accordance with the guidelines and regulations of the destination market. Laboratory testing includes freshness testing, meat sorting, testing for residue, stability and shelf life. Meat quality control is an important element in ensuring the quality of meat and ensures to a large extent that safe cooking practices are followed in the meat supply chain. Also, the quality control of the meat includes the monitoring of the whole process, the detection of any deviations, the verification, and the maintenance of a standard procedure. These procedures are performed to eliminate, reduce or prevent food safety hazards. With fast and timely quality control of meat and meat products, systematic verification is carried out in accordance with the regulations and corrective measures can be taken whenever there is a deviation from the set standards. This paper will analyze the basic elements studied for the evaluation of meat quality, the hitherto known ways of quality control, but also new methods that are developed and tested for the rapid quality control of meat. Finally, some of the basic legislature that has been enacted to control the quality of meat is presented.el
heal.advisorNameΜπόνος, Ελευθέριοςel
heal.committeeMemberNameΓκούβα, Ευαγγελίαel
heal.academicPublisherΤμήμα Γεωπονίας - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDuoi-
heal.numberOfPages56 σ.-
heal.fullTextAvailabilitytrue-
Appears in Collections:Προπτυχιακές εργασίες Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.pdf1.06 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons